Paikallisuutiset

Liikunta omaksi iloksi kantaa pitkälle: suunnistuspiireistä tuttu Jukka Aaltonen täyttää 70 vuotta – tilaisuutta juhlistetaan kuinkas muuten kuin suunnistuskilpailulla

EiJukka Aaltosta voi himoliikkujaksi haukkua, mutta liikkeessä hän on ollut koko ikänsä. Suunnistusvietti iski jo 10-vuotiaana partiolaisissa ja kun hän voitti heti ensimmäisissä kilpailuissaan sekä koulunsa että partionsa mestaruudet, tuli siitä elinikäinen ja rakas harrastus. Lajirakkauteen on myötävaikuttanut, että myös vaimo ja lapset puolisoineen suunnistavat.

Kilpailujakin Aaltoselle on kertynyt runsaasti, vaikkei hän kärkipaikkoja hamua. Miestä vie metsään vain suunnistamisen ja kuntoilun ilo.

– Tänä vuonna olen käynyt liki 60 kilpailussa. Nykyään kävelen kilpailuissa paljon, mutta ehkä nyt lauantaina pitää omissa kisoissa juostakin, Aaltonen naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnistuksen lisäksi Aaltonen polkupyöräilee äijäporukassa, hiihtää talvisin, käy työväenopiston mummujumpassa ja tekee kaikenlaista hyötyliikuntaa.

– Skatassa kun asun, niin kaupunkiasiat hoituvat polkupyörällä ja kotipihalla sahaan ja hakkaan halkoja. Äijäporukalla tapaamme käydä pyöräilemässä erilaisia lenkkejä ulkomaita myöten. Olimme hiljattain Ruotsissa ja polkaisimme Tukholmasta Nynäshamniin. Vappuna poljimme Tammisaaresta Hankoon ja takaisin.

Mukaan tuli 30 vuotta sitten myös lintubongaus. Innostus iski, kun kotitalon katolle laskeutui huuhkaja.

– Nyt en ole lintubongaukseen ehtinyt oikein panostaa. Mutta aina lintuja tulee silti seurattua, kun ulkona liikkuu. Viimeksi tiistaina seurasin ikkunasta, kun tilhiparvi tyhjensi pihan orapihlajat marjoista. Kolme kertaa talvessa osallistun talvilintulaskentaan tietyllä reitillä Ådössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aaltonen on 70-vuotiaaksi hyvässä kunnossa, mikä lienee paljolti liikunnan ansiota. Työssään maanmittauslaitoksellakin miehen oli usein jalkauduttava maastoon. Miten on ollut ruokavalion kanssa?

– Minun 60-vuotiskyselyssäni luki, että J. Aaltonen on lähes vegetaristi, lähes laihdutuskuurilla ja elää lähes alkoholitonta elämää. ”Lähes” on hyvä sana. Suurin idolini on sarjakuvien Wagner-sika. Vuosien mittaan olen oppinut suvaitsevaisemmaksi ja ottamaan rennommin, Aaltonen hymyilee.

Myös Jukan vaimo Eeva-Kaarina Aaltonen on eläkkeellä ja suunnitelmissa on matkustamista Euroopassa.

– Ei mitään Välimeren aurinkomatkoja, vaan jotain muuta. Suunnitelmissa on mm. Norjan Hurtigruten-risteily ja myös Skotlanti, Irlanti ja Balkanin maat kiinnostavat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnistuksen suosio on Pietarsaaren seudulla ollut tasaisen vahva. Pelkästään IF Brahen järjestämissä 12 Rastijahti-kuntosuunnistuskilpailussa kävi keskimäärin 175 osanottajaa. Aaltosen mielestä yösuunnistus on kiehtovaa ja tuo lajiin aivan oman lisämausteensa. Jokainen yösuunnistuksessa maaliin löytänyt on voittaja.

– Yösuunnistuksessa on edettävä varmojen karttakohteiden kautta. Nykyiset otsalamput on erittäin tehokkaita ja kevyitä, mutta niissä on yksi heikkous: kun akusta loppuu virta lamppu pimenee saman tien. Minulla kävi niin viime vuonna yö-SM:ssä ja jouduin keskeyttämään. En nähnyt mitään, mutta muiden sarjojen suunnistajien lamppuja seuraamalla pääsin hieman etenemään ja löysin lopulta tieni kilpailukeskukseen.

Aaltosen 50-vuotisjuhlat vietettiin Järviseututalossa sekä Vanhan sataman metsässä ja 60-vuotisjuhlat taas yösuunnistuksen merkeissä Fäbodassa. Tällä kertaa pysytellään keskustan tuntumassa Rosenlundissa. Itse kilpailu käydään kaupunkisuunnistuksen sprinttinä. Pääsy Koulupuistoon Ebba Brahenpuistikon yli turvataan pysähtymislätkillä varustetuilla liikenteenohjaajilla.

Tarjolla on myös lyhyet, helpot ja esteettömät radat, jotka ovat avoimet kaikille.

– Lyhyemmälle radalle voi mennä lastenvaunuilla tai rollaattorilla. Kuuma ryhmä, jossa on 31 kutsuttua kilpailijaa, lähtee matkaan viimeisenä.

Aaltonen ei toivo lahjoja, eikä kukkia. Halutessaan voi lahjoittaa jonkun summan tilille, josta puolet menevät Unicefille ja toinen puoli IF Brahen junioritoimintaan.

Rennosti eläkeläisen elämää kuntoillen maisteleva Aaltonen osaa myös olla tekemättä yhtään mitään.

– Kotioloissa elämä pyörii pitkälti kakluunin, telkkarin, tietokoneen ja sohvan välillä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä