Paikallisuutiset

Matot porstan ja mäntysuovan hellässä käsittelyssä

Visiitti matonpesupaikalle on Irma Kieliselle jokakesäinen perinne: – Mökkiin pitää saada kesän tuoksu juhannukseksi.

Pietarsaari

Vastapestyt räsymatot puunatulla lattialla ja koko tuvassa ihanan mäntysuovan tuoksu, onIrma Kielisestä oikein hyvä syy pyörittää jokakesäistä matonpesurumbaa.

– Olen vanhankansan ihmisiä ja tottunut siihen, että juhannukseksi tehdään suursiivous ja pestään ainakin tärkeimpien huoneiden matot. Mattopyykki yksinkertaisesti kuuluu alkukesänä tehtäviin töihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungin matonpesupaikalla Vanhassa satamassa tuli porstalla ja mäntysuovalla puhdasta jälkeä Kielisen harjatessa kesäpaikalle Kortesjärvelle kuuluvia kauniita räsymattoja, joissa elää tädin muisto upeasti juoksevina väriraitoina. Siinä on useampi vanha vaate, varmaan kökällä kuteiksi leikattuna ja vielä yhteen ommeltuna ennen kangaspuiden louksutusta, Kielinen huomauttaa kutojan suuresta työmäärästä laskostaessaan viisimetristä mattoa pesun jäljiltä huuhtelua ja mankelointia varten.

”On altaat, vesijohtovettä mattojen pesua ja huuhtelua varten, mankelit ja kuivauställingit, mukava merellinen ympäristö – kaupungille siis täysi kymppi tästä paikasta.” Irma Kielinen

– Huuhtelu on muuten tärkeä vaihe, muuten vaaleat raidat ruskettuvat.

Auton takaluukussa matkasi mukana pesupaikalle kolme viisimetristä räsymattoa, yksi iso ja muutama kylppärin matto. Tunti takana, kaksi pitkää mattoa pesty, ei paha, Kielinen puntaroi.

Pesemistä riittää vielä ennen jussia, sillä kesämökin ison tuvan lattialle kuuluu vielä toiset kolme samanlaista räsymattoa. Pitkästi elämää nähneen vanhan pohjalaistuvan lattialla kun on perinteiseen tapaan monta kapeampaa mattoa vierekkäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aika kovaa voimaa näiden kanssa värkkääminen vaatii pesuhetkellä, mutta helppohan täällä on pestä mattoja kun saa työskennellä seisaaltaan eikä tarvitse kuurata kumarassa ja seistä järvessä liottamassa jalkojaan. On altaat, vesijohtovettä mattojen pesua ja huuhtelua varten, mankelit ja kuivauställingit, mukava merellinen ympäristö - kaupungille siis täysi kymppi tästä paikasta, Irma Kielinen kiittelee.

Painepesurista Irma Kielinen ei mattopyykin osalta perusta, sillä niin kovassa käsittelyssä kudotun räsymaton reunat venähtäisivät rumiksi, hän pelkää.

Mattorumbaa riittää pitkin kesää vielä kolmelle neljälle reissulle, sillä kotimatot jäävät pestäviksi myöhemmin. Hyviä kuivausilmoja, pyykkäri heittää vielä toiveen ilmanhaltijoille.

Pirkko Högkulla

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ps@pietarsaarensanomat.fi

mattopyykkäri

Mattopesupaikka vanhassa satamassa

Vesipuisto Fanta Sean ja Paviksen välissä.

Avoinna päivittäin klo 08.30- 20 koko kesän 28.9. saakka.

Autojen peseminen kielletty.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä