Mielipiteet

Marita Salmun mielipidekirjoitus: Kuinka suuri on toripysäköinnin lainatakausvastuu?

Kirjoittaja on Pro Pietarsaaren kaupunginvaltuutettu.

Kaupunginvaltuuston kesäkuussa tekemästä päätöksestä myöntää 948 000 euron takaus Toripysäköinti Oy:lle on tehty uusi valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Huomautettakoon, että valtuuston päätös ei ollut yksimielinen, vaan asiasta äänestettiin.

Kaupunginhallituksen 21.8.23 hyväksymästä lausunnosta Hallinto-oikeudelle ei edes äänestetty, koska tekemäni hylkäysesitys ei saanut kannatusta, joten jätin eriävän mielipiteen. Lausunto on sama, jonka kaupunki antoi jo 3.11.21 vastaavaan valitukseen lisättynä uudella esittelytekstillä.

Liian tarkasti näitä päätös- ja esittelytekstejä ei voi koskaan lukea. Pietarsaaren Sanomat uutisoi asiasta 23.8. Toimittajallekin on ilmeisesti syntynyt väärä käsitys, jota saatetekstissä tarjoiltiin, että Pietarsaaren takuuvastuu olisi vain 150 000 euroa. Mutta: Kaupunki on takaamassa 948 000 euron lainaa, joka on osa yhtiön uusien lainajärjestelyjen mukaisesta yli 2 000 000 euron lainasta. Epäselväksi jäi, joutuuko kaupunki maksumieheksi lainan loppuosastakin, jos muut takaajat eivät suoriudu vastuistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungin mielestä Toripysäköinti Oy:n taloudellinen tilanne on tyydyttävä, vaikka tulos on ollut koko toiminta-ajan miinuksella; tällä hetkellä -1 105 000 euroa ja omavaraisuus -38 %. Yleisten kriteerien mukaan ”tyydyttävä” edellyttäisi plusmerkkistä omavaraisuutta melko isolla prosentilla.

Hyvät ihmiset, seuratkaa kaupungin eri toimielinten esityslistoja ja pöytäkirjoja kaupungin nettisivujen kautta, sillä Bertoldt Brechtin sanoin: ”Mitä itse et tiedä, sitä et tiedä”. Sitä paitsi aina on tulossa jotkut vaalit, joissa voi vaikuttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä