Kolumnit

Laura Palovuoren kolumni: Ramadanin vinkkilista

Kirjoittaja on jordanianruotsinsuomalainen paluumuuttaja.

Ramadanin vinkkilista

Muslimien pyhä kuukausi ramadan alkoi tämän viikon alussa. Muslimi tai ei, kuukausi kannattaa hyödyntää lepoon, mietiskelyyn ja rauhoittumiseen. Aloita sillä, että mietit, miten hyvin kaikki oikeastaan meillä täällä Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa on. Peruskoulu, terveydenhuolto, teidenkunnossapito, yhdistystoiminta, uimahallit, työyhteisöt, elinikäisen oppimisen malli, puistot, metsät ja avantouinti.

Mietipä sitten, miltä tuntuisi, jos aamulla joutuisit toteamaan, että kahvia ei voi ostaa lisää, ja viimeinen näkkileipä on pakko säästää lapselle aamupalaksi. Juoksevaa vettä ei tule hanasta, vaan joudut lähteä hakemaan sitä kävellen vedenjakelupisteeltä. Köyhiä perheitä, luonnonkatastrofeja ja hirveitä sotia löytyy maailman joka kolkalta, joten tilanteen kuvittelu ei edes ole vaikeaa.

Jos olet itse perusterve, näytä myötätuntoa paastoamalla päivä itse. Tarkista netistä auringon nousu- ja laskuajat omalla paikkakunnallasi. Paastoaminen onnistuu parhaiten näillä vinkeillä: Laita kello herättämään ennen auringonnousua. Syö tukeva aamupala ja juo vettä vähän enemmän kuin mitä oikeastaan kupuun mahtuu. Pyydä joustoa työnantajaltasi, kahdeksan tunnin sijaan voi olla järkevää tehdä kuuden tunnin työpäivä. Päiväunet maistuvat ihanilta, koska kahvikupilliset jäävät nauttimatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hauskinta paastoaminen on yhdessä muiden kanssa. Sovi ystäviesi kanssa tapaamisesta pari tuntia ennen kuin aurinko laskee. Laittakaa ruokaa yhdessä. Kun h-hetki on käsillä, nostakaa vesilasi huulille yhtä aikaa. Paaston rikkomiseen sopivia ruokalajeja ovat vihanneskeitto ja taatelit. Muistakaa syödä hitaasti ja nauttia jokaisesta suupalasta. Hosuminen ei kannata, ruokaa ei ehkä heti mahdukaan vatsaan yhtä paljon kuin tavallisesti. Ateriaan sopii raikas salaatti ja jokin helposti tehtävä ruoka kuten makaroni ja kastike. Kaikenlaiset nestemäiset asiat tuntuvat ihanilta, marjamehut, smoothiet ja pirtelöt.

Varatkaa aikaa yhdessä oleiluun, kahvi, suklaa ja leivokset maistuvat taivaallisilta. Kysykää vinkkejä muslimituttavilta. He osaavat kyllä kuvailla herkkuja, joista paastopäivän jälkeen iloitaan. Annan myös kauppiaille, kampaajille ja kauneussalongeille ansaintavinkin: ramadanin päätösjuhlaan valmistaudutaan kaunistautumalla, ostamalla uusia vaatteita, lahjoja ja tietysti ruokaa.

Tässä vielä hyvä ajatus päivän haasteeseen: Nykymaailmassa ihmisen suu käy koko ajan, joko ihminen puhuu tai syö. Paasto auttaa paitsi hidastamaan menoa ja arvostamaan kaikkea hyvää, se myös rauhoittaa suolta ja mieltä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä