Paikallisuutiset

Mika Vacker toi bussilastillisen sotaa paenneita ukrainalaisia turvaan Pietarsaareen: "He tarvitsevat rauhaa, lepoa ja rakkautta"

Keskipohjanmaa uutisoi sunnuntaina, että pietarsaarelainenMika Vacker haki bussilastillisen sotaa paenneita ukrainalaisia turvaan Pietarsaareen. Tuolloin he olivat matkalla, mutta nyt he ovat saapuneet onnellisesti Pietarsaareen.

– Matka sujui hienosti, kertoo Vacker.

Ukrainalaiset tulivat matkaan Varsovaan pystytetystä leirikeskuksesta, mutta kaikki eivät olleet kiinnostuneita Suomeen tulosta. Läntinen ja eteläinen Eurooppa kiinnostivat enemmän. Joku valitti kylmyyttä ja toiset eivät tienneet missä Suomi sijaitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vackerilla ei ole tarkkaa tietoa bussikyydin mukana saapuneiden ukrainalaisten määrästä, mutta hän vakuuttaa, että kaikkien henkilötiedot on tarkkaan kirjattu. Kymmenkunta ihmistä jäi kyydistä Helsingissä ja noin kolmekymmentä saapui Pietarsaareen.

– Olemme järjestäneet heille majoituksen hyvissä olosuhteissa. Haluan puhua ihmisistä eikä pakolaisista, sillä ihmisiä he ovat siinä kuin mekin, painottaa Vacker.

Vacker järjesti tapaamisen pietarsaarelaisessa kahvilassa. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että Vacker tulisi tapaamiseen muutaman ukrainalaisen kanssa, mutta hän tuli toisiin ajatuksiin.

– Nyt he tarvitsevat rauhaa, lepoa ja rakkautta, sanoo Vacker.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Bussi lähti matkaan viime viikon torstaina. Lähtiessä kyydissä oli viisi ihmistä: Vacker, kaksi bussikuskia, Ähtärissä asuva ukrainalainen tyttö, joka on toiminut tulkkina ja yksi henkilö, joka ei halua nimeään tai rooliaan mainittavan.

Matkaan lähti myös 14 kuutiometriä erinäisiä lääketarvikkeita ynnä muuta tarpeellista kyytiin otettaville.

Pietarsaareen saapuneista kolmestakymmenestä ukrainalaisesta noin kymmenen on alaikäisiä, joista nuorin vasta seitsemän kuukauden ikäinen. Joukossa on myös kokonainen perhe. Bussin mukana tullut koiranpentu jäi Valkeakoskella väliaikaisesti eläinlääkärin hoiviin.

– Nyt meidän tulee saada paperiasiat kuntoon. Monet ovat ilmaisseet halunsa tehdä ansiotyötä. He haluavat tulla omillaan toimeen, kertoo Vacker.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jeppis 4 Ukraine-tempaus syntyi Vackerin ideasta puolitoista viikkoa sitten.

– En ole lähdössä uudelle matkalle. En halua yksin ottaa tällaista vastuuta, mutta olen valmis auttamaan muita matkojen järjestämisessä ja koordinoinnissa, sanoo Vacker.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä