Paikallisuutiset

Marika Holm kääri hihat: visio Villa Svedenin jatkosta on nyt työn alla

Tiistaina avautuva mininäyttely kuvaa taiteilijaelämää.

Marika Holm Villa Svedenin konttorissaan. Seuraavan vuoden ajan hän tutkii taiteilijakodin tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kuva: Pentti Höri

Ammattikorkeakoulu Novian kuvataiteen vastaava opettaja Marika Holm haki ja sai vuoden mittaisen apurahan, jonka turvin hän tutkii ja visioi Villa Svedenin tulevaisuuden mahdollisuuksia. Apurahan myönsi Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto.

Taiteilijakotia 30 vuotta asuneen ja kehittäneen Olavi Tialan sairastumisen ja kuoleman jälkeen Villan kohtalo on ollut enemmän tai vähemmän avoin. Tiala kuoli vuonna 2021.

Hänen puolisonsa Siv Ågren ja tytär Jeanette Edfelt ovat pyrkineet pitämään Villaa avoinna kesäisin, mutta urakka on kasvamassa liian suureksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä ja äiti rakastamme tätä paikkaa, mutta tämä vaatii aika paljon työtä. Äiti jää eläkkeelle ja minulla on työni museolla. Sen takia kysyin Marikalta, haluaisiko hän tehdä tällaisen visiotyön ja antaa ideoita kaupungille, mitä he tai me yhdessä voisimme tälle tehdä, Jeanette Edfelt kertoo.

– Olen tervehtinyt tätä taloa, joka on kokonaisuudessaan kuin jonkinlainen olento, Marika Holm sanoo. Kuva: Pentti Höri

Projekti on juuri käynnistynyt. Marika Holm on nyt istunut viikon Villa Svedenin ”konttorissaan”, kahvilan kulmapöydässä.

– Siitä olen tervehtinyt taloa, joka on kokonaisuudessaan kuin jonkinlainen olento, Holm sanoo.

Ensi töikseen hän on koonnut sekä Olavi Tialan että Siv Ågrenin maalauksista pienimuotoisen näyttelyn, joka kantaa nimeä Taiteilijaelämää!, huutomerkin kera.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On ollut todella koskettava kokemus saada katsoa läpi satoja maalauksia ihan rauhassa. En itse tuntenut Olavia, mutta Sivin ja Jeanetten tunnen. Olavin maalauksissa, koko paikassa ja tänne kerätyissä esineissä huokuu kiinnostus mystisyyteen.

Olavi Tialan omakuva vuodelta 1983 on ollut harvemmin näytteillä. Kuva: Pentti Höri

Marika Holm luonnehtii Villa Svedeniä yksinkertaisesti mahtavaksi paikaksi, jossa sekä taide että kaikki sen ympärillä oleva muodostaa kokonaisuuden.

Tiistaina yleisölle aukeava näyttely pitää sisällään muun muassa Tialan maalaamia perhe- ja omakuvia sekä Ågrenin abstrakteja mielenmaisemia. Näyttely on auki harvinaisen lyhyen aikaa, vain neljä päivää 11.–14. kesäkuuta klo 13–16.

Selitys piilee käytännön sanelemissa jutuissa. Marika Holm kykenee itse olemaan paikalla vain tuon ajan. Hän pitää näyttelyä hyvänä starttilaukauksena sen jälkeen jatkuvalle kehitystyölle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulen käymään keskusteluja kaupungin kulttuuritoimen ja teknisten palvelujen sekä poliitikkojen kanssa. Toivottavasti minulla on jokin visio Villa Svedenistä ensi vuoden kesäkuuhun mennessä, Holm sanoo.

Projekti ei työllistä häntä täysipäiväisesti, mutta vaikuttaa jossain mitassa hänen päivätyöhönsä Noviassa.

Villa Svedenin näyttelyssä on esillä myös Siv Ågrenin maalauksia. Kuva: Pentti Höri

Villa Svedenin slogan ”Taiteen puolesta taiteen keinoin” on Marika Holmin mielestä todella hieno.

– Taiteen aate saa todellakin olla se ainoa ja vetävä aate. Tämä on nuorille taiteentekijöille aivan mullistava ajatus. Haluan korostaa sitä, että 1980–90-luvuilla taiteilija pystyi vielä tekemään tällaisia elämäntöitä ilman suuria rahallisia panostuksia, pelkällä omalla energiallaan ja visiollaan, Holm kuvailee.

Opettaessaan taideopiskelijoita hän on tullut havainneeksi, että Olavi Tialan aikalaistaiteilijoiden elämät unelmat häämöttävät nykyäänkin jossain siellä taustalla, mutta ne ovat jääneet jotenkin muiden ideoiden ja aatteiden taakse.

– Sitä on toki, mutta se ei ole niin läsnä kuin 30 vuotta sitten. Tällaisen elämäntavan pystyi valitsemaan, tällä hetkellä sitä valintaa ei oikein ole. Ainakin itse koen sen näin.

Villa Sveden on avoinna Jaakon Päivien aikaan, jolloin viikolla talossa vierailee muun muassa aluetaiteilija Ann-Maj Granstubb vetämässä workshop-tyyppisen taidekurssin. Jaakon Päivien torstaina taas Villassa on musiikkipainotteista ohjelmaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä