Urheilu

Maakuntaviesti siirtyy – Päätös oli helppo tehdä, koska ennusteet lupaavat loppiaiseksi kiristyvää pakkasta

Maakuntaviesti hiihdetään Kaustisen laduilla 14. tammikuuta.
Maakuntaviesti hiihdetään Kaustisen laduilla 14. tammikuuta. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä ei hiihdetä Kaustisella loppiaisena, vaan käyttöön otetaan varapäivä, joka on lauantai 14. tammikuuta.

Keski-Pohjanmaan liiton maakuntaviestityöryhmä ja kisajärjestäjät tekivät asiasta päätöksen keskiviikkona, kun sääennusteet lupaavat pakkasen kiristyvän loppiaiseksi selvästi viestin virallista pakkasrajaa kylmemmäksi. Virallinen pakkasraja on –15 astetta, koska viestissä on mukana alle 16-vuotiaiden osuuksia.

– Päätös tehtiin sääennusteiden perusteella, joiden mukaan Kaustisella on loppiaisaamuna parisenkymmentä astetta pakkasta. Päätös oli yksimielinen, kertoo maakuntaviestityöryhmän puheenjohtajaHeikki Haapala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska viestipäivä muuttuu, joukkueilla on mahdollisuus tehdä kokoonpanoihin muutoksia. Joukkueiden muutokset ja uudet joukkueet tulee ilmoittaa keskiviikkoon 11.1 kello 16 mennessä.

Moni maakunnan kärkihiihtäjistä oli ilmoittautunut tulevan viikon Skandinavia cupiin Rovaniemelle, mutta sekin peruttiin jo alkuviikosta pakkasennusteiden perusteella. Skandinavia cupin osakilpailu on Ruotsissa myös 14.–15. tammikuuta, mutta Suomesta ei lähetetä sinne joukkuetta.

Vöyrillä puolestaan hiihdetään 14. tammikuuta kansalliset, joiden yhteydessä mahdollisesti järjestetään nuorten MM-kisojen katsastukset. Ne saattavat vaikuttaa myös maakuntaviestin kokoonpanoihin. Hiihtoliiton valmennusjohto ratkaisee keskiviikkona tai torstaina, onko Vöyrin kisoilla katsastusarvoa.

Maakuntaviestin kilpailujohtajaAsko Huntus vahvistaa tehdyn ratkaisun helppouden. Sääennuste ei jättänyt sijaa jossittelulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olihan viestin siirtäminen epämiellyttävää, mutta kuitenkin sillä tavalla helppoa. Jokaiselle tunnille näytti ennuste liian kovia pakkaslukuja, eli ei ollut muita vaihtoehtoja kuin siirtää viesti varapäivälle.

Koska varapäivä oli olemassa, oli sen käyttöönottoon tietysti myös varauduttu.

– Oli tähän tilanteeseen varauduttu jo ennalta. Talkoolaisia oli asiasta informoitu. Ruokatavaraa olisi hankittu nyt keskiviikkona, joten siirto oli siinä mielessä oikea-aikainen. Viestiladuilla keskiviikkona hiihtäneet kuulostivat olevan tyytyväisiä, kun tieto siirrosta saatiin riittävän varhain, Huntus kertoo.

Siirrosta ei tule järjestäjille mittavia kustannuksia, eikä jo tehty työ mene hukkaan. Esimerkiksi alueelle pystytetyt teltat voivat hyvin odottaa paikallaan pakkasjakson yli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viestiin ilmoittautuminen avattiin uudelleen ja mukaan pääsee vielä ensi viikon puoliväliin saakka. Asko Huntus arvioi, että siirto saattaa jopa kasvattaa yleisömäärää Kaustisen viestissä.

– Tietysti loppiaisena olisi joillakin ollut paremmin aikaa tulla seuraamaan viestiä kuin tavallisena lauantaina. Jos taas kokoonpanoihin tulee lisää kovia hiihtäjiä, voi se lisätä yleisömäärää. Säätilan uskoisin kuitenkin vaikuttavan eniten. Viikon kuluttua lauantaina on ennusteen mukaan viitisen astetta pakkasta. Keli on siis yleisöäkin ajatellen huomattavasti parempi kuin loppiaiselle luvattu kireämpi pakkanen.