Paikallisuutiset

Lumiaurat myöhemmin liikkeelle, kaduille pimeys yöaikaan – näin Pietarsaari leikkaa kustannuksia

Tällainen näky voi olla yhä yleisempi Pietarsaaressa ensi talvena. Aurauksen yöpäivystystä vähennetään. Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaarelaiset saavat varautua talven tullen siihen, että katuja ja kevyen liikenteen väyliä ei ole aurattu vielä silloin, kun työ tai koulu kutsuu.

– Joku aamu on paksummin lunta. Kotiin päin pääsee kyllä aurattuja väyliä, kiteyttää kaupunginisinööri Harri Kotimäki yhden seuraamuksen, kun kunnallistekniikasta on kaivettu vaadittavat kustannussäästöt ensi vuodelle.

Aurauskalusto lähtee keskimäärin myöhemmin liikkeelle, sillä katukunnossapidon yöpäivystyksistä tingitään. Kotimäen mukaan nietokset poistuvat kyllä päivän mittaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katuvalaistus sammuu muilla kuin ydinkeskustan alueilla klo 23 ja kytkeytyy päälle klo 5 aamulla. Tällä toimenpiteellä tekninen sektori säästää 50 000 euroa vuodessa.

Pietarsaaren katuvalaistusta ollaan uusimassa. Sähkösyöppöä vanhaa valaistusta korvataan energiatehokkaammalla led-valaistuksella, mutta työ on vielä kesken. Led-katulamput säätyvät jo nyt yöksi 30 prosentin valotehoon.

Harri Kotimäen mukaan tekninen lautakunta päätti kuitenkin sammuttaa yövalot kokonaan kaikilta keskustan ulkopuolisilta alueilta tasapuolisuussyistä.

– Lautakunta pohti, voisiko kenties lauantaiöisin jatkaa valoisaa aikaa vähän pitempään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pimeys laskeutuu Pietarsaaren kaupunginosiin keskustaa lukuunottamatta klo 23. Kuva: Maija Ahonen

Tekninen lautakunta joutui ylimääräisessä budjettikokouksessaan hakemaan noin 800 000 euron edestä säästöjä, joihin se ei aiemmin päässyt heikentämättä sellaisia palveluja, jotka näkyvät ja tuntuvat pietarsaarelaisten arjessa ja juhlassa.

Asfaltoinnista leikataan niin, että kulumisurat, halkeamat ja muut vauriot jätetään paikkaamatta. Pikku reikiin luvataan kuitenkin täytettä.

Ajoratojen korjausmaalaukset jätetään suorittamatta. Kuluneita suojateitä ei uudelleenmaalata eikä reunamaalauksia tehdä muualle kuin rakenteilla oleviin kohteisiin.

Vanhoja liikennemerkkejä ei vaihdeta uusiin, pienvenesatamien puhtaanapito ja vesakontorjunta jäävät käyttäjien vastuulle. Kävelykadun huolto supistetaan minimiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunki on hoitanut Snellmanin Kuusisaaressa olevan eritasoliittymän sekä Kolpintien turbokiertoliittymän viherkunnossapidon. Se jätetään ensi vuonna väliin.

Myös puistojen hoidosta nipistetään viitisen prosenttia kuluista pois.

Tilahallinto säästää 400 000 euroa muuttamalla muun muassa uimahallin työvuoroja.

Kouluilla suoritetaan energiaoptimointia. Älytermostaattien asennuksella säädellään lämmityksen tasoa käyttöaikojen mukaan. Kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalon mukaan energiaratkaisuilla päästään jopa 250 000 euron vuotuisiin säästöihin.

– Tämän toimivuudesta meillä on jo tietoa ja kokemusta muista kouluista. Suunnitelmat ovat olleet olemassa jo pitempään, mutta meiltä on puuttunut resurssit toteuttaa niitä. Marraskuussa saamme henkilön, joka tulee vastaamaan myös energiatoimenpiteistä, Hakosalo sanoo.

Loput säästöt kertyvät kiinteistöjen hoidosta.

Teknisen lautakunnan puheenjohtajan Christer Tonbergin mukaan päätökset olivat vaikeita, ja ne tulevat tuntumaan kaupungin arjessa. Jokainen yksityiskohta käytiin kokouksessa tiheällä kammalla äpi.

– Minun aikanani mitään mitään budjettia ei ole tehty näin tarkasti punniten, Tonberg sanoo.

Säästökohteet on nyt yksilöity, ja lopullisen sanan asiasta sanoo kaupunginvaltuusto budjettikokouksessaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä