Paikallisuutiset

Laihdutusalan osaajalla riittää intoa ja tulevaisuudenuskoa - Annika Rakin oppivuodet Cambridge Suomi Oy:n johdossa ovat jääneet taakse, vaikkakin takaraivossa tykyttää vielä karvas tappio yritysasiakkaille suunnatusta laihdutusohjelmasta

Annika Rakille oma kroppa on työkalu. - Huollan ja vaalin sitä kuin temppeliä. Tiedän mitä hyvää painonhallinnalla ja niukkaenergisellä ravinnolla voi saavuttaa. Kuva: Pirkko Högkulla

Cambridge Suomi Oy:n toimitusjohtaja Annika Rak pursuaa energiaa, intoa ja tulevaisuudenuskoa. Ja kun hän pääsee puhumaan omasta alastaan piisaa puhetta tuntikaupalla joten haastattelua on pitänyt tässä vähän tiivistää.

Puheessa vilahtavat laihduttamisen ja painonhallinnan lisäksi ylipainon riskit, lihavuuteen liittyvät haitat, ylipainon terveydelliset seuraamukset ja sen aineenvaihduntaan, mielen toimintoihin sekä mekaanisiin eli kehon painoon ja kehon suureen kokoon liittyvät haitat.

Tervettä ylipainoista ei Annika Rakin mielestä ole. Viestinä on, että jokainen ihminen joka haluaa laihtua laihtuu kun metodi on oikea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työn alla on tällä hetkellä kaikkea uutta kivaa kuten laihdutusohjelmien päivittäminen sekä videon suunnittelu firman kotisivuille. Videolla houkutellaan mukaan lisää valmentajia luotsaamaan laihduttajia. Ensin Rak kouluttaa heidät itsenäiseen yrittämiseen ja painonpudotukseen Cambridgen tyyliin.

– Työsarkaa riittää maanlaajuisesti. Ylipaino ei ole ongelmana katoamassa mihinkään. Suomalaiset lihovat kaksi kiloa vuodessa, Annika Rak huomauttaa.

Cambridge Suomen toimipisteet sijaitsevat Pietarsaaren lisäksi Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa. Pietarsaaren konttorissa työskentelee toimitusjohtaja mukaan luettuna kuusi henkilöä.

– Lähikoulutukset valmentajille ja ohjaajille järjestetään täällä, etäopetus eri puolille maata hoituu teamsin kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätoimisia valmentajia Cambridgella on 50 ja osa-aikaisia 35 eri puolilla Suomea. Tuottoisimpina vuosina päätoimisten valmentajien määrä nousi ennätyskorkealla, 160:een.

Olisi varmaan helpompaa myydä jäänmurtajia kuubalaisille kuin laihduttamista suomalaisille.

Missiona on nostaa laihdutus tikunnokkaan ja myös pitää se siellä. Ei työtä ihan helpommasta päästä, tietää Rak ja pohtiikin puolitosissaan, että olisi varmaan helpompaa myydä jäänmurtajia kuubalaisille kuin laihduttamista suomalaisille.

– Onhan meillä hurjasti onnistumisia. Kaikkiaan suomalaisten painoa on vuosien varrella pudotettu päälle 381 000 kiloa meidän kautta!

Takaraivossa vaan tykyttää vielä karvas tappio yritysasiakkaille suunnatusta laihdutusohjelmasta. Työpaikoille varta vasten räätälöity ja huolella rakennettu painonpudotusmenetelmä ei lihottanutkaan yritysasiakkaiden puolella tiliä toivotusti, tai käytännössä ei sentilläkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ajatuksena oli viedä laihduttaminen työpaikoille, jossa työntekijät haluavat valmennetusti pudottaa painoaan ja harjoitella samalla terveellisiä elämäntapoja. Hanke myös pilotoitiin valtakunnallisesti.

– Panostus kesti kauan - neljä vuotta, maksoi maltailta eikä tuottanut mitään. Lopulta oli nieltävä tappio ja sanottava Pietarsaaren konttorista väkeä irti.

Visiitti opetti ainakin sen, että tähtäin kannattaa pitää kuluttaja-asiakkaissa.

Sitten tuli korona ja kyyti oli kylmää.

– Menetimme yli puolet valmentajista kun ei esimerkiksi haluttu tehdä valmennustyötä tietokoneen ja teamsin välityksellä.

Numeroiden valossa yrityksellä riittää umpeenkuromista. Liikevaihto oli viime vuonna 2,2 M€ kun se oli saman verran alkutaipaleella, vuonna 2010, noin 2 M€. Siinä välissä lukema repäistiin 4 miljoonaan.

Elä kuten opetat on toimitusjohtajalle itsestäänselvyys.

– Oma kroppani on minulle työkalu. Huollan ja vaalin sitä kuin temppeliä. Tiedän mitä hyvää painonhallinnalla ja niukkaenergisellä ravinnolla voi saavuttaa. Olen siitä kävelevä esimerkki, mutta en ole mikään nipottaja.

12-tuntiset työpäivänsä Annika Rak selättää 800 kalorin voimalla.

– Työnihän ei ole fyysisesti rasittavaa enkä niin ollen tarvitse suuria kalorimääriä. Lounaskoomaa en halua, vaan syön tasaisesti päivän mittaan. Viikonloppuisin kalorimäärä tulee triplattua kun tehdään pitkää ruokaa ja saatanpa nauttia lasillisen viintä. Makeakin maistuu.

Päätehtävänä Rakilla on tuottaa opetusmateriaalia laihdutusvalmentajille ja -ohjaajille ja kouluttaa heidät tehtäväänsä jotta he voivat vuorostaan opastaa asiakkaita laihtumaan.

– Cambridge Suomen toiminta alkoi aikoinaan yhdestä pussista, jonka ympärille aloin rakentaa koulutusohjelmia laihduttamisesta, Rak muistelee.

– Luon valmentajien käyttöön sellaisen välineistön, jolla asiakaslupauksen voi antaa edellyttäen, että laihduttaja oikeasti noudattaa ohjelmaa.

Asiakkaalle tehdään henkilökohtainen laihdutus- ja painonhallintasuunnitelma. Tapaamiskertoja on keskimäärin 20 vuoden aikana.

– Kuljemme rinnalla kuin matkaopas, tarjoamme jatkuvaa ohjausta ja olemme ekstra silmäpari, jolle asiakas on tilivelvollinen.

Asiantuntemustaan laihduttamisesta Rak kertoo alusta asti kartuttaneensa opiskelemalla ja perehtymällä sekä Suomessa että ulkomailla tutkimustietoon siitä, mitä ihmisen sisuskaluissa tapahtuu kun laihtuu.

Painonhallintaan erikoistunut sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki on toiminut oppaana monissa käänteissä. Kuuluupa meriittilistalle myös Ben Furmanin kanssa kirjoitettu opas siitä kuinka osaa valmentaa muitakin onnistumaan kun itse onnistuu.

Taustaan kuuluu niin ikään uraauurtava työ liikunnan alalla seudun ensimmäiseksi terveysguruksi nousseena personal trainerina vuosimallia 1995.

Hymyssäsuin Rak muistelee noita pähkähulluja vuosia kun viikossa tuli 25 tuntia pelkästään omaa jumppaa aerobicista kiertoharjoitteluun, päälle uinti-, hiihto- ja juoksutreenit asiakkaiden kanssa.

– Cambridgeen tulin tutustuneeksi kun eräs tuloksettomaan laihduttamiseen väsynyt kertoi lukeneensa ruotsalaisesta naistenlehdestä tästä painonhallintaohjelmasta ja halusi kokeilla sitä.

– Itselläni oli totaalisen superkielteinen käsitys kaikenmaailman pussikuureista. Luotin ruisleipälinjaan ja ruoka-aineympyrään. Päätin kuitenkin selvitellä asiaa. Pietarsaaressa oli edustaja - ja tässä sitä ollaan.

Harppausta jumppamaailmasta Annika Rak kuvaa itselleen erittäin vastentahtoiseksi, mutta sydämeen jäi sentään sykkimään urheilijan sydän kuten lääkäri kuvaili lonkkaleikkauksen alla viime marraskuussa.

– En ole urheilija, mutta olen aina elänyt urheilijan elämää. Se kantaa jatkossakin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä