Mielipiteet

Markku Laitisen mielipidekirjoitus: Hallitus syöttää meille pajunköyttä

"Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että talouskuri ei itse asiassa edistä talouskasvua eikä edes vähennä velkaa. Jopa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on joutunut viime vuosina toteamaan, että talouskuri onnistuu lähinnä heikentämään taloutta ja johtamaan taloudelliseen eriarvoistumiseen. Se on taloudellisen kehityksen suoranainen este." (Lähde: Kapitalismin suuri illuusio, Into Kustannus 2023)

Eli saattaa olla, että hallitus syöttää meille pajunköyttä, valtiovarainministeriön tuella. Kyseinen ministeriö on aina sitä mieltä, että leikata pitää, on etsittävä säästöjä, ei saa velkaantua, palkankorotuksiin ei ole varaa. Sama virrenveisuu on kuultu sitten hallitusvastuussa olevien huulilta, niin oikealta kuin vasemmaltakin.

Nyt tätä agendaa on lähdetty hallituksen toimesta oikein urakalla toteuttamaan. Ideana on Robin Hood -meininki käänteisenä – otetaanpa köyhiltä ja annetaan rikkaille. Perusteena käytetään ajatusmallia, jossa köyhyys on oma vika ja rahattomuus johtuu laiskuudesta, eikä yhteiskunnan tule huolehtia kuin rajaturvallisuudesta, piste. Nämä hallitusvastuussa olevat itse nauttivat verovaroin kustannetuista eduista ja etuoikeuksista – joista perustulon varassa elävä ei osaa uneksiakaan – mutta mitäpä siitä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä