Kolumnit

Linda Lindroosin kolumni: Olisiko MacGyverillä nykyään aikaa pelastaa maailma?

Kirjoittaja on matkailu- ja kulttuurialan moniosaaja, joka havainnoi maailmaa avoimin mielin.

Kuva: Yksityinen

Muistan, kuinka lapsena istahdimme äidin kanssa usein lauantai-iltaisin television ääreen katsomaan Napakymppiä. Höröttelimme yhdessä Kari Salmelaisen puujalkavitseille ja yritimme arvata, kenet neiti X valitsee matkakumppanikseen. Toivoimme tietenkin aina, että valinta osuisi oikeaan ja pari pääsisi kaukomatkalle johonkin lämpimään, mutta varsin usein matka suuntautui johonkin päin kotimaatamme.

Meille nämä lauantai-illat olivat viikon kohokohtia, jolloin vietettiin yhdessä aikaa ja rauhoituttiin viikon touhuista. Silloin sai tavallaan hyvällä omallatunnolla löhötä sohvalla ja vain olla.

Viikolla meillä ei katsottu kovin paljoa telkkua. Kanavatarjontakaan ei toki ollut silloin yhtä runsasta kuin nykyään, sillä vaihtoehtoina olivat Ylen kanavat ja Mtv3 ja sen lisäksi meillä näkyi muistaakseni myös Ruotsin kanavia ja englanninkielinen SKY channel, jota en juuri koskaan katsonut, kun en ymmärtänyt mitä siellä puhuttiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi suosikkisarjoistani, joka tosiaan tuli viikolla ja mitä Napakympin lisäksi seurasin, oli Ihmemies. Sarjaa odotettiin aina koko viikko ja voi sitä riemua, kun tiistai-iltaisin tunnari pärähti soimaan ja MacGyver joutui joka kerta kiipeliin ja selvisi niistä keksimällä mitä kummallisempia ratkaisuja tilanteeseen.

Fanitin MacGyveriä ihan tosissani ja ihailin hänen kykyään selviytyä näppäryytensä ja sveitsiläisen linkkarin avulla oikeastaan ongelmasta kuin ongelmasta. Ja voi sitä surkeutta, jos sattui missaamaan viikon jakson, sillä ei ollut mitään keinoa nähdä sitä jälkikäteen.

Nykyään tätä ongelmaa ei ole. Ensinnäkin telkku näyttää uusintoja jatkuvalla syötöllä ja monta kertaa viikossa, joten ei ole enää pakko sen takia istahtaa tiettyyn aikaan suosikkisarjansa pariin. Sen lisäksi jokaisella kanavalla on oma palvelunsa, mistä voi ohjelman kuin ohjelman käydä katsomassa jälkikäteen. Suoratoistopalvelujakin on niin monta, että minä en pysy edes laskuissa mukana enää.

Sarjoja ei enää seurata telkusta vaan ne katsotaan Netflixistä tai HBO:lta tai mistä lienee. Ei tarvitse odottaa aina kokonaista viikkoa seuraava jaksoa, vaan koko kausi katsotaan putkeen ja parhaimmillaan katsotaan monta kautta peräjälkeen ja tuijotetaan telkkua tuntitolkulla kerrallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihmiset valittavat nykyään paljon enemmän sitä, ettei ole tarpeeksi aikaa tehdä edes välttämättömiä asioita. Aina on kiire ja stressi. Mutta oletteko miettineet, että me itse täytämme aikamme.

Ennen harmiteltiin usein sitä, että telkusta ei tule mitään tai tulee ihan tylsää ohjelmaa, mutta nyt tarjontaa on ihan valtava määrä. Toisaalta tämä tuo tietynlaisen vapauden, voi katsoa suosikkisarjojaan milloin haluaa, eikä haittaa vaikka tiistai-iltana on muuta tekemistä, mutta samalla se tuo myös valinnanvaikeuden ja tietenkin vastuun omasta ajankäytöstään.

Ihmiset valittavat nykyään paljon enemmän sitä, ettei ole tarpeeksi aikaa tehdä edes välttämättömiä asioita. Aina on kiire ja stressi. Mutta oletteko miettineet, että me itse täytämme aikamme. Haemme jatkuvasti nopeita palkintoja, eikä meillä ole kärsivällisyyttä tehdä asioita rauhassa.

Telkun ääreen harvoin istahdetaan ainoastaan lauantai-iltana perheen yhteisenä illanviettona, vaan suurkulutamme suoratoistopalveluita ja sen lisäksi istumme puhelimet kädessä monta tuntia päivässä.

Oletteko koskaan laskeneet, montako tuntia viikossa kuluukaan ruudun ääressä? Minulle oli kauhistus huomata, että ruutuaikaa kertyy pahimmillaan jopa vuorokauden verran viikossa. Seitsemästä päivästä vietän siis yhden kokonaisen päivän tuijottamassa ruutua. Ai niin, tämän lisäksi teen työtäni tietokoneella. En halua edes ajatella kuinka monta ruututuntia siitä tulee viikossa lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eipä ihme, että on joskus pää kipeä ja keskittyminen on hankalaa, eikä ole aikaa tehdä edes niitä tärkeitä asioita. Olisikohan MacGyverillä tänä päivänä ollut aikaa olla seikkailemassa ja keksimässä jännittäviä ratkaisuja vai olisiko hänelläkin kaikki aika kulunut jonkun ruudun edessä?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä