Paikallisuutiset

Lisää elinvoimaa Kittholman metsään vaikka hevosvoimin

Kittholman kuntopolku on suosittu ulkoilureitti. Ympäröivään metsään on tarkoitus hellävaroen muodostaa muun muassa erilaisia luontoalueita biologisen monimuotoisuuden lisäämiseksi alueella. Kuva: Pirkko Högkulla

Vanhan sataman metsikön monimuotoisuutta halutaan lisätä. Käytännön työ voi alkaa jo keväällä, mikäli rahoitus järjestyy. Kunnostus- ja hoitotoimissa herkillä alueilla saattaa hevosenkin käyttäminen kuljetukseen tulla ajankohtaiseksi.

Kittholman metsästä tulee Helmi-elinympäristöohjelman hankealue huhtikuusta lukien vuoden 2025 lokakuulle asti, mikäli käytännön kunnostus- ja hoitotoimiin saadaan rahoitusta.

Pietarsaaren kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kaupungin oman osuuden, joten nyt hankkeelle voidaan hakea rahoitusta Ely-keskukselta. Kustannuslaskelma on 110 300 euroa, josta kaupungin oman osuuden osuus on yhteensä enintään 22 060 euroa.

– Haemme valtion rahoitusta 95 %. Perusteluina on muun muassa, että alueelta löytyy erityisen suojeltavia lajeja ja osa työstä tehdään talkoovoimin, kuvaa Pietarsaaren ympäristönsuojelupäällikkö Sofia Zittra-Bärsund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avustusta myönnetään konkreettisiin ennallistamis-, kunnostus- tai hoitotoimiin. Hakuaikaa on tammikuu.

Tavoitteena on lisätä Kittholman metsän biologista monimuotoisuutta. Toimilla tähdätään elinvoimaiseen metsään, jonka luonnon moninaisuus on selvästi kasvanut ja lisää myös virkistäytymisarvoa asukkaille.

– Kyse on suuresta, noin 13-14 hehtaarin, alueesta melkein keskellä kaupunkia. Kittholman metsäalue on todella tärkeä kaupunkilaisille ja siellä kulkee paljon ihmisiä. Missään nimessä ei haluta raivata suuresti tai tehdä jotain muutakaan suurta, vaan pikemminkin pienissä paikoissa harkittuja ja tarpeellisia muutoksia luonnon monimuotoisuuden kannalta, kuvailee Sofia Zittra-Bärsund.

Kaupunkilaisilla onkin mahdollisuus vaikuttaa toimenpiteiden valintaan. Hankkeen merkeissä toteutetaan Jeppis Gallupin kautta kiinnostusanalyysi, jossa kartoitetaan asukkaiden mielipiteitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa toimenpiteiden valintaan. Hankkeen merkeissä toteutetaan Jeppis Gallup.

Ensi töiksi tehtäisiin kasvien ja eläinten luontoarvoselvitys Kittholman alueella esiintyvien lajien kartoittamiseksi. Yleiskaavan päivitystä edeltäneessä luontoselvityksessä todettiin, että alue on mahdollinen liito-orava-alue. Alueella ei myöskään ole aikaisemmin selvitetty lepakkoesiintymiä.

Lähtökohtana Kittholman elinympäristön tilaa parantavassa hankkeessa käytetään Ab Tigerstedt Consulting vuonna 2004 laatimaa hoitosuunnitelmaa.

– Muodostetaan erilaisia luontoalueita ja halutaan esimerkiksi näyttää, miltä koskematon metsäalue, talousmetsä ja puistomainen metsä näyttävät. Sen sijaan luulen, ettei vanhassa suunnitelmassa mainittu arboretum toteudu, arvelee Sofia Zittra-Bärsund.

Erilaiset luontoalueet esitellään viitoittamalla kuntopolun varrella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Joissakin paikoissa voi harkiten harventaa kasvustoa valoisuuden lisäämiseksi, mikä hyödyttää hyönteisiä ja linnustoa”.
Kittholman hankkeella on tarkoitus tukea myös Vanhasatamatien suunnittelua. Kuva: Pirkko Högkulla

Pieniä alueita voidaan alustavien kaavailujen mukaan avata harventamalla kuusen kasvua ja lisäämällä paahteisten alueiden esiintymistä.

– Joissakin paikoissa voi harkiten harventaa kasvustoa valoisuuden lisäämiseksi, mikä hyödyttää hyönteisiä ja linnustoa, Zittra-Bärsund kuvaa.

Lajikirjon lisääntymiselle luodaan edellytyksiä mm. erikseen valittujen mäntyjen perkaamisella, kuolleen puun muodostamisella tekopökkelöillä ja jättämällä kaadetut puut maahan.

Raivauksessa ja harvennuksessa asetetaan korkeat vaatimukset maaperävaurioiden vähentämiselle suorittamalla työ oikeaan aikaan ja soveltuvilla koneilla.

– Joillakin erityisen herkillä alueilla voi tulla ajankohtaiseksi kuljetus hevosen avulla. Ehkä osa alueesta voidaan avata laiduntamalla niillä lampaita, kuuluvat suunnitelmat.

Hanke on määrä toteuttaa läheisessä yhteistyössä kaupungin muiden osastojen kanssa esimerkiksi jalankulku- ja pyöräilyliikenteen kehittämiseksi alueella, huomioimalla tarpeelliset tulevat pysäköintialueet sekä tukemalla Vanhasatamatien suunnittelua.

Yhteistyökumppaneihin kuuluvat myös kolmannen sektorin toimijat kuten Pietarsaaren Vanha Satama ry ja Pietarsaarenseudun Luonto rf. Luvassa on tapahtumia, työpajoja ja talkooiltoja.

Mukaan yhteiseen tekemiseen on niin ikään tarkoitus saada kaupungin perusopetus rakentamalla ja asentamalla pönttöjä linnuille, liito-oraville ja lepakoille sekä mehiläishotelleja ja siilin pesiä. Muutamalle nuorelle on luvassa kesätyöpaikka Kittholma-hankkeen toimenpiteiden toteuttamisvaiheessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä