Kolumnit

Linda Lindroosin kolumni: Mistä on pienet ja suuret TKI-asiantuntijat tehty?

Kirjoittaja on matkailu- ja kulttuurialan moniosaaja, joka havainnoi maailmaa avoimin mielin.

Kuva: Yksityinen

Niin mitkä TKI-asiantuntijat? No sellaiset sinnikkäät hanketyöntekijät, jotka tutkivat ja kehittävät ja innovoivat yhdessä erilaisten alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Aloitin uudessa työpaikassani, ammattikorkeakoulu Centrialla viime tammikuussa ja nyt reilun 8 kuukauden työssäolon jälkeen olen mukavasti laskeutunut työtehtäviini ja tiedän jo mitä teen ja minkälainen työpaikkani on.

Vastaanotto uuteen työpaikkaani oli poikkeuksellisen lämmin. Jo ennen kuin olin edes virallisesti osa työyhteisöä, tulevat työkamuni ottivat yhteyttä toivottaen minut iloisesti tervetulleeksi. Yhteisöllinen ja tsemppaava meno on jatkunut myös näiden kuluneiden kuukausien aikana. Centria sijoittuikin keväällä valtakunnallisessa ”Great Place to work” -sertifioinnissa Suomen top kymppiin omassa kategoriassaan. Ei siis huono ollenkaan päästä osaksi tällaista jengiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minulle Centria oli jo entuudestaan tuttu, koska olen yli kymmenen vuotta sitten ollut tekemässä sivutoimisesti tutkimusassistentin tehtäviä ja samalla tienaamassa vähän taskurahaa opiskelijabudjetin tueksi. Olen siis aina tiennyt, että Centria on olemassa ja että se on ammattikorkeakoulu, joka toimii Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Ylivieskassa ja sen toimintaan kuuluu korkeakoulutuksen järjestämisen lisäksi myös hanketoimintaa.

TKI-toiminta onkin kaikille ammattikorkeakouluille olennainen tehtävä koulutuksen ohella. Joihinkin hankkeisiin olin päässyt tutustumaan edellisten työpaikkojeni kautta, mutta häpeäkseni myönnän, että sen syvemmälle en ollut sukeltanut. Paitsi nyt olen.

TKI-toiminta on alueellisesti merkittävää ja vaikuttavaa. Sen avulla parannetaan koko alueen kilpailukykyä ja tähdätään ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen.

TKI eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on monille käsitteenä täyttä hepreaa. Toiset jäävät hiljaisena miettimään, että mitä sillä tarkoitetaan ja muutama ystäväni on kysynyt suoraan, niin mitä sä siis teet työksesi? Olen myös kohdannut ihmisiä, jotka suhtautuvat kovin kriittisesti hankkeita kohtaan ajatellen, etteivät ne ole ”oikeaa työtä” eikä niistä tule kestäviä tuloksia.

TKI-toiminta on kuitenkin alueellisesti merkittävää ja vaikuttavaa. Sen avulla parannetaan koko alueen kilpailukykyä ja tähdätään ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen. TKI-toiminnan merkittävyydestä kertonee se, että hallituksella on kunnianhimoisena tavoitteena nostaa TKI-rahoituksen osuutta 4%:iin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa siis huimaa rahasummaa, jonka avulla pyritään turvaamaan, että Suomi pysyy hyvinvoinnin kärkimaana myös jatkossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se, ettet sinä tiedä TKI-toiminnasta mitään, ei tarkoita, etteikö sen avulla olisi parannettu juuri sinun työhyvinvointiasi kehittämällä uusia turvallisempia materiaaleja tai tuomalla parempia digitaalisia ratkaisuja työpaikallesi helpottamaan elämääsi. Voi myös olla, että paikallinen yhdistystoimija on oppinut tiedottamaan yhdistyksen toiminnasta paremmin juuri TKI-hankkeen kautta ja siksi sinä löysit uuden harrastuksen.

TKI-toiminta ei rajoitu ainoastaan isoihin yrityksiin vaan sen avulla tuetaan ja autetaan myös pienempiä yrityksiä, yhdistyksiä tai julkista sektoria. Hankkeiden avulla tuotetaan jatkuvasti uutta tietoa, sovelluksia, palveluja ja tuotteita.

Itse en ollut koskaan aikaisemmin huomannut ajatella, kuinka laajaa taustatyötä tehdään alueen ja meidän hyvinvointimme eteen koko ajan. Ei vain Centrian vaan myös muiden toimijoiden toimesta.

Monen alan osaajia ja valtava määrä tietoa on keskitetty kehittämään uusia ratkaisuja ja viemään asioita eteenpäin. Helppoa tämä työ ei aina tietenkään ole, eikä kaikissa hankkeissa onnistuta kehittämään maailmaa (tai edes Pietarsaarta) mullistavia innovaatioita, mutta joka hankkeen myötä tietoa on silti aina enemmän kuin ennen hanketta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ja vastauksena otsikon kysymykseen voidaan todeta, että TKI-asiantuntijat ovat enimmäkseen tehty uteliaisuudesta, tiedonjanosta, ideoista ja visioista, mukaan heitetään vähintäänkin ripaus järjestelmällisyyttä ja aimo annos yhteisöllisyyttä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä