Paikallisuutiset

Liikenne- ja viestintävirasto asettaa liikennöintivelvoitteen Helsingistä Kokkola-Pietarsaareen lentokentälle – Velvoite voimaan ensi keväänä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt julkisen palvelun velvoitteen asettamisesta viidelle kotimaan lentoreitille. Liikennöintivelvoitteet koskevat reittejä Helsingistä Kokkola-Pietarsaaren, Joensuun, Jyväskylän, Kemi-Tornion sekä Kajaanin lentoasemille 1.4.-31.12.2021 välisenä aikana.

Julkisen palvelun velvoitteella on tarkoitus varmistaa Helsingin ja näiden viiden alueen saavutettavuus nykytilanteessa. Myös Savonlinnaan tullaan asettamaan liikennöintivelvoite. Kotimaan lentoliikenteen tukeminen ja palveluvelvoitteen asettaminen on mahdollista EU:n lentoliikenneasetuksen nojalla.

– Olemme Traficomissa katsoneet, että liikennöintivelvoitteen asettaminen näiden viiden yhteysvälin osalta on tällä hetkellä välttämätöntä, jotta alueiden taloudellinen ja sosiaalinen kehitys voidaan turvata", sanoo johtajaPipsa Eklund Traficomin tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Traficomin tarkoituksena on kilpailuttaa näille yhteysväleille lentoliikennetoimija, jolle on mahdollista asettaa julkinen palveluvelvoite. Kilpailumenettelyyn on mahdollista osallistua kaikkien EU:n lentoliikenteen harjoittajien, jotka katsovat voivansa pystyä tarjoamaan julkisen palveluvelvoitteen kriteerien mukaisia yhteyksiä. Traficom on toimittanut tarvittavat tiedot kilpailutuksesta Euroopan komissiolle ja tiedottaa välittömästi, kun tarjouspyynnöt on julkaistu.

Kilpailutus perustuu eduskunnan lisätalousarvion 11,5 miljoonan euron lisämäärärahaan lentoliikenteelle.

Julkisen palveluvelvoitteen valmistelun aikana Traficom on käynyt tiivistä keskustelua maakuntien edustajien kanssa ja maakuntien erityispiirteet matkustajaprofiilissa sekä matkustustarpeissa on huomioitu. Hankittava palvelutaso on määritelty näiden pohjalta ja se on suhteutettu käytettävissä olevaan määrärahaan.

Kruunupyyn lentohalliyhtiön toimitusjohtajaStig-Göran Forsman sanoo, että vielä ei ole tietoa lentojen määristä ensi huhtikuusta lähtien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Määrät tulevat julki, kun kilpailutus julkistetaan. Parin kolmen viikon päästä ne ovat julkista tietoa.

Forsman sanoo, että Kokkola-Pietarsaaren kentälle on toivottu sellaista liikennettä, joka palvelee lähinnä elinkeinoelämän tarpeita. Alueelta on päästävä lentäen Helsinkiin ja maailmalle sekä päin vastoin. Myös palvelutason on oltava riittävä.

Talvilomien osalta Kruunupyystä ei ole lähdössä yhtään lomalentoa. Forsman epäilee, että tilanne on sama muillakin maakuntakentillä.

– Kaikki odottavat, että rokotukset tuovat helpotusta epidemiaan. Tällä hetkellä tilanne näyttää vain pahentuvan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihmisillä on kova halua päästä matkustamaan. Halu vain kasvaa, mitä kauemmin tilanne jatkuu.

Finnair lopetti kotimaan lennot Kruunupyyhyn ja neljälle muulle maakuntakentälle eli Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin viime maaliskuussa koronapandemian käynnistyttyä.

Lennot Kruunupyyhyn olivat tauolla 3. marraskuuta asti. Lennot jatkuvat kaksi kertaa viikossa maaliskuun loppupuolelle 2021.

Finnair ilmoitti syyskuussa lopettavansa kaupalliset lennot Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kruunupyyn maakuntakentille 27.3.2021 jälkeen. Yhtiö on karsinut sekä lentokohteita että kaikkien kohteiden viikkovuoroja koronapandemian takia rajusti heikentyneen kannattavuuden takia.

Finnairin ilmoituksen jälkeen lentoyhteyksien jatkumiselle on etsitty kiivaasti jatko- ja toteutustapaa. Liikenne- ja viestintäministeriön alueiden lentoliikennettä selvittänyt työryhmä eli liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) työryhmä esitti syyskuun puolivälissä, että valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

//uutista täydennetty klo 14.59 Finnairin tekemän päätöksen ja lentojen aiemman tilanteen osalta. Täydennetty klo 18.10 Stig-Göran Forsmanin haastattelulla.//

Aiheesta aikaisemmin:Kruunupyyn lentohalliyhtiön toimitusjohtaja Stig-Göran Forsman uskoo, että lentoliikenteen aikatauluihin tulee parannuksia: "Toivottavasti meillä on myönteistä kerrottavaa parin viikon sisällä"

Finnair lopettaa lennot Kokkolaan kokonaan ensi vuoden maaliskuussa – Lennot loppuvat neljältä muultakin maakuntakentältä

Finnair vahvisti ikävän uutisen: Kokkolaan, Kemiin, Kajaaniin, Joensuuhun ja Jyväskylään ei lennetä kesän aikana – "Tämä on elinkeinoelämällemme todella kova paikka"

Viimeinen lento Kokkola-Pietarsaaresta lähti jo keskiviikkona – Lentoliikenteen peruutukset näkyvät Kruunupyyssä välittömästi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä