Mielipiteet

Markku Laitisen mielipidekirjoitus: Mitä me oikein elämältä haluamme?

Mistä me puhumme kun puhumme lasten ja nuorten pahoivoinnista? Pertti Simula avaa kysymyksen tällä tavalla: "Miksi lapset voivat huonosti? – Vanhemmat voivat huonosti. Miksi aikuiset voivat huonosti? – Yhteiskunta voi huonosti. Miksi yhteiskunta voi huonosti? – Sen rakenteet luovat ja ruokkivat epätasa-arvoa. Miten se on mahdollista? – Poliittinen valta sopeutuu globaalin talouselämän arvoihin. Siis talouselämän arvot hallitsevat ihmiskunnan toimintaa? – Kyllä."

Talouselämän tärkeimpiä arvoja ovat kilpailu ja voitontavoittelu. Kapitalistinen talousjärjestelmä perustuu jatkuvan kasvun ideologiaan, jos näin ei tapahdu järjestelmä kaatuu. Tämä "vaara" ohjaa myös perhe-elämää. Äidit ja isät "pakotetaan" tehokkaiksi, heille asetetaan "yötäpäivää" vaatimuksia, väsyä ei saa ja jos niin käy, sanotaan sitä heikkoudeksi.

Lapsia ryhdytään arvottamaan viimeistään ekaluokalla. Koulupulpetteihin istahtavat innokkaat opinhaluiset lapset saavat kohta huomata, ettei ole hyvä olla huono missään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rehtori vaatii tuloksia: koulumenestysmittarin mukaan olemme vasta kolmansia, tämä ei käy. Vanhemmat saavat ei niin hyvää palautetta. Teini-ikä ja nuoruus on jo itsessään vaativaa aikaa. Ja nyt heidät heitetään tehokkuusmyllyyn ihan valtiovallan korkeimman tahon vaatimuksesta.

Eihän meistä kukaan halua oikeasti tämän kaltaista elämää. Istutaanpa nyt kaikki tähän rappusille ja mietitään, mitä me oikein elämältä haluamme.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä