Paikallisuutiset

Lauluja oppimaan kahdella kielellä

Pietarsaaren musiikkileikkikoulussa aletaan harjoittaa myös ”kielikylpyä”.

Pietarsaari

Iloisia ja vähän jännittyneitäkin ilmeitä näkyi tiistaina Schauman-salissa, kun kaupungin päiväkotien väki oli kutsuttu kevätkonserttiin.

Kutsujina olivat Pietarsaaren seudun musiikkiopiston musiikkileikkikoulun vetäjätPetrina Lindqvist jaErna Westerlund, jotka eläinasuihin puetun bändin säestyksellä laulattivat ja leikittivät yleisöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä ei tarvinnut erikseen maanitella eikä väkikään kursaillut, vaan nousi seisomaan ja eläytyi innokkaasti laulujen sanomaan.

”Musiikki lisää keskittymiskykyä ja helpottaa kielen oppimista, lukemista ja matikkapääkin paranee.” Erna Westerlund

Hauska kevättapahtuma oli ensimmäinen laatuaan – tai noh, tarkkaan ottaen toinen.

Muskarin vetäjä Petrina Lindqvist palasi keväällä äitiyslomalta. Häntä sijaistanut Erna Westerlund lopetti pestinsä samaan aikaan.

– Sovimme, että pidämme yhteiset juhlat tällaisen suurmuskarin merkeissä. Kutsuimme jo silloin päiväkodit mukaan, mutta iltatilaisuus sopi heille huonosti. Toiveita päiväsaikaan järjestettävästä konsertista esitettiin, Lindqvist kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joten mikäpä siinä. Parivaljakko veti kaksikin esitystä, toisen suomeksi ja toisen ruotsiksi. Yleisöä oli yhteensä lähes kolme ja puoli sataa.

Muskarissakin on päätetty harjoittaa eräänlaista kielikylpyä. Syksyllä on alkamassa uutena toimintona Tjolahåpp-ryhmä, jossa ideana on laulattaa 0–3-vuotiaita (ja heidän vanhempiaan) sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Siinä muskaria pyöritetään täysin kaksikielisesti puheen ja laulun osalta. Se toimii sekä kielikylpynä että kaksikielisissä perheissä siten, että päästään tutustumaan molempien kieliryhmien musiikkikulttuuriin, Erna Westerlund kertoo.

Muskarin vetäjät ovat käyneet tähän koulutuksen. Toisaalla Suomessa tästä on jo hyviä kokemuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on otettu erittäin positiivisesti vastaan muualla perheissä. Laulu opitaan yhdellä kielellä, ja kielten välinen erokin tulee hyvin esiin. Lapsi oppii pienestä asti kuulemaan toista kieltä. Puheenkin kehitys on nopeampaa sen jälkeen.

– Kun seutu on kaksikielistä ja kieliryhmät näin tasaisia, tällainen olisi ihan ehdoton ryhmä. Ja näitä pitäisi olla paljon enemmänkin. On ihan hassua, että täällä on näin erillään nämä maailmat, Westerlund sanoo.

Ryhmään voidaan ilmoittaa lapsia kolmikuukautisesta ylöspäin. Ilmoittautumisaikaa on vielä tämän viikon perjantaihin asti, ja syksymmällä järjestetään toinen ilmoittautumisjakso.

Yhteen ryhmään otetaan 10 lasta ja ryhmiä perustetaan tarpeen mukaan.

Musiikkileikkikoulussa on ollut päättyneenä lukuvuotena noin 150 lasta. Petrina Lindqvistin mukaan seudun asukaslukuun nähden heitä voisi olla vaikka tuplamäärä.

– Potentiaalia ja järkeä olisi kasvattaa muskaria kovastikin. Tämä on vain ja ainoastaan hyväksi lapselle. Sen olen huomannut omistakin lapsistani, jotka ovat käyneet pienestä asti muskarissa.

Erna Westerlund kertoo tutkimuksista, joiden perusteella säännöllinen musiikin harrastus on vaikuttanut positiivisesti lapsen kehitykseen ihan vauvasta alkaen.

– Aivopuoliskojen väliset yhteydet nopeutuvat ja tehokkuus paranee. Aivojen fyysinen kokokin kasvaa vähän. Musiikki lisää keskittymiskykyä ja helpottaa kielen oppimista, lukemista ja matikkapääkin paranee, hän kehuu.

– Musiikki vaikuttaa aivoihin rauhoittavasti, ja se on tavallaan aivojen urheilua.

Pienimmät lapset tarvitsevat muskariin luonnollisesti vanhemman mukaan. Kenenkään musikaalisuutta ei lähdetä testaamaan.

– Olen aina toivonut vanhempien laulavan mukana ja luvannut, että pieleen saa laulaa. Kukaan ei vahdi, mitä sieltä tulee. Lapselle on tärkeintä osallistuminen ja vanhemman äänen kuuleminen ja sen sylissä kokeminen.

Muskarissa opittuja vaipanvaihto-, uloslähtö- ja tuutulauluja voidaan mainiosti käyttää kodin tarpeisiin.

Uusi muskarikausi alkaa elokuun lopulla.

Pentti Höri

ps@pietarsaarensanomat.fi

Muskariohjaaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä