Paikallisuutiset

Loistavan keskustelun pikakurssilla: eturivin somevaikuttajat houkuttelivat Pietarsaaren lukion pariksi tunniksi asiankin äärelle

Loistokeskustelijat eli vasemmalta Juuso Kangas, Ville Mäkipelto, Juho Rautvaara (Jesusguised), Oona Niva, Laura Huhta (Laurahoo), Petteri Mikkonen, Lassi Hietala ja Nuutti Pekkarinen tempasivat Pietarsaaren lukiolaiset mukaansa rakentavan keskustelutaidon saloihin.
Loistokeskustelijat eli vasemmalta Juuso Kangas, Ville Mäkipelto, Juho Rautvaara (Jesusguised), Oona Niva, Laura Huhta (Laurahoo), Petteri Mikkonen, Lassi Hietala ja Nuutti Pekkarinen tempasivat Pietarsaaren lukiolaiset mukaansa rakentavan keskustelutaidon saloihin. Kuva: Tiina Stara

Mikä on tavallisten nuorten kulutustapojen vaikutus ilmastoon? Miten se näkyy ruokatottumuksissa, muodissa, vaatteissa, tekniikassa ja matkustelussa? Miten nämä voisi tehdä viisaammin vai voiko? Minkälaisilla arjen teoilla voit suojella ympäristöä ja luontoa?

Mitä sananvapaus tarkoittaa ja mitä ongelmia siihen liittyy? Missä kulkevat sananvapauden ja vihapuheen rajat somessa? Minkälaisia pelisääntöjä somessa olisi hyvä noudattaa?

Aiheista keskusteltiin maanantaina Pietarsaaren lukiolla ja kysymyksiin saatiin vastauksia – tai sitten ne herättivät uusia kysymyksiä. Joka tapauksessa lukiolaisten mielenkiinto pysyi yllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nuoret ovat olleet tosi loistavia keskustelijoita. Mä oon aivan ällikällä lyöty tästä!

Palautteen antaaLaura Huhta, joka tiktokkaajana tunnetaan nimellä Laurahoo. Hänen kollegansaJuho Rautvaara alias Jesusguised sekä tubettajatVille Mäkipelto jaPetteri Mikkonen komppaavat.

Suomen suosituimpiin videovaikuttajiin lukeutuvat vieraat vetivät parin tunnin shown, johon osallistettiin koko koulu. Lukiolaisista paneeliin olivat valikoituneet Oona Niva,Lassi Hietala,Juuso Kangas jaNuutti Pekkarinen. Heidän osanaan oli haastaa sometähdet isoissa aiheissa.

Juoneen kuului, että nämä vedättivät ennalta varoittamatta salillista trollaamalla tai esiintymällä muuten vain foliohattuina. Yleisön reaktioista päätellen provokaatiot paljastuivat jokseenkin tarkkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilaisuudessa valittiin välittömällä nettiäänestyksellä, kuinkas muuten, myös päivän Loistokeskustelija. Komean pokaalin ja lahjakortin vei nimiinsä Nuutti Pekkarinen, joka yleisön mielestä keskittyi parhaiten asiaan, luotettavaan tietoon ja oman voiton sijasta yhteisen tiedon voittoon.

– Olen aika paljon jutellut ihmisten kanssa, mutta ehkä enemmän poliittisista asioista kuin somekiusaamisesta. Hirveästi ei tarvinnut harjoitella. Muistiinpanoja tein etukäteen vähän, mutten niitäkään juuri käyttänyt, Pekkarinen kommentoi valmistautumisestaan tilaisuuteen.

Niva, Hietala ja Kangas olivat pitkälti samoilla linjoilla. Teemat olivat etukäteen tuttuja, joten omiin improvisointikykyihin luotettiin. Keskustelukulttuuri ei opiskelijoiden mielestä ole kovin suuresti esillä lukiossa muutoin kun äidinkielen tunneilla.

– Itse olen saanut ehkä enemmän hyvän keskustelijan mallia somesta, muun muassa Villen [Mäkipelto] videoilta, Oona Niva tuumi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loistokeskustelija on Suomen tubettajat ry:n ideoima hanke ja kiertue, jota rahoittaa ulkoministeriön Eurooppatiedotus. Ennen Pietarsaarta videovaikuttajat olivat käyneet kolmessa koulussa eri puolilla Suomea.

Tavoitteena on suosittujen videontekijöiden avulla johdattaa nuoria rakentavan keskustelun saloihin.

Loistokeskustelijoita vetää Suomen videovaikuttajien puheenjohtaja ja Pietarsaaren lukion kasvatti Ville Mäkipelto.

– Mielestämme oli hauska idea saada nuoret keskustelemaan vaikuttajien kanssa, joita he seuraavat. Se tuo ihmisiä yhteen puhumaan tärkeistä asioista ja myös oppimaan parempaa keskustelua, koska me somevaikuttajina kohtaamme sitä huonoa jatkuvasti joka kanavassa ja taidamme myös olla itse edistämässä sitä, Mäkipelto kertoi.

Kaikki pitivät kiertueen, jolle toivotaan jatkoa muodossa tai toisessa, kokemuksia erittäin myönteisinä.

Nuoret paitsi fanittavat someidoleitaan, myös heittäytyvät täysillä mukaan asiapuolessa.

Siinä epäilemättä auttaa vaikuttajien sujuva, hauska ja tinkimättömän pönöttämätön esiintyminen ja puhuminen samaa kieltä kohderyhmän kanssa. Petteri Mikkosen mukaan keikoista vaikuttaa jääneen jotain yleisön korvienkin väliin.

– Luulen niin, ja opettajatkin ovat olleet äärimmäisen tyytyväisiä. Asia on ollut kuitenkin keskiössä ja varmasti saanut ihmiset ajattelemaan.

Juho Rautvaara tunnustaa, ettei itse olisi kouluaikaan ollut tippaakaan kiinnostunut kuuntelemaan puuduttavia luentoja.

– Nykyään voidaan just meidän tyyppisillä kasvoilla saada keskustelusta sellaista, että edes jotkut haluavat pitää silmänsä auki.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä