Paikallisuutiset

Kulttuurihelmeä juhlitaan Pietarsaaressa: kansainvälinen joukko oppii toisiltaan

Helsinki Urban Artin perustaja Jaakko Blomberg haluaa pystyttää kulttuuria ja toimintaa sinne, missä sitä ei vielä ole. Hän on yksi esiintyjistä Pietarsaaren Palokunnantalolla Kulttuurihelmi-konferenssissa. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaari viettää parhaillaan tittelivuottaan yhtenä Itämeren kulttuurihelmistä. Vuoden tapahtumat käynnistyivät tiistaina, kun kansainvälinen BSR Cultural Pearls -verkoston konferenssi alkoi.

Tapahtumapaikkana on luonnollisesti Palokunnantalo, jolle suunnitellaan uutta tulevaisuutta koko kansan kokoontumispaikkana.

Konferenssi on laatuaan ensimmäinen, jonka verkosto järjestää. Osanottajia luennoilla ja workshopeissa on kaikkiaan 110 kaikista Itämeren alueen maista. Päivien yhdistävänä teemana on kulttuurinen resilienssi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on ensi kerta kun helmet tapaavat toisensa. Tämä on myös tärkeä osa projektia. Emme hae asiantuntijaratkaisuja erillämme, vaan rakennamme verkostoja ja yhteyksiä. Kenelläkään ei ole valmiita ratkaisuja, mutta opimme toisiltamme, BSR Cultural Pearls hankkeen koordinaattori Felix Schartner Giertta kertoo.

Itämeren alueen kumppaneita kiinnostaa erityisesti Pietarsaaren kaksikielisyys, josta saatuja kokemuksia esitellään kaksipäiväisessä foorumissa.

Yksi keskiviikon puhujista on helsinkiläinen Jaakko Blomberg, joka perusti Helsinki Urban Art -yhdistyksen vuonna 2017.

– Olen toiminut sitä ennenkin paljon kaupunkitilojen ja kulttuurin parissa. Puheenvuoroni lähtee siitä, miten löydämme omat vahvuudet ihmisten kanssa. Meillä on paljon tiloja, jotka eivät välttämättä ole sellaisinaan mitään, mutta oikeita asioita yhdistämällä niistä voidaan tehdä jotain, Blomberg sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Häntä kiinnostavat laitakaupunkien asiat enemmän kuin keskustojen.

– Esimerkiksi Helsingin keskustassa en toimi ikinä, se on jo aika hyvä ja valmis. On paljon mielenkiintoisempaa toimia tiloissa, jotka eivät sellaisia ole. Olen tehnyt paljon Itä-Pasilassa, koska se ei tunnetusti ole mitenkään kaunis. Mutta siinä on paljon potentiaalia, ja se muutos on paljon isompi.

Pietarsaareen Blomberg ei ollut vielä tiistaina ehtinyt paljon tutustua, mutta tunnistaa pienempien kaupunkien yleisen ongelman, keskustojen tyhjyyden.

– Aina ajatellaan, että kaiken pitäisi tapahtua keskustassa. Samaan aikaan paikat ovat niin pieniä, että niissä on helppoa liikkua muuallekin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaakko Blomberg ihastui Pietarsaaren Palokunnantaloon.

– Tämä paikkahan on aivan uskomaton. Tässä on todellakin sellainen helmi, josta voi saada paljon enemmän irti.

Kansainvälisen osuuden päätyttyä keskiviikkona illalla pidetään Palokunnantalolla palkintoseremonia, jossa juhlistetaan Itämeren helmi -tunnustusta.

Sen jälkeen alkaa paikallisille yhdistyksille tarkoitettu kaksikielinen tilaisuus, jossa haetaan vastauksia kysymyksiin, mitä viihde- ja kulttuuritapahtumia Pietarsaaresta vielä puuttuu, ja mitä niistä voidaan järjestää Palokunnantalolla.

– Tämä talo on yli 100 vuotta vanha, ja se on rakennettu tupakkatehtaan naapuriin. Sen omistaja halusi tarjota mukavaa toimintaa työntekijöilleen. Meidän on puhallettava taloon uutta henkeä jälleen, Pietarsaaren kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Päivi Rosnell sanoo.

Palokunnantalon toisen kerroksen eli näyttämön ja kahvilan remontointia suunnitellaan aloitettavaksi ensi vuonna.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä