Paikallisuutiset
Mamsellit avaavat Rosenlundin pappilan ovet: lounasta ja kahvia taas tarjolla
Rosenlundin pappila avautuu kesäkaudeksi, kun kolme paikallista puuhanaista aloittavat lounaskahvilan pidon jälleen kesäkuun alussa. Lounasta saa arkisin klo 11–14 ja kahvilana paikka toimii pari tuntia sen jälkeen. Lisäksi kahvila on auki sunnuntaisin klo 12–16.
Maria Backlund Pedersen, Ann-Marie Lillmåns ja Anki Hagnäs päättivät lyöttäytyä yhteen ja ottivat toiminimekseen Rosenlundin Mamsellit (Mamsellerna på Rosenlund).
Hmm. Mamselli vie ajatukset historiaan ja pappilan loiston aikoihin. Sana tarkoittaa Wikisanakirjan mukaan ”säätyläisiin eli herrasväkeen kuuluvaa aatelitonta naimatonta naista”. Se on pienyrittäjien mukaan tarkoituskin.
– Mamsellit sopivat siihen aikakauteen, vaikka he olivatkin toki naimattomia, Lillmåns naurahtaa.
– Mutta meidän miehet ovat niin paljon töissä, että... Backlund Pedersen aloittaa.
– ...tai me olemme niin paljon töissä, että... Lillmåns jatkaa.
Pappila yhdistää tavalla tai toisella koko kolmikkoa. Backlund Pedersenillä on talossa akupunktuurivastaanotto, joka saa erään toisen firman tavoin jatkaa vuokraamalla tilaa Aspegrenin puutarhasäätiön konkurssipesältä.
Hagnäs on työskennellut aiemmin Rosenlundissa toiminnanjohtajana ja kokkina. Lillmånsilla on puolestaan vuosien kokemus talosta hallintopuolelta. Hän edusti säätiön hallintoneuvostossa seurakuntayhtymää.
Jokainen suri tahollaan paikan nurinmenoa niin, että he päättivät yhdistää voimansa ja onnistuivat vuokraamaan konkurssipesältä talon alakerran, joka koostuu pääosin keittiö- ja ravintolatiloista.
– Ne voivat viedä Rosenlundin pappilan, mutta meidän mielistä se ei lähde, Lillmåns kiteyttää.
Jatko riippuu ensiksi siitä, miten meillä menee, ja toiseksi siitä, mitä tälle talolle tapahtuu.
Pappilaa pyörittänyt Aspegrenin puutarhasäätiö ei selvinnyt kiinteistön mittavan peruskorjauksen aiheuttamista veloistaan, vaan jätti konkurssihakemuksen viime helmikuussa. Siitä lähtien muun muassa suosittuna lounaspaikkana toimineen talon ovet ovat olleet säpissä.
Mamsellit ovat vuokranneet tilat aluksi kesä- ja heinäkuuksi. Mikäli tarjoilut tekevät riittävissä määrin kauppansa, heillä on optio myös elokuusta.
– Jatko riippuu ensiksi siitä, miten meillä menee, ja toiseksi siitä, mitä tälle talolle tapahtuu. Ostaako sen esimerkiksi joku, Backlund Pedersen miettii.
Olisivatko mamsellit itse valmiita jatkamaan toimintaansa pitempäänkin?
– No. Joo. Kyllä. Tavalla tai toisella, kuuluu kollektiivinen vastaus.
Lounastarjoilu keskittyy kotiruokaan, jonka pääkokki Anki Hagnäs loihtii. Koko kolmikko tulee työskentelemään ravintolassa, mutta apuvoimiakin on tiedossa.
– Kun alkoi levitä huhuja, että tulisimme avaamaan paikan, puhelin alkoi soida. Muun muassa Rosenlundin entinen kokki tulee tuuraamaan.
Aiemmin Rosenlundin perusidea oli tarjota ruokaa, joka valmistettiin tuoreista raaka-aineista paikan päällä. Tämän linjan luvataan jatkuvan.
– Tomaatit ja kurkut tulevat Uudestakaarlepyystä, liha ja perunat Pedersörestä ja kala lähimereltä. Kahvin kanssa tarjottavat suolaiset ja makeat leivotaan täällä. Ja meillä on myös Rosenlundin omaa jäätelöä, naiset luettelevat.
He suunnittelevat myös vohvelinpaistopäiviä, joista ensimmäinen perhepäivä on jo 9. kesäkuuta. Luvassa on musiikkiesityksiä, ja paikkaa koristellaan ajan patinoimalla arkitaiteella.
Pietarsaaren vuoden suurtapahtuma Jaakon Päivät täyttää heinäkuussa 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Mamsellit marssittavat Rosenlundiin rivin entisiä Laiska-Jaakkoja pitämään lyhyitä esitelmiä valitsemistaan aiheista.
Aspegrenin puutarha jatkaa toimintaansa Alerten ylläpidolla pappilan konkurssista huolimatta. Tiistaina 4. kesäkuuta puutarhasta myydään pelargonin, tomaatin ja chilin taimia klo 12 alkaen.