Paikallisuutiset

Kyläkaupan parlamentti herätti kunnallisuralle

Gösta Willman jää eläkkeelle Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajan virasta. Yhteiskunnan analysointi jatkuu.

Työhuoneen siivous on jo loppusuoralla. 16 vuotta Uudenkaarlepyyn johdossa ollut Gösta Willman aloittaa eläkepäivät.
Työhuoneen siivous on jo loppusuoralla. 16 vuotta Uudenkaarlepyyn johdossa ollut Gösta Willman aloittaa eläkepäivät. Kuva: Pentti Höri

Pentti Höri

Purmon kyläkauppa ja posti toimi paikallisena parlamenttina, kunGösta Willman teki poikasena kesä- ja sesonkitöitä perheyrityksessä.

– Kuunneltiin, miten vanhat isännät puivat kylän asioita ja väittelivät. Se oli hyvä paikka oppia, miten ihmisiin kannattaa suhtautua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerran sanailu meni niin kiivaaksi, että kaupan lattialla olivat vierekkäin sulanut jäätelöpaketti ja verilammikko. Asiakkaille oli tullut hieman kiistaa luultavasti meijerin lakkauttamisesta, ja sitä oli ratkottu nyrkein.

”Olen kyllä kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tulen aina seuraamaan niitä.”

Nuoresta Gösta Willmanista alkoi tuntua, että on muitakin tapoja kehittää yhteiskuntaa ja ratkoa ongelmia. Hänestä tuli kunnallismies.

Sellaisena hän jää eläkkeelle Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajan virasta. Viimeinen työpäivä on tänään perjantaina, ja sitä vietetään Juthbackassa kaikille avoimen vastaanoton merkeissä.

Virallinen eläköitymispäivä on 1. joulukuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa lukionsa käynyt Willman lähti opiskelemaan psykologiaa, kunnes tajusi piankin, ettei se ollut hänen alaansa. Opinnot vaihtuivat valtiotieteisiin, ja yhteiskunnallinen ymmärrys lisääntyi.

Kunnallisista viroista lähti tuohon aikaan paljon ihmisiä eläkkeelle, ja paikkoja avautui. Tuoreen Pedersören kunnan kulttuurilautakunnan puheenjohtajana ”harjoitellut” Willman haki suunnittelusihteerin ja elinkeinoasiamiehen virkaa. Hänet valittiin kekkosmaiseen tapaan äänin 18–17.

– Tämäkin kuvastaa, kuinka pienestä kaikki voi olla kiinni.

Kunnansihteeriksi hän tuli valituksi muutamaa vuotta myöhemmin, ja Pedersören kunnanjohtajana hän seurasi Hans A. Enkvistiä vuonna 1993. Tuolloin äänestystulos valtuustossa kirjattiin luvuin 35–0.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudenkaarlepyyn kaupunkia hän on johtanut vuodesta 2002. Valituksi hän tuli ns. mustana hevosena.

Gösta Willman luottaa lujasti julkishallintoon kansalaisten hyvinvoinnin takaajana.

– Sote-jutuissakin yksityispuolella on varmasti oma osuutensa pelikentällä, mutta kyllä julkinen palvelutuotanto on keskeisissä asioissa todettu hyväksi. Myös Suomen vähän vanhanaikainenkin koulujärjestelmä pitää edelleen pintansa.

Vaasan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana hän on seurannut läheltä sote-uudistuksen kiemuroita. Hän perää jonkinlaista päätöstä piakkoin. Asian parissa ovat hikoilleet muutkin kuin poliitikot.

– Tuhannet virkamiehet ympäri Suomen tekevät valmistelutöitä oman työn ohella. Olen tavannut esimerkiksi Antti Rinteen (sdp:n puheenjohtaja), ja olen vakuuttunut, että jos tämä nyt kaadetaan, niin aika lailla samalla tavalla sote-valmistelu tulee jatkumaan. Ihmisten luottamus politiikkaan kärsii, ellei ratkaisuja tule jollain tavalla.

Itse hän istuu sairaanhoitopiirin Uudenkaarlepyyn mandaatilla kauden loppuun.

Hän ei pysty erityisemmin mainitsemaan mitään, mikä olisi jäänyt kesken tai tekemättä virassa. Gösta Willman olisi liukuman perusteella voinut jatkaa vielä pari vuotta. Lähdöstään hän ilmoitti kuitenkin jo viime vuoden puolella.

– Kaikella on aikansa. Päätös lopettamisesta oli vaikea, mutta sen jälkeen on tuntunut vain hyvältä.

Pari viimeistä vuotta ovat olleet taloudellisesti hankalia Uudessakaarlepyyssä, mutta ensi vuosi näyttää jo paremmalta. Kaupunkia ovat kohdanneet turkistalouden heikot vuodet sekä useiden keskeisten kiinteistöjen kosteusongelmat.

– Niistä olemme saaneet oman osuutemme. Investointiratkaisut ovat merkinneet kunnan lainakannan nousua, joka jatkuu vielä pari vuotta eteenpäin. Mutta koulu ja varhaiskasvatus ovat sellaisia ydintehtäviä, että niitä ei voi parakeissa hoitaa.

Kunnalliset suunnitteluprosessit vaativat aikansa, mitä ei aina ymmärretä varsinkaan yritystahoilla. Kuntaelämässä pitää olla Willmanin mukaan kärsivällisyyttä.

Viime vuosina haastetta on tuonut myös sosiaalinen media.

– Kahvilapurnailu on muuttunut sillä tavalla julkisemmaksi. Olen ottanut sellaisen kannan, että kaupunki ei voi olla niin aktiivinen somessa. Minusta on mahdotonta yrittää puuttua kaikkeen, enkä tiedä, olisiko se demokratian kannalta edes hyödyllistä.

Uudenkaarlepyyn kunnalliselämään hän ei aio eläkkeellä enää sekaantua. Mutta mikäli maakuntavaalit tulevat, hän tarjoutuu ehdokkaaksi.

– On parempi olla jollain tavalla mukana sen sijaan, että muuttuisi katkeraksi yleisöpalstakirjoittajaksi kertomaan, kuinka hyvin kaikki oli ennen.

– Olen kyllä kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tulen aina seuraamaan niitä. Minulla on analyyttinen tapa katsoa ja yrittää ymmärtää maailmaa, vaikka en olisi vaikuttamassakaan.

Eduskuntavaaleihinkin Willmania on ehditty pyytää.

– Se ei ole ajankohtaista, sen aika olisi ollut 20 vuotta sitten. Pitää jättää nuoremmille tilaa, Willman sanoo.

Eläkepäivillä Gösta Willman aikoo nauttia uudesta vapaudesta oman kalenterin täytössä. Kahdeksan Wasa-hiihtoa käynyt kuntoilija pääsee nyt lenkille vaikka aamupäivisin.

Myös täysin uusi harrastus odottaa.

– Olin juuri vaimoni kanssa ensimmäisissä kuoroharjoituksissa Pietarsaaressa, Betania-kuorossa. Olen kuunnellut kuoroa pitkään ja pidän sen repertuaarista. Toivotaan, että tällainen aloittelijakin pääsee mukaan.

Pitkä kunnallisura

Gösta Willman, 64, toimi Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajana 2002–2018.

Pedersören kunnanjohtajana 1993–2002 ja kunnansihteerinä 1984–1993.

Valtiotieteen maisteri.

Perheessä vaimo ja yhteensä kuusi aikuista tytärtä.

Asuu Uudenkaalepyyn Vexalassa meren rannalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä