Paikallisuutiset

Makrameeta ja tuftausta opiston keväässä: kurssitöiden näyttely avautuu lauantaina

Leena Pesolan, kuvassa vasemmalla, makrameetyö Aurora houkuttelee tekstiilityön opettaja Anne Hepomäen tutustumaan siihen sisältäpäin. Oikealla osa Pesolan Valoputous-teosta, jota tähdittävät kausivalot. Kuva: Pentti Höri

Makramee ihastutti Leena Pesolaa niin, että hän on jo kolmatta vuotta mukana Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston Taitopajassa.

– Kiinnostuin tästä, kun valmista tulee niin nopeasti. Samalla tämä on monipuolista: voi tehdä pöytäliinoja, koristeita, lamppuja, lyhtyjä, hyllyjä tai avaimenperiä. Kaikkea laidasta laitaan, talven tuloksia opiston kevätnäyttelyyn ripustava Pesola kertoo.

Työt punotaan makrameelangasta käsin. Leena Pesolalla on asettaa näytteille Valoputous, riippuva pitkähapsuinen koriste tai sisustuselementti, jota ryydittävät sisälle asennetut jouluvalot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen työ on Aurora, kehyksenomainen pyöreä seinälle asettava punos.

– Olen itse kehitellyt sen pienemmästä mallista. Se on valmis noinkin, mutta sen keskelle jotkut laittavat peilinkin, Pesola sanoo.

Heli Viitala, kuvassa vasemmalla, ja Satu Koskela Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston kevätnäyttelyä rakentamassa. Tyynyt on valmistettu tuftaamalla. Kuva: Pentti Höri

Tuftaus on puolestaan Heli Viitalan ja Satu Koskelan talven mielenkiinnon kohde.

– Siinä tökitään esimerkiksi jämälankoja kankaan läpi. Kuvion voi sommitella tehdessä tai vaikka piirtää luonnoksen lyijiykynällä kankaaseen. Nämä olen keksinyt omasta päästä, tyynyjään esittelevä Viitala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolasta vierailleen opettaja Tuija Isopahkalan ohjauksessa taitopajalaiset ovat opiskelleet tuftauksen lisäksi makrameeta, korintekoa, huovutusta ja lankojen värjäystä.

Kurssi-iltoja on ollut talven aikana vain viisi, joten suurin osa työstä on tehty omin päin.

– Ideat ja alku on saatu täältä ja sitten olemme jatkaneet kotona, Koskela kertoo.

Perinteinen työväenopiston kevätnäyttely järjestetään nykyään joka toinen vuosi. Se vuorottelee opiston avoimien ovien kanssa, jolloin kiinnostuneet voivat vierailla itse kursseilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Silloin voidaan tuoda esille jumppakursseja ja muita sellaisia, joista ei jää nähtävää näyttelyyn, opiston tekstiilityön opettaja Anne Hepomäki kertoo.

Työväenopiston taito- ja taideaineiden kevätnäyttely pidetään opiston Runeberginkadun tiloissa sekä viereisen Etelänummen koulun teknisessä luokassa. Näyttely on avoinna 20.–22. huhtikuuta, lauantaina ja sunnuntaina klo 11–15 sekä maanantaina klo 10–17.

Esillä olevien töiden lisäksi kevätnäyttelyssä on opiskelijoiden musiikkiesityksiä, kuten Pelimannipiiri lauantaina klo 12.–12.40 ja näyttelyn päätteeksi maanantaina klo 16.20–17 sekä työnäytöksiä eri kursseilta.

Lauantaina ja sunnuntaina Etelänummen koulun teknisessä tilassa voi myös tutustua hopeakoru- ja emalointikurssilaisten työskentelyyn.

//Juttua on päivitetty 17.4.2024 klo 12.59 kuvatekstien osalta. Lyhenne ”vas.” on korvattu ilmaisulla ”kuvassa vasemmalla”. Juttua kuunneltaessa robottilukija oli tulkinnut lyhenteen muotoon ”vasemmistoliitto”.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä