Paikallisuutiset

Liikenne yhä turvallisempaa ihmisille Pietarsaaressa

Kolareita sattuu tasaiseen tahtiin, mutta niissä syntyy vammoja entistä harvemmin.

Itäväylällä sattunutta peltikolaria selvitettiin muutama vuosi sitten. Kuva: Kristian Sundqvist

Liikennevahingoissa loukkaantuneiden määrä on puolittunut viimeisten 10 vuoden aikana Pietarsaaressa. Vuonna 2013 sattuneissa onnettomuuksissa vakuutusyhtiöt maksoivat korvauksia 134:lle ihmiselle. Vuonna 2022 korvattiin ”enää” 61 henkilövahinkoa, jotka olivat sattuneet Pietarsaaren kaupungissa.

Tosiasiassa myönteinen kehitys on tapahtunut seurantajakson viimeisten viiden vuoden aikana. Henkilövahinkojen määrä kääntyi selvään laskuun vuonna 2018.

Vuonna 2021 korvattavia vammoja sai 83 henkilöä, mutta vuotta myöhemmin luku putosi tästä siis parillakymmenellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luvut perustuvat Onnettomuustietoinstituutin keräämään tietoon vakuutusyhtiöiltä. Siinä tuorein vertailuvuosi on 2022.

Vammautuneeksi lasketaan tässä tilastossa henkilö, jolle on korvattu vähintään liikennevahingon jälkeisestä lääkärintarkastuksesta aiheutuneita kuluja.

Liikenneturva ennakoi päättyneestä vuodesta 2023 ennätysturvallista liikenteessä. Suomessa kuoli vuodenvaihteen tilastotietojen mukaan 171 henkilöä, mikä on alhaisin lukema moniin vuosikymmeniin.

Kaikkein eniten turvallisuuttaan kasvattivat henkilöautoissa matkustavat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtenä syynä voidaan pitää uusiutuvaa ajoneuvokantaa, jossa teknologian kehitys on johtanut sekä aktiivisen että passiivisen turvallisuuden kasvuun. Autoissa on yhä enemmän sekä onnettomuuden riskiä vähentäviä että onnettomuudessa matkustajia suojaavia teknisiä ratkaisuja.

Pietarsaaressa liikennevahingot eivät sinänsä ole vähentyneet. Niitä sattuu vuosittain edelleen nelisensataa kappaletta, mutta ne eivät ole enää yhtä tuhoisia osallisina olevien henkilöiden kannalta.

Tilastot eivät paljasta kehityksen syitä. Kaupunkikeskustassa on kuitenkin satsattu viimeisten vuosien aikana melko lailla liikenneturvallisuuteen muun muassa alentamalla ajonopeuksia ja tekemällä muutamista katuosuuksista yksisuuntaisia.

Suojateille on asennettu jalankulkijoista varoittavia vilkkuvaloja. Aivan ydinkeskustassa liikkumista on kehitetty jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisin pietarsaarelaiskolari tapahtuu peruutettaessa. Näissä harvemmin sattuu henkilövahinkoja.

Risteyskolari ja peräänajo ovat melko tasavahvoja seuraavaksi yleisimpinä vahinkotyyppeinä. Molempia sattuu kuutisenkymmentä vuodessa.

Kohtaamisonnettomuudet eli nokkakolarit ja tieltäsuistumiset ovat selvästi harvinaisempia taajamaolosuhteissa.

Jos tyypillistä liikenneonnettomuuden aiheuttajaa Pietarsaaresta haetaan, hänet löytää varmimmin ryhmästä 25–44-vuotiaat miehet. Myös hieman vanhemmat samaa sukupuolta olevat ovat näkyvästi edustettuina tässä tilastossa.

Aikuisista fiksuimmin ajaa tai muuten liikenteessä käyttäytyy 21–24-vuotias nainen. Tämä ryhmä on aiheuttanut vain 100 kolaria noin viidestä tuhannesta kymmenen vuoden aikana.

Miehen riski olla syyllisenä osapuolena liikenneonnettomuudessa on noin kolme kertaa suurempi kuin naisen.

Onnettomuudet jakautuvat melko tasaisesti kaikkiin vuodenaikoihin. Sen sijaan kesäaikaan sattuvissa onnettomuuksissa loukkaantumisriski on selvästi muita vuodenaikoja isompi.

Viikonpäivistä riskialttiimpia ovat maanantai ja perjantai. Arkisin kolareita sattuu muutenkin noin kaksi kertaa enemmän päivää kohti kuin viikonloppuisin. Sunnuntai on liikenteessä rauhallisin.

Jos haluaa välttää joutumasta kolariin Pietarsaaressa, kannattaa pysytellä sisätiloissa erityisesti perjantaisin klo 12 ja 18 välisenä aikana. Tuona ajanjaksona nimittäin pelti paukkuu useimmin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä