Paikallisuutiset

Lakot UPM:n tehtailla alkoivat lauantaiaamusta – Metsäyhtiö UPM:n lakko vaikuttaa Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi samalla tehdasalueella toimivan paperitehtaankin toimintaan

UPM:n lakko alkoi 1.1. klo 06.00 muun muassa Pietarsaaressa.
UPM:n lakko alkoi 1.1. klo 06.00 muun muassa Pietarsaaressa. Kuva: Markku Jokela

Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro ovat aloittaneet lakot metsäyhtiö UPM:n tehtailla Pietarsaaressa, Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella.

Lakkojen on määrä jatkua kolme viikkoa lauantaiaamuun 22. tammikuuta asti, ellei sopua sitä ennen löydy.

Kiistan taustalla on UPM:n vaatimus, että työehtosopimukset laadittaisiin yhtiön viidelle eri toimialalle erikseen. Ammattiliitot haluavat yhden yrityskohtaisen sopimuksen, jollaiset Stora Enso ja Metsä Group ovat solmineet ammattiliittojen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsäyhtiö UPM:n lakko pysäyttää Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi samalla tehdasalueella toimivan paperitehtaankin, vaikka ne kuuluvat eri konserneihin. Sellutehdas kuuluu UPM:ään ja paperitehdas BillerudKorsnäsiin.

Paperitehdas saa sellutehtaalta raaka-aineen, jota ilman se ei voi toimia.

BillerudKorsnäs on aloittanut Pietarsaaren paperitehtaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lakon ja sen vaikutuksista.

– Pyrimme minimoimaan taloudellisia vahinkoja ja samalla minimoimaan henkilöstölle koituvia seurauksia, kertoi Pietarsaaren tehtaanjohtaja Risto Hovi Keskipohjanmaan haastattelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin.

Pietarsaaressa samalla tehdasalueella toimivien UPM:n Alholman sahan ja Alholmens Kraftin voimalaitoksen toimintaan ei lakolla ole vaikutusta, koska niiden työntekijät kuuluvat eri työehtosopimusten piiriin.

– Ajamme ehkä hieman pienemmällä volyymillä, kertoi viikolla Alholman sahan johtaja Mika Åby Keskipohjanmaalle.

STT:n mukaan Kouvolan, Lappeenrannan ja Rauman energiayhtiöt julkaisivat vielä eilen yhteisen tiedotteen, jossa ne vetosivat UPM:ään ja Paperiliittoon, jotta kaupunkien lämmönjakelu ei joutuisi kärsimään työtaisteluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lakot sulkevat myös UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä sijaintikaupunkiensa kaukolämpöverkkoon.

UPM kertoo tiedotteessaan, että se pyrkii vastaamaan asiakaskysyntään Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan mahdollisuuksien mukaan. 

UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakkojen taloudellisista vaikutuksista.

// lisätty STTn tieto klo 11.17

Lue aiheeseen liittyvää:

UPM:n lakko pysäyttäisi Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi paperitehtaankin – Kokkolassa saakka ilmassa lemahtelee lakkoon valmistautuminen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä