Paikallisuutiset

Mariahemmet juhlii viisikymppisiään peruskorjatuissa tiloissa: Vanhainkoti muutti nykyiselle paikalle Ebba Brahen puistikolle loppuvuodesta 1969. Perustamisen eteen uurastivat ompeluseuran naiset.

Pietarsaari

Mariahemmet -vanhainkoti muutti lokakuussa 1969 nykyiselle paikalle, Ebba Brahen puistikolle valmistuneisiin moderneihin tiloihin. Viiden tasavuosikymmenen kunniaksi toimintaa pyörittävä Förening för Mariahemmet r.f. järjestääkin 50-vuotisjuhlat, joita vietetään talon väen, läheisten ja kutsuvieraiden kanssa 9. joulukuuta.

Itse vanhainkoti oli tosin aloittanut toimintansa jo viittä vuotta aiemmin, 1964, Jaakonkadulla. Ja jos mennään siitä vielä toiset viisi vuotta ajassa taaksepäin vuoteen 1959 asti, ilmenee, että vastaperustettu ompeluseura Mariahemmet oli jo tuolloin asettanut tavoitteekseen avata vanhainkoti Pietarsaareen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Elettiin vielä sodan jälkeistä aikaa ja perheiden arki oli muuttunut merkittävästi. Yksi suuri muutos oli se, että naiset hakeutuivat työelämään eikä kukaan ollut välttämättä enää kotona hoitamassa vanhempaa sukupolvea. Tarvittiin turvallisia asuinpaikkoja ikäihmisille kodin ulkopuolella, kuvaa Förening för Mariahemmet r.f:n puheenjohtajaBertel Widjeskog.

Ompeluseuran naisten päättäväisyydestä viestii sekin, että yhteisvoimin kerättiin 100 000 markkaa vanhainkodin rakentamiskassaan.

–  Kokonaiskustannukset olivat yksi miljoonaa markkaa, josta puolet saatiin valtion tukena, puolet rahoitettiin lainalla, Widjeskog kertoo

Voimahahmo Mariahemmet -kodin taustalla oli diakonissa Bertha Petell yhdessä Westerlundin sisarusparven kanssa. Jaakonkadulta siirryttiin De Gamlas Hemin entisiin tiloihin Strengbergin kiinteistön kupeeseen ja sieltä sitten nykyiselle paikalle, jossa tilojen vihkiäisjuhlaa vietettiin 7.12.1969.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusiin tiloihin Ebba Brahen puistikolle muutti aikoinaan 21 eläkeläistä. Paikkojen määrä on vuosien saatossa yli tuplaantunut ja toiminta laajentunut. Tällä hetkellä on kaikkiaan 48 paikkaa, joista Pietarsaaren kaupunki ostaa vanhushuollon palveluina puolet. Oma dementiaosasto Bertha on toiminut vuodesta 2015 saakka.

– Seurakuntakeskeisenä Mariahemmet on aina toiminut tiiviissä yhteistyössä kaupungin seurakunnan kanssa, kuvaa Bertel Widjeskog..

Kiinteistössä on toteutettu mittava remontti kuluneen vuoden aikana. Puolesta miljoonasta yhteen miljoonaan euroon maksaneessa peruskorjauksessa päivitettiin paitsi mm. vesi- ja viemäriputkistot myös ilmastointi ja huonekoot vastaamaan tämän ajan vaatimuksia.

Huoneet ovat nyt yli 20 neliötä suuria, niissä on tehostetun palveluasumisen mukaisesti myös mm. oma suihku ja invavessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäneliöitä huoneisiin saatiin poistamalla väliseiniä.

Puheen 50-vuotisjuhlassa pitää piispa Bo-Göran Åstrand, Desiree Saarela laulaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä