Paikallisuutiset

Kurssilaisia entistä vähemmän: työväenopiston alkusyksy kieli jopa romahduksesta – tilanne hieman korjaantunut

Muun muassa ryhmäliikunta kärsii osallistujapulasta. Työväenopisto on joutunut peruuttamaan 15 prosenttia asioituista kursseistaan.
Muun muassa ryhmäliikunta kärsii osallistujapulasta. Työväenopisto on joutunut peruuttamaan 15 prosenttia asioituista kursseistaan. Kuva: Arkisto / Markku Jokela

Suomenkielisen työväenopiston kansliassa oli kahvi mennä väärään kurkkuun, kun lukuvuoden kursseille ilmoittautuneiden määrää laskettiin yhteen syyskuun lopulla, viitisen viikkoa ilmoittautumisajan alkamisen jälkeen.

Tuolloin opiskelijamäärä jäi 696:een, mikä oli yli 130 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Meille tuli kyllä jo vähän hätä tuossa vaiheessa, että jäävätkö meidän luvut noin pieniksi, rehtoriPäivi Rosnell tunnustaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutamassa viikossa tilanne on toki kohentunut. Tämän viikon tiistaina opiskelijoita oli kirjoilla noin tuhat, joskin tästä reilu sata on ulkomaalaisopiskelijoita, joille järjestetään maksuttomia päiväkursseja.

Niin sanotusti perinteisten, paikallisten kurssilaisten määrä jää noin 900:aan tänä lukuvuonna. Sekään ei vielä yllä koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

– Voi sanoa, että pikku hiljaa ollaan nousemassa sinne. Asiakaskäyttäytyminen on jollain tavalla muuttunut koronan myötä. Ihmiset haluavat harrastaa enemmän yksikseen, eikä ryhmäkursseille tulla.

Rosnell näkee taustalla muitakin syitä opiskelijamäärän vähenemiseen. Yksi on luonnollisesti kurssilaisten monesti korkea ikä, mikä aiheuttaa poistumaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta kyseessä voi olla myös suuri tarjonnan määrä Pietarsaaressa. Täällä saa harrastaa vaikka mitä. Ja nykyajan ihminen voi aloittaa kurssin enemmän oman mielenkiintonsa kuin kurssikielen mukaan.

Joka tapauksessa tähän mennessä syksyn 247:stä suunnitellusta kurssista on suomenkielisessä työväenopistossa jouduttu peruuttamaan 37, mikä on jopa 15 prosenttia tarjonnasta.

­– Peruuntumisia tulee jo sellaisistakin kursseista, jotka ovat pyörineet meillä vuosia. Käytännössä näin on käynyt joka aihealueella, Rosnell sanoo.

Kielet, liikunta, käden taidot, musiikki – opiskelijapula on karsinut kurssitarjontaa aivan laidasta laitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rehtorin huolen aihe tulevaisuutta ajatellen on selkeä.

– Jos trendit jatkuvat tällaisina, voidaan kysyä, kuinka pienellä volyymilla voimme toimintaa tässä laajuudessa pyörittää.

Vielä vuonna 2015 opiston kirjoissa oli yli 1 300 opiskelijaa.

Työväenopiston johtokunta käsittelee tilannetta torstain kokouksessaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä