Paikallisuutiset

Kyläkoululle toivottiin vaijerirataa - lepplaxilainen perheenisä sai yritysidean

Lepplaxin koulun oppilas Manuel Ahlskog pitää liukumista vaijerilla hauskana puuhana välitunnilla, taustalla Haple Ab Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ronny Östman (oik.) ja operatiivinen johtaja Andreas Ahlskog vaijeriradan toimittaneesta Haple Ab Oy:stä. Kuva: Pirkko Högkulla

Leikkipuisto ja monitoimivälineitä tarjoava uusi pedersöreläisfirma Haple Ab Oy on kasvattanut alkutaipaleellaan isommat hartiat yhteistyöllä saksalaisen Eiben kanssa.

Lepplaxilainen perheenisä, tuotantotalousinsinööri Andreas Ahlskog päätti tarttua toimeen kun oman kylän koululle toivottiin vaijerirataa oppilaiden välituntien iloksi. Itse asiassa hän heti näki siinä aina yritystoiminnaksi asti kantavia aineksia.

Ulkoleikin ja -liikunnan ympärille keskittyvä idea leikkipuisto- ja monitoimivälineiden tarjoamisesta sai tutuissa yrittäjäpiireissä kannatusta. Mukaan leikkipuisto- ja monitoimivälineitä tarjoavaan uuteen firmaan lähti viisi muuta osakasta, joista enemmistö on yrittäjätaustaisia eri aloilta.

Haple Ab Oy näki päivänvalon Pedersören Lepplaxin kylässä vuosi sitten marraskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensiaskeleitaan ottavan yrityksen omien tuotteiden setti on vielä vähän vaatimaton. Siinä on muutamia tuotteita, vaijeriradan lisäksi keinut ja keinulaudat. Laajemmat hartiat kasvattaakin yhteistyö alalla yli viisikymmentä vuotta toimineen saksalaisen Eibe Gruppen kanssa.

– Yhdessä Eiben kanssa voimme tarjota kokonaisvaltaisia ratkaisuja niin kouluihin, päiväkoteihin kuin suuriin yleisiin leikkipuistoihin ja ulkokuntosaleihin, kertoo nykyään Haplea operatiivisena johtajana luotsaava Andreas Ahlskog.

– Kun meidän katalogissa on tällä hetkellä muutamia perustuotetta, sisältää Eiben katalogi noin 3 500 tuotetta; leikkipaikkavälineitä, ulkokuntosaleja, "street workoutia", parkouria, esteratoja, puistovälineitä.

Samalla kaavalla ei toimita. Eibellä on enemmän teematuotteita, Haplen tarkoituksena on ohessa kehittää edelleen omia projekteja ja keskittyä suunnittelussa edullisempiin perustuotteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Leikkipuiston välineet voivat olla sekoitus näistä, Ahlskog katsoo.

Omien tuotteiden setti on vielä vähän vaatimaton. - Siinä on muutamia tuotteita, vaijeriradan lisäksi keinut ja keinulaudat, esittelee Andreas Ahlskog Haplesta. Kuva: Pirkko Högkulla

Lähtökohtana on tieto, että nykyään lapsille ja aikuisille kertyy liikaa istumista ja ruutuaikaa.

– Pysyvä istuminen on terveysuhka, joka vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin. Liikuntatottumuksethan muodostuvat jo lapsuudessa. Haluamme olla mukana kannustamassa niin lapsia kuin aikuisiakin aktiiviseen elämäntapaan. Uskomme, että aktiiviset ihmiset ovat onnellisia ihmisiä, kuvaa puolestaan Haplen hallituksen puheenjohtaja Ronny Östman.

Haple nimi tuleekin englanninkielisestä lauseesta, jonka mukaan aktiiviset ihmiset ovat onnellisia ihmisiä: "Active People are Happy People".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset omat tuotteet, keinut ja keinulauta, toimitettiin Alaveteliin viime kesänä.

Maltti on reunustanut nuoren yrityksen tietä. Liikkeelle on lähdetty pienesti, kasvua haetaan maltillisesti ja hallitusti.

Omaa valmistusta on, mutta tuotannon osalta luotetaan myös alihankintaan.

– Ei tarvitse eikä kannata tehdä itse kaikkea kun alueelta löytyy osaavia alihankkijoita, joilta voidaan tilata valmiiksi piirustusten mukaan valmistettuja osia puusta teräkseen, huomauttaa Anders Ahlskog.

Kasaaminen tapahtuu omana työnä, toistaiseksi vuokratiloissa Lepplaxissa.

Yrityksen historian ensimmäiset omat tuotteet toimitettiin viime juhannuksen jälkeen kun Haplen keinut ja keinulauta käytiin pystyttämässä Alaveteliin.

”Kysyntää onkin koko paketille. Halutaan myös puistovälineiden huolto- ja ylläpitopalvelut sekä asennus- ja tarkastuspalvelut”.

Takana on runsas vuosi omien tuotteiden suunnittelua, testaamista ja markkinointia. Ahlskog kertoo, että heti alkuvaiheessa tuli paljon kyselyjä avaimet käteen -ratkaisuista, mikä muutti omia kaavailuja toiminnan osalta.

– Ensin ajattelimme tehdä tuotteet, pakata ne pahvilaatikkoon ja lähettää asiakkaalle. Pian ilmeni, että kysyntää onkin koko paketille. Halutaan myös puistovälineiden huolto- ja ylläpitopalvelut sekä asennus- ja tarkastuspalvelut.

– Markkinointityötä seudulla on tehty mm. jalkautumalla lähikuntiin kertomaan Haplesta. Vastaanotto on ollut eteenpäin rohkaiseva, Andreas Ahlskog iloitsee.

Seuraavaksi myyntiin haetaan potkua valtakunnallisella tasolla. Nettikauppa on työn alla ja sivut julkistetaan lähiviikkoina, kuuluvat suunnitelmat.

Entäs se vaijerirata? 30 metriä pitkä vaijerirata käytiin asentamassa pari viikkoa sitten ja siellä se Lepplaxin koulun pihalla supersuosittuna hauskuttaa oppilaita viemällä heitä ilmojen halki.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä