Paikallisuutiset

Mässkär aukeaa tulevana viikonloppuna: jää- ja säätilanne suosii nyt pidettyä ulkoilureittiä – kahvila auki viikollakin, jos kauniita päiviä riittää

Mässkärin luotsiasema aukeaa jälleen yleisölle tulevana viikonloppuna.

– Kyllä me lauantaina avaamme, ellei mitään hirveää katastrofia satu. Jää on tarpeeksi laadukasta, että sen pitäisi kestää, Luotsiasemayhdistyksen aktiiviAnders Boström kertoo.

Viikolla oli vielä jäljellä Ådön kalasatamasta lähtevän reitin viitoitusta sekä pysäköintialueen raivaamista lumesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sitä on laajennettu jo aiemmin kalasatamassa, mutta nyt on vain lumet saatava pois.

Luotsiasemayhdistyksen partiot tutkivat jäätilannetta viime viikonloppuna ja laittoivat samalla paikkoja kuntoon. Kahvila-ravintola on tarkoitus avata niin moneksi viikonlopuksi kuin säät suinkin sallivat.

– Yleensä olemme voineet pitää paikkaa auki tuollaiset viisi viikonloppua, noin helmikuun puolivälistä huhtikuun alkupuolelle, Anders Boström kertoo.

Hänen mukaansa yhdistyksessä alkaa nyt olla sen verran eläkeläisjäseniä, että talven kauniina arkipäivinäkin luotsiaseman ravintolaa on mahdollista pitää auki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Arkisin liikkeellä on kuitenkin vähemmän ihmisiä, joten pystymme pitämään paikkaa avoinna pienemmälläkin porukalla.

Tämä talvi on ollut haasteellinen siksi, että voimakkaita tuulia on ollut paljon.

– Nyt näyttää siltä, että olisi valleja jotka pitävät jäät paikoillaan. Paksuus sinänsä riittää, mutta yhtäkkinen tuuli saattaa rikkoa jään muutamassa tunnissa, Anders Boström pohtii.

Jäätilannetta ei pysty arvioimaan mantereen puolelta, vaan se vaatii tutkimuksia paikan päällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lumisateet ovat Boströmin mukaan sopivassa määrin toivottavia.

– Tuulet ovat vieneet lumet, viime viikolla sitä ei ollut jään päällä yhtään. Silloin on tietysti vähän haasteellista kulkea, paitsi potkukelkalla. Pieni lumipinta helpottaa liikkumista kyllä.

Yhdistys merkitsee ja tamppaa turvalliseksi toteamansa reitin Ådön kalasatamasta Mässkäriin.

Viime talvi oli koronan kourissa Mässkär-yhdistyksen kannalta oikein hyvä.

– Ravintolassa meillä oli takeaway-systeemi, ja se toimi aivan mainiosti. Asiakkailta ei tullut minkäänlaisia moitteita, päinvastoin kaikki toimi oikein hyvin. Täytyy sanoa että suurkiitokset meidän asiakaskunnalle, käyttäytyivät todella fiksusti. Pitivät etäisyyksiä ja maskeja, Anders Boström kiittelee.

– On aivan mahtavaa, kun siellä on vaan hymyjä ja hyvällä tuulella olevia ihmisiä joka suunnassa.

Boström arvioi, että koronatilanne sallii myös Mässkärin pienimuotoisen ravintolatoiminnan tänä talvena rajoitusten puolesta.

Mässkär-veteraani muistelee vanhan hyvän ajan pakkastalvia, jolloin tammi-helmikuussa oli vielä aivan liian kylmä houkutella vieraita saarelle.

– Silloin oli hyvä tehdä pientä remonttia ja korjailla paikkoja. Hyvät ilmat alkoivat helmikuun puolivälissä ja jatkuivat pitkälle keväälle.

– Kirpeän talven jälkeen tuli huhtikuu ja jää oli parhaimmillaan, lämpötila miellyttävä ja olosuhteet aivan fantastiset. Ja ihmiset lakkasivat tulemasta, koska kaupungissa oli kevät. Kun lumi suli kaupungissa, he luulivat jäidenkin lähteneen.

Kevättalviset jääretket Mässkäriin ovat Pietarsaaressa äärimmäisen suosittuja. Kauniina viikonloppuna matkan taittaa kävellen, kelkalla, hiihtäen tai luistellen sadoittain ihmisiä – nelinumeroiseksikin määrää on monasti arvioitu.

Lyhyimmillään matkaa kertyy Ådön kärjestä Mässkäriin parisen kilometriä.

Mässkärin Luotsiasemayhdistys ylläpitää entistä valtion virkarakennusta ja tarjoaa sesonkeina niin purtavaa, juotavaa kuin yösijaakin halukkaille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä