Paikallisuutiset

Liisa-myrsky mylvi Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla: Tulviva vesi hautasi pyöräteitä alleen Kokkolassa, tuuli repi kattopeltejä Haapavedellä – Katso videoilta ja kuvista, miltä maakunnissa näytti torstaina

Liisa-myrsky mylvi torstaina Suomessa – niin myös pohjalaismaakunnissa. Vettä ja tuulta saatiin suureen osaan maata pitkin päivää.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselle kertyi torstaina 15 myrskyyn liittyvää hälytystehtävää. Ne keskittyivät pääosin Kokkolan seudulle.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivän saldo oli 12 tehtävää. Niistä kymmenen oli vahingontorjuntatehtäviä ja kaksi tieliikenneonnettomuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolassa kova sade sai aikaan vesivahingon talon kellarissa Hakalahdessa. Korpintien vieressä sijaitsevalle peltoaukealle sade puolestaan synnytti järven. Vesi nousi niin korkealle, että viereinen pyörätie meni poikki. Pyörätie oli puoli yhdeksän aikoihin veden vallassa myös Suntin varressa alikulun kohdalla.

Haapavedellä maatalousrakennuksesta irtosi kattopeltejä. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen muut vahingontorjuntatehtävät olivat klassisia myrskypäivän tehtäviä: puita oli kaatunut teille ja sähkölinjojen päälle.

Tältä näytti Ullavassa Läntän kylällä:

Myrskytuhoja Ullavan Läntän kylällä.
Myrskytuhoja Ullavan Läntän kylällä. Kuva: Marko Uusipaikka

Isoilta liikenneonnettomuuksilta vältyttiin torstaina Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kokkolassa henkilöauto rysäytti parkissa olleen henkilöauton perään. Pyhäjärvellä auto kolautti liikenteenjakajaan. Kalajoella puolestaan sattui ulosajo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huonon ajokelin varoituksen lisäksi Ilmatieteen laitos antoi torstaille Pohjanmaan maakuntiin tuulivaroituksen ja tulvavaroituksen. Eikä turhaan – merkkejä tulvista saatiin päivän mittaan runsaasti. Tältä Kokkolan keskustaa halkova Sunti näytti iltapäivällä:

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Lukijan kuvassa noussut vesi on saartanut varaston Hillilässä Himangalla:

Tulvakuva Hillilästä.
Tulvakuva Hillilästä. Kuva: Lukijan kuva

Kalajoella erään talon piha suorastaan lainehti vedestä. Tietä kaivettiin auki, jotta vesi pääsisi kulkemaan tieltä. Tältä tilanne näytti videokameran läpi katsottuna:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Liisa-myrsky nostatti aaltoja ja piiskasi rantaa Lohtajalla, kuten lukijan kuvasta voi havaita:

Tavaraa tulee taivaalta kiivaasti - näkeehän sen kameran linssistäkin. Kuva Lohtajalta.
Tavaraa tulee taivaalta kiivaasti - näkeehän sen kameran linssistäkin. Kuva Lohtajalta. Kuva: Matti Hietala

Raju oli keli Mustallakarilla Kokkolassakin:

Keli oli mallia rapsakka Kokkolassa Mustallakarilla torstaina iltapäivällä.
Keli oli mallia rapsakka Kokkolassa Mustallakarilla torstaina iltapäivällä. Kuva: Markku Jokela

Myrskyt tuppaavat pistämään tupia pimeiksi, kun puut kaatuvat tuulen voimasta sähkölinjojen päälle. Energiateollisuuden sähkökartan mukaan seitsemältä Suomessa oli yli 71 000 sähkötöntä taloutta. Määrä oli pienentynyt reiluun 52 000 sähköttömään talouteen iltayhdeksään mennessä.

Keskipohjanmaan levikkialueen kunnista sähkökatkoja oli iltapäivällä ja alkuillalla erityisesti länsirannikon kunnissa, kuten Kokkolassa ja Kalajoella. Seitsemän aikoihin alueen sähkökatkoalue rajautui Kalajoelle ja sen pohjoispuolisiin naapurikuntiin. Sisämaassa ainoastaan Perhossa kärsittiin sähkökatkoista seitsemän aikoihin.

Kalajoella oli enimmillään satoja asiakkaita vailla sähköä. Yhdeksän aikoihin vastaava määrä oli enää 50.

Sateet tulivat pohjalaismaakunnissa pääosin vetenä. Illalla sade muuttui hiljalleen rännäksi. Sitä myötä ajokeli muuttuu huonoksi.

Kokkolassa päivällä mitattu sademäärä kestää valtakunnallisen vertailun:

#Liisamyrsky on tuonut voimakkaiden tuulten lisäksi myös runsaita sateita erityisesti Länsi-Suomeen; Kokkolan Santahaan mittausasemalla on satanut jopa 54,5 mm/vrk! Pian kuitenkin kylmä pohjoisvirtaus muuttaa lännen sateet lumeksi ja lämpötila laskee nopeasti 4-6 asteella.pic.twitter.com/rOXf1NTkL8

— Ilmatieteen laitos (@meteorologit)November 19, 2020

Kokkolan runsaasta sademäärästä osviittaa antaa sekin, että Kokkolan Vesi kertoo joutuneensa turvautumaan Torkinmäellä Silakkapuron jäteveden pumppaamolla ohijuoksutuksiin. Näin toimittiin, jotta pystyttiin minimoimaan alueen kiinteistöille aiheutuvia haittoja.

Ohijuoksutusten määrä oli noin 500 kuutiota ja koostui suurelta osin sadevedestä. Mikäli sääolosuhteet niin vaativat, ohijuoksutuksia joudutaan mahdollisesti vielä jatkamaan. Asiasta on tiedotettu valvovia ympäristöviranomaisia.

Maahan asti oli satanut Kannuksessakin kuten kuvasta voi havaita:

Liisa-myrsky teki tepposet Kannuksessa.
Liisa-myrsky teki tepposet Kannuksessa. Kuva: Ali Kattilakoski

//19.11. kello 15.32, 15.43, 16.33, 17.01, 17.07, 17.43, 17.54, 18.34, 19.23, 19.29 Päivitetty juttua.

//19.11. kello 17.01, 17.54, 19.23, 20.06, 21.10 Muokattu otsikkoa.

//19.11. kello 21.00 Päivitetty juttua kauttaaltaan ja muokattu jutun rakennetta. Muokattu otsikkoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä