Paikallisuutiset

Malmin yksiköt yhteistyössä – 10 vuodessa integraatio on edennyt pitkälle

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto on toiminut 10 vuotta ja tapauksen johdosta on luvassa useita yleisöluentoja. Ensimmäinen luento järjestetään 23. tammikuuta Optimassa, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäriKati Jakobsson kertoo reumasta ja sen hoidosta.

Nivelreumasta kärsii prosentti väestöstä. Malmilla hoito on korkealla tasolla, viitisen vuotta sitten polkaistiin käyntiin reumayksikkö. Kati Jakobsson oli juuri erikoistunut alaan.

­ – Yksikölle on ollut tarvetta, Kati Jakobsson sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaasan keskussairaalassakaan ei ollut pitkään vakituista reumatologia, nyt tilanne on parantunut siellä. Meidän yksikkömme vahvistuu kohta toisella erikoislääkärillä, Katty Nygård on paraikaa erikoistumassa Tampereella.

Ainakin koko 2010 -luvun Malmin sairaalasta ja terveyskeskuksesta on riittänyt uutisoitavaa. Esimerkiksi synnytysten loppuminen sai aikanaan runsaasti huomiota eikä leikkausten väheneminen jäänyt julkisuudessa synnytyksistä paljon jälkeen.

Malmilla halutaan nyt nostaa esiin se, että varsin monenlaisia hoitoa on yhä tarjolla Pietarsaaressa.

– Jotain suljetaan, jotain tulee tilalle, koulutussuunnittelijaPia Nyman muotoilee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nykyisin on vaihtoehtona esimerkiksi kotisairaala tai poliklinikkahoito, enää ei potilaita makuuteta osastoilla kuten ennen vanhaan. Paikallispuudutuksella tehtäviä leikkauksia voidaan tehdä edelleen.

Malmin kipupoliklinikan palveluja ostetaan viraston alueen ulkopuoleltakin, samoin syömishäiriöitä hoitava yksikkö tunnetaan laajalti.

– Kuntoutusosastolla on nyt tarjolla myös geriatrista kuntoutusta, Kati Jakobsson kertoo.

Kenties eniten edistystä on tapahtunut ns. integraation saralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi reumahoitajat työskentelevät myös terveyskeskuksen puolella, myös diabeteksen hoito on integroitu, Kati Jakobsson sanoo.

– Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välissä ei ole seiniä. Sosiaaliapuakin on tarjolla esimerkiksi perhekeskuksessa.

Suomen suuresta sote -uudistuksesta on riittänyt puhetta varsin piitkään. Hallintorakenteiden muotoilu ei ole aina kuulostanut kovin kiinnostavalta käytännön hoitotyön lomassa.

– Potilas on työn keskiössä, Pia Nyman toteaa.

– Täällä on hoidettu potilaita koko ajan.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto työllistää edelleen lähes 1600 henkilöä. Potilaskyselyjen mukaan palveluihin ollaan pääosin varsin tyytyväisiä.

Pietarsaaressa on kannettu huolta joidenkin toimintojen päättymisestä Malmilla. Pia Nyman huomauttaa kuitenkin, että esimerkiksi erikoislääkärien palveluja voi saada Malmilla enemmän kuin sairaalan vakansseista voisi päätellä.

– Vaasan keskussairaalasta käy lääkäreitä Pietarsaaressa, esimerkiksi neurologi ja ortopedeja, röntgenosasto on yhteinen.

10-vuotisluennoista vain ensimmäisen aika ja paikka on sovittu. Aiheita on sovittu. Reumaluennon jälkeen kuullaan kevään mittaan esitelmiä kiputiimin työstä, syömishäiriöistä ja neuropsykologisten ongelmien hoidosta.

Syksyllä kuullaan syövästä ja aivojen toiminnasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä