Paikallisuutiset

Lihalastu löytää syöjänsä – pietarsaarelainen Korv-Görans Kebab investoi huippumoderniin elintarviketehtaaseen

Lihavalmisteita ja ateriakastikkeita valmistaja Ab Korv-Görans Kebab Oy vietti perjantaina uuden tehtaansa harjannostajaisia Pietarsaaressa. Yli 3 000 neliömetrin tuotantolaitoksen rakentaminen Pedersin teollisuusalueella käynnistyi viime syksynä, ja tuotannon moderneissa tiloissa on tarkoitus käynnistyä heinäkuussa.

Korv-Görans Kebabilla uskotaan vahvasti menestykseen jatkossakin, ja siihen on syynsä. Liikevaihto on tuplaantunut viidessä vuodessa, ja se ylitti 10 miljoonaa euroa viime vuonna.

– Tälle vuodelle on jo nähtävissä 20 prosentin kasvua, perheyrityksen toimitusjohtajaGustav Granholm kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salaisuus piilee Granholmin mukaan siinä, että asiakkaita on kuunneltu.

–  Olemme käyneet ensin haastattelemassa keskusliikkeet, vähittäiskaupan pääostajat ja teollisuuden saadaksemme tietää, mille tuotteille on tarvetta ja kysyntää. Se tie on ollut paras. Olemme saaneet heidät mukaan tuotekehitykseen, Gustav Granholm sanoo.

Kun hän vaimoineen osti yrityksen vuonna 2006, sen liikevaihto oli 2,9 miljoonaa euroa. Tuotteita oli kahdeksan.

– Nyt meillä on 65 eri tuotetta. Huomasin jo 10 vuotta sitten, että irtopakastettua lihalastua ei löytynyt Suomesta, sille ei ollut selkeää valmistajaa. Erikoistuimme siihen, ja se johti huimaan kasvuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotannosta myydään kotimaassa 90 prosenttia. Se jakautuu kutakuinkin tasan HoReCan eli suurkeittiöiden, teollisuuden ja vähittäiskaupan kesken.

Loppu kymmenes viedään Ruotsiin ja Viroon. Gustav Granholmin mukaan viennissä on vielä potentiaalia lisäkasvuun.

Tuotteet valmistetaan naudan- ja broilerinlihasta. Raaka-aine on noin 75-prosenttisesti kotimaista. Lihan tuontimaat ovat Viro, Liettua ja Puola. Viimemainitun maine koki kolauksen hiljattain lihaskandaalin myötä, mutta Gustav Granholm on varma omien tuontikanaviensa turvallisuudesta.

– Olemme olleet tässä suhteessa hyvin tarkkoja ja huolehtineet siitä, että kaikki sertifikaatit ja liha ovat kunnossa. Tämä läpäisi myös viranomaisten erittäin kovan tarkastuksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lihan kysynnän heikkenemisestä megatrendien myötä Granholm ei ole erityisen huolissaan.

– Lihan, varsinkin broilerin ja myös naudanlihan syönti on kasvussa. Kaikki ei ole niin mustavalkoista, kuin mitä mediassa annetaan ymmärtää.

– Mutta mekin olemme kehitelleet vegetuotteita. Sellaisten kysyntä ei vielä ole merkittävää, mutta meillä on valmius liikkua siihen suuntaan. Reseptikanta on jo, joten jos kysyntä lähtee kasvuun, pystymme vastaamaan siihen.

Pietarsaaren seudun elintarviketeollisuudella menee tällä hetkellä hyvin. Gustav Granholmilla on siihen selitys.

– Emme halua tehdä sitä halvinta bulkkituotantoa, vaan hyviä tuotteita, joilla on aina tasainen laatu. Se on erittäin tärkeää. Uskon, että tilanne on sama näillä muillakin toimijoilla. Pietarsaaressa alkaa pikku hiljaa olla ruokaklusteri.

Sofianlaaksonkadun vanhat tuotantotilat kävivät jo hyvän aikaa sitten ahtaiksi, eikä niitä ollut suunniteltu moderniin elintarviketuotantoon.

Uudessa tehtaassa linjat ovat suorat ja tuotannosta saadaan kaikki tehot irti.

Gustav Granholm antaa esimerkin: raaka kebablastu grillataan ja jäähdytetään pakkasen puolelle 90 sekunnissa.

– Prosessi on huippunopea, ja siihen ovat viranomaisetkin olleet erittäin tyytyväisiä. Tuote on niin turvallinen kuin olla voi.

Yrityksessä toteutettiin osittainen sukupolvenvaihdos pari vuotta sitten. Osakkeista 55 prosenttia siirrettiin perheen lasten nimiin.

– Lapsillehan me tätä rakennamme. He ovat myös tiiviisti mukana yrityksen johdossa ja hallituksessa, Gustav Granholm kertoo.

Korv-Görans Kebab Ab Oy

Lihavalmisteita ja ateriakastikkeita Pietarsaaressa valmistava perheyritys.

"Korv-Göran" Lillkåll perusti yrityksen vuonna 1988. Gustav Granholmin omistukseen vuonna 2006.

Uusi tehdasrakennus 3 100 neliömetriä, tontilla laajennusvaraa saman verran.

Tuotantolaitteiden siirto heinäkuussa, tehtaan käynnistys heinäkuun lopulla.

Investoinnin arvo 3,5 miljoonaa euroa.

Korv-Görans Kebabin tuotteista 90 % myydään Suomessa, vientiä Ruotsiin ja Viroon yhteensä 10 %.

Liikevaihto 10,5 miljoonaa euroa vuonna 2018.

Työntekijöitä 35.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä