Paikallisuutiset

Mihin käyttäisit kymppitonnin? Pedersöressä haetaan ideoita osallistavaan budjetointiin

Vuonna 2023 Pedersören asukasbudjetista myönnettiin varoja uuteen frisbeegolfkenttään Lappforsissa. Kuva: Pirkko Högkulla

Osallistavan budjetoinnin ideointivaihe on alkanut Pedersöressä. Vuonna 2023 asukasbudjetista myönnettiin varoja uuteen frisbeegolfkenttään Lappforsissa.

Pedersören kunnan osallistavan budjetoinnin ideointivaihe on käynnistynyt. Kuntalaiset pääsevät osallistavan budjetoinnin kautta vaikuttamaan siihen, millä tavalla kunnan talousarvioon varatut 10 000 euroa käytetään, kertoo kunta tiedotteessa.

Ideoita kerätään 15. maaliskuuta asti sähköisellä lomakkeella kunnan kotisivulla. Ideointivaiheessa kaikki pedersöreläiset saavat esittää ideoita oman asuinalueensa, kylän tai koko kunnan kehittämiseksi.

Ideoiden on täytettävä tietyt vaatimukset. Idean tulee olla toteutettavissa osallistavan budjetoinnin määrärahalla, joka on myös tänä vuonna 10 000 euroa. Sen tulee muun muassa koskea investointia, palvelua, tapahtumaa tai vastaavaa, jolla pyritään edistämään kunnan asukkaiden hyvinvointia. Idean tulee olla suunnattu voittoa tavoittelemattomaan, yhteishyödylliseen tarkoitukseen. Idean on oltava toteutettavissa Pedersören kunnassa ja toteuttamisen kuulua kunnan toimivaltaan eikä sitä ole kohdennettu esimerkiksi yksityiselle maa-alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdotuksia voivat tehdä sekä kunnassa vakituisesti asuvat että loma-asukkaat.

Idean esittäjän nimeä ei julkaista idean yhteydessä. Yhteystiedot tulee ilmoittaa, jotta arviointiryhmä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä lisätietoja varten.

Kunnan viranhaltijoista koostuva ryhmä käy 18.–28.3. ehdotukset läpi, tekevät alustavan kustannusarvion ja valitsevat 5–10 ehdotusta, jotka etenevät jatkoäänestykseen.

Vuonna 2023 asukasbudjetista myönnettiin varoja uuteen frisbeegolfkenttään Lappforsissa. Tänä vuonna priorisoidaan ehdotuksia, jotka eivät liity vastaaviin tarkoituksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omaa suosikkia on mahdollista äänestää 2.–16.4. Äänestää saavat kunnassa vakituisesti asuvat ja loma-asukkaat.

Kuntalaisilta eniten ääniä saanut idea julkaistaan kunnan verkkosivustolla ja sosiaalisen median kanavissa toukokuussa 2024.

Osallistava budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan päätöksentekoon, tässä tapauksessa päättämään tietyn rahasumman käytöstä. Tavoitteena on lisätä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä vuoropuhelua asukkaiden ja kunnan välillä, Pedersöre kertoo tiedotteessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä