Paikallisuutiset

Merivesi laskee sunnuntaina voimakkaasti Pietarsaaren, Kokkolan ja Kalajoen alueilla – Kalajoella Vihaspauhan saareen vievä tie on ajettavissa, kun vesi laskee riittävästi

Merivesi on sunnuntaina voimakkaasti jo laskussa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.
Merivesi on sunnuntaina voimakkaasti jo laskussa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Kuva: Tiina Ojutkangas

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologiPetri Hoppulan mukaan Perämeren eteläosassa eli Pietarsaaren, Kokkolan ja Kalajoen alueilla meriveden korkeus on voimakkaassa laskusuunnassa sunnuntaiaamun viimeisimpien mittaustulosten mukaan.

– Myöhään lauantai-iltana ja viime yön aikana merivesi on ylimmillään käynyt noin 1,05 metrissä, mutta viimeisin havainto oli 87 sentissä. Ollaan voimakkaasti laskusuunnassa, Hoppula toteaa.

Hän sanoo, että merivesi on laskusuunnassa ensi yöhön asti, jonka jälkeen maanantaiaamuna vesi nousee hieman uudelleen noin 70 senttiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän jälkeen se jälleen laskee arvioidusti noin 40 sentin paikkaille. Nämä kaikki luvut ovat Pietarsaaren mittausasemalta, mutta samalla tavalla meri käyttäytyy sillä alueella muuallakin.

Meriveden korkeuden seuranta perustuu siihen, että jokaiselle mittauspaikalle on tilastollisesti määritelty nollataso, jonka mukaan meriveden korkeutta seurataan.

Vedenkorkeuden nousua selittää lauantain ja sunnuntain välisen yön myrskytuulet. Muutenkin koko kuluvan viikon merivesi on noussut paikoitellen tuntuvasti vuoden ajankohtaan nähden.

– Tuulien lisäksi nousua selittää myös matala ilmanpaine. Lisäksi vaikuttavana tekijänä on vesisateet, jotka näkyvät erityisesti joissa, järvissä ja puroissa. Nyt maaperä alkaa olla niin veden kyllästämä, etteivät vesisateet pääse imeytymään, jolloin vesi hakeutuu muun muassa jokiin, Hoppula sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinaiset myrskytuulet tekivät tuhojaan pääasiassa Satakunnassa ja Varsinais-Suomen alueilla sekä Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueilla.

Perjantaina Kalajoen Letolla merivesi nousi tielle ja katkaisi tieyhteyden Vihaspauhan saareen, jossa on useita kesämökkejä. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan siihen liittyviä tehtäviä ei ole tullut vastaan koko viikonlopun aikana eikä ole tiedossa, että saarella olisi ollut ketään. Odotettavissa on, että tieyhteys saadaan kuntoon, kun merivesi on laskenut.

Korkealle noussut merivesi katkaisi tien Kalajoen Vihaspauhaan – Pelastuslaitoksen tietojen mukaan kesämökkiläisiä ei ole saarroksissa

Vesi on korkealla niin meressä, keskipohjalaisissa joissa kuin Kokkolan Suntissa – Katso videolta, kun sorsat ilakoivat runsaana soljuvassa avovedessä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä