Viihde
Mestarikokki vie pietarsaarelaiset oppilaat makumatkalle Ranskaan: "Koska viinin käyttö ei ole mahdollista, ranskalaisuuden ilmentämiseen täytyy käyttää muita keinoja"
Tapio Lehtinen
Vanhan sanonnan mukaan tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta.
Joskus jopa alan ammattilaiselle voi käydä niin, että sydän ottaa kuskin paikan.
Rakkaus toi ranskalaisen kokin Julien Huéberin Vaasaan.
Nyt hän työskentelee suomenruotsalaisessa EkoNu! -projektissa, jonka tarkoituksena on edistää ekologisen lähiruoan käyttöä koulujen keittiöissä.
Kuluvalla viikolla Huéber tuo osaamistaan Pietarsaaren Länsinummen koulun keittiöön kolmen päivän ajan, tiistaista torstaihin.
Huéber on hakenut kouluruokaan inspiraatiota kotimaastaan.
– Koska viinin käyttö ei ole mahdollista, ranskalaisuuden ilmentämiseen täytyy käyttää muita keinoja, ranskalaiskokki sanoo.
Tiistaina ruokalistalla oli vasikanjauhelihasta valmistettua tillilihaa, joka oli maustettu etikalla, yrteillä, valkosipulilla ja laakerinlehdillä.
Keskiviikkona oppilaille tarjotaan kalamureketta, jossa on puolet haukea ja puolet lohta. Oliiviöljy tuo ruokaan ripauksen ranskalaisuutta.
Torstaina koululaisille tarjotaan ranskalaisen reseptin mukaan valmistettua vuokaleipää.
Huéberin kotimaassa ei tarjota ilmaista kouluruokaa koululaisille. Kouluruoka on maksullista.
– Monet oppilaat käyvät koulupäivän aikana kotona ruokailemassa, koska tauot ovat pidempiä.
Ranskalaisesta ruokailukulttuurista kertoo paljon sekin, että kaupunkien keskustoissa ei jaeta pysäköintimaksuja lounasaikaan.
– Lounasruokailuun käytetään paljon aikaa, koska siitä halutaan nauttia, sanoo Huéber.
Hänen molemmat vanhemmat ovat ammatiltaan kokkeja.
Poika ei aikonut jatkaa vanhempiensa jalanjäljillä, vaan lähti Uumajaan opiskelemaan fysiikkaa.
Huéber työskenteli opintojensa ohella tennisvalmentajajana.
Kisareissuilla hän ryhtyi valmistamaan urheilijoille ruokaa, koska se on edullisempaa ja ravitsevampaa.
Hän nousi Ruotsissa koko kansan tietoisuuteen osallistuttuaan Mestarikokki -kisaan vuonna 2013. Hän putosi siinä vaiheessa, kun kuusi kilpailijaa oli jäljellä.
Putoamisessa oli skandaalinkäryä.
Tuomareiden tulkinnan mukaan Huéber teki virheen makutestissä. Myöhemmin kävi ilmi, että tuomareiden tulkinta oli väärä ja Huéberin oikea.
Huéber sai runsaasti tukea televisionkatsojilta, muun muassa eräältä vaasalaiselta tytöltä. Näin rakkaus toi hänet Vaasaan.
Keskustelu kouluruoan laadusta on vaiennut Pietarsaaressa
Alerten ruokapalvelupäällikön Carina Lundin ja kokin Kenneth Finnholmin mukaan ongelmat ovat väistyneet.
Oppilaat pitävät kouluruoasta, eikä sitä mene juuri ollenkaan roskiin.
Finnholmin mukaan myös Cook & Chill -ruoanvalmistus on saanut pelkkiä kehuja.
– Se on täysin samanlaatuista kuin samana päivänä lämpimänä tarjottu ruoka, vertaa Finnholm.