Paikallisuutiset

Löylyn henki kahdella pyörällä ja vetoaisalla – kaksi saunaa ei riittänyt, kolmas värkättiin peräkärryyn

Jos suomalainen mies pitää saunomisesta, hänellä on autossaan vetokoukku ja pihan perällä vanha peräkärry, kaikki alkaa näyttää selvältä. Näinhän siinä täytyykin väistämättä käydä.

PietarsaarelaisenRami Lehtolan perheen omakotitalon pihalla on nyt viritys, joka saa naapuritkin hyvälle tuulelle.

– Heidän syvimpiä ajatuksiaan en ole kuullut. Kyllä he kohteliaasti ovat aina hymyilleet minulle. Yhdelle naapurille sanoinkin, että kyllähän miehellä pitää kolme saunaa olla. Normaali-ihmiselle yksikin tietysti riiittää. Mutta kyllä he minun mielestäni sellaisella positiivisella asenteella ovat suhtautuneet tähän, Lehtola tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isäntä omistaa tietenkin talonsa kellarissa olevan sähkösaunan sekä telttasaunan, joka puulämmitteisenä on kylpijän mieleen. Sen käytössä on tosin pientä epämukavuutta.

”Parasta olisi, jos pääsisi saunasta suoraan uimaan. Hiekkakuopat on kai ainut paikka, jossa pääsee lähelle.” Rami Lehtola

– Siihen mahtuu vain kaksi ihmistä, ja istumaan joutuu vähän pää mutkalla, koska katto on niin matalalla. Rupesin miettimään, että tilannetta olisi kiva kokeilla vähän parantaa.

Lopulta fundeeraaminen muuttui toiminnaksi Lehtolan katsottua Ville Haapasalon Suomi -ohjelmasarjaa.

Näyttelijä kiersi ympäri Suomea ja sen maakuntia. Maisemat vaihtuivat, mutta aina päädyttiin saunaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siellä oli puhelinkoppisaunaa ja Lapualla taisi olla joku lentokoneeseen tehty, yksi oli tehty vanhaan Taunukseen. Jokin noin tosi suomalainen houkutteli minua.

Kesällä tehtyjen terassin laajennustöiden jäljiltä oli pikkuisen puutavaraa yli. Tuumasta toimeen.

Parin kuukauden nikkaroinnin jälkeen pienessä Juhta-peräkärryssä komeilee nyt neljän hengen sauna aidolla pienellä puukiukaalla.

Yksi erikoisimmista virka-aikana tehdyistä työkeikoista tämä varmasti toimittajalle on. Toki se on ajoitettu viikon viimeisille parille työtunnille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pukuhuoneita ja suihkuja peräkärrysaunaan ei tietenkään mahdu. Asianmukainen saunapukeutuminen viimeistellään talon neljän seinän sisällä. Sen verran annetaan säädyllisyydelle myöten, että uikkarit pidetään parinkymmenen metrin saunapolulla päällä, liki kaupungin keskustassa kun ollaan.

Sauna on lämmin ja löyly makoisa ja ihan aitoa tavaraa. Kiukaan tuli ja ikkunoiden takaa pientä valoa antavat lyhdyt luovat mukavasti tunnelmaa.

– Tapaan ottaa ensin aika kipakat löylyt ja käydä ulkona vähän viilentämässä. Loppu onkin sitten herkistelyä, Lehtola kertoo.

Kärrysaunan valmistumisen myötä saunomiskerrat ovat moninkertaistuneet. Snellmanilla töissä käyvä Lehtola tekee työmatkat kävellen, matkaa kertyy 8,5 kilometriä yhteensä.

Kotiin tulon jälkeen on kiva haukata jotain ja laittaa saunaan tulet.

–  Nyt saatan saunoa kuusikin kertaa viikossa. Tämä varmaan tästä pikkuisen hiipuu, kun uutuuden viehätys katoaa. Mutta tahti on aivan eri kuin ennen, kun tämä on niin paljon mukavampaa.

Peräkärry on varsin pieni ja jarruton, joten sen maksimipaino voi kuormineen olla 750 kiloa. Tämä on ollut Rami Lehtolan mielessä koko urakan ajan, sillä vakaa aikomus on lähteä saunan kanssa myös liikenteeseen.

Piirut ovat kakkoskakkosta ja seinät yhdeksän millin vaneeria. Lehtola on kehittänyt myös tekniikan, jolla saunan saa kokonaisena kärryyn ja kärrystä pois tarvittaessa. Sen tekee yksikin mies, mutta sen verran työläästi, että ihan joka välissä kuormaa ei lähdetä purkamaan.

– Olen koonnut saunan lähes täysin ruuveilla, ne eivät tule ulos niin helposti kuin naulat. Toisin sanoen tämän saa ruuvaamalla purettua ihan atomeihin.

– Isäukko tapaa siteerata ystäväänsä, että hyvin tehty on puoliksi suunniteltu. Tämä on rakennettu silleen, kikkaillen aika pitkällä ajalla. Tavoite oli, etten osta kaikkea kerralla, vaan odotan seuraavaa tilipäivää. Ihan ensimmäiset löylyt olen ottanut niin, että tässä oli vain pressut ympärillä, niiteillä kiinni, että sain kokeilla, onko tässä mitään toivoa.

– Yllättävän kovat löylyt sain jo siinä, joten ajattelin, että tämä toimii. Monia pieniä ratkaisuja on tehty vasta sitten, kun olen käyttänyt ja kokeillut.

Tuleva kesä ja liikkuminen on jo mielessä. Lähiseutujen rantoja on jo tutkittu sillä silmällä.

– Parasta olisi, jos pääsisi saunasta suoraan uimaan. Hiekkakuopat on kai ainut paikka, jossa pääsee lähelle. Jossain Fäbodassa olet äkkiä 200 metrin päässä rannasta parkkipaikalla. Karhusaaren rantaa olen myös miettinyt, Rami Lehtola aprikoi.

Teuvalla on jo vuosia järjestetty liikkuvien saunojen kokoontumisajot. Lehtolaa kiinnostaisi moinen festivaali.

Äkikseltään ajatellen peräkärryyn nikkaroitu sauna vaikuttaa idealta, jota joku muukin on saattanut saunahullussa Suomessa kokeilla.

– Ihan tämmöistä en ole nähnyt tulevan vastaan. Monihan tekee saunan esimerkiksi vanhasta asuntovaunusta. Itsekin ajattelin sitä ensimmäisenä. Mutta niiden tieliikennekelpoisuudesta ei sitten tiedä. Ja onhan se nyt eri juttu kun saa tehdä itse alusta loppuun.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä