Paikallisuutiset

Lapset valitsivat itse taideteoksen päiväkotiin

Alman lapset osallistuvat itse sen tekemiseen tulevan talven aikana.

Päiväkoti Alman johtaja Nadja Finnholm kokoaa Bevrarna (Majavat) -ryhmän vaalihuoneistoon. Hän saa 3 - 5-vuotiaiden lähes jakamattoman huomion, mitä nyt pari joukosta vilkuilee välillä uteliaana kuvaajaa, joka ei tunnu kuuluvan päiväkodin vakiokalustoon.

Finnholm esittelee neljän eri taiteilijan laatimat luonnokset teoksista, jotka ovat ehdolla somistamaan kaksikielistä pietarsaarelaista päiväkotia tulevan talven mittaan.

Kyllä, kyseessä on äänestystilanne. Vaihtoehdot nähtyään lapset jonottavat vaalikoppiin ja työntävät äänestyslapun yhteen neljästä uurnasta. Teosluonnos, joka saa eniten ääniä, tulee valituksi toteutettavaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Äänioikeutettuja ovat päiväkodin lapset ja henkilökunta, Nadja Finnholm vahvistaa.

Päiväkoti Alman johtaja Nadja Finnholm esittelee taideteosten luonnoksia lapsille. Tämän jälkeen on vuorossa äänestys. Kuva: Pentti Höri

Wava-opiston hallinnoimassa Skoff-hankkeessa on otettu alkutahdit jo keväällä. Johtava kuvataideopettaja Malin Simons on lähestynyt kaikkiaan kahtatoista jo kannuksensa näyttänyttä suomalaista kuvataiteilijaa tiedustellakseen heidän kiinnostustaan toteuttaa yhteisötaidetta päiväkotiin yhdessä lasten kanssa.

Toivomme, että lopputuloksessa myös näkyy lasten osallisuus.

Kymmenen vastasi myöntävästi, ja he ovat toimittaneet kukin omat ehdotuksensa Pietarsaareen. Loppusuoralle on valittu niistä neljä.

– Tämä on pikkuisen erilainen julkinen taidesatsaus. Taiteilijat joutuvat suunnittelemaan, miten he aikovat osallistaa lapset mukaan taideprosessiin. Toivomme, että lopputuloksessa myös näkyy lasten osallisuus, Malin Simons kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teemaan sisältyys myös kestävyys, kierrätys ja luonnon huomioonottaminen.

Päiväkodinjohtaja Nadja Finnholm ja taidekoulu Balatakon johtava kuvataideopettaja Malin Simons järjestivät taidevaalit Alman päiväkodissa. Kuva: Pentti Höri

Kuinka lapset sitten osallistetaan prosessiin?

– Se riippuu ihan taideteoksesta. Luulen, että jokaisessa ehdotuksessa lapset ovat kyllä mukana tekemässä ihan konkreettisesti taidetöitä. Jotkut kuvataiteilijat muokkaavat sitä mitä lapset tekevät, joissakin lapset voivat olla mukana kuvissa, tai heidän piirroksistaan tehdään joku graafinen versio, Simons arvioi. Lapsille on tiedossa myös taidetyöpajoja talven mittaan.

– Jos lapset pääsevät mukaan tällaiseen, he saavat myös vähän nähdä miten kuvataiteilija työskentelee, ja oppivat ehkä ymmärtämään enemmän sitä, että taideteokset voivat olla aika erilaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Skoff-hanke on kolmivuotinen. Sen puitteissa on Pietarsaaressa jo viime lukukaudella toteutettu taideteos Oxhamnin koululle, vuoden kuluttua sama tapahtuu Kielikylpykoulussa.

– Olen halunnut luoda tämän hankkeen, koska näen että julkinen taide on jotenkin väärin ymmärrettyä. Ei ole ehkä tajuttu, että se on aika tärkeä osa hyvänlaatuista kaupunkielämää, Malin Simons kertoo.

Pietarsaaren kaupunki tukee hanketta 10 000 eurolla vuodessa. Rahoitusta on tullut myös ulkopuolisista lähteistä.

– On tärkeää, että edistämme ja kehitämme tämän kaupungin taidemenetelmiä, jotta uudisrakennuksiin tulisi julkista taidetta. Toivon mukaan positiivisia juttuja tapahtuu laajemminkin, ei vain kouluissa ja päiväkodeissa.

Alman päiväkoti on sangen tuore rakennus. Varhaiskasvatuksen johtaja Matilda Engströmin mukaan se on toreineen suunniteltu niin, että tiloihin pystyy luomaan erilaista taidetta.

– Tarkoitus ei ole ostaa isoa ja kallista taulua, vaan osallistaa lapset taiteen tekemiseen, Engström sanoo.

Äänestyksessä olivat ehdolla ammattitaiteilijat Timo Vaittinen, Pia Sirén, Pasi Autio ja Henna Lainisen työryhmä.

Vaalilippujen laskennan jälkeen valituksi tuli Pia Sirén ja teosluonnos Meidän metsä, joka siis toteutetaan yhdessä päiväkotilasten kanssa tulevan talven aikana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä