Mielipiteet

Kristillisdemokraattien mielipidekirjoitus: Säästää olisi voinut toisinkin

Kirjoittajat muodostavat kristillisdemokraattien valtuustoryhmän Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Pohjanmaan hyvinvointialueen johto ja hallituksen enemmistö ovat nyt sopineet ratkaisusta, joka johtaa useiden toimintojen sulkemiseen erikoissairaanhoidossa. Useat Malmin sairaalan toiminnoista kärsivät erityisen kovasti, mukaan lukien lastenosaston ja B3 osaston sulkeminen. Kristiinankaupunki kärsii myös kovasta iskusta sen jälkeen, kun dialyysiyksikkö ja ihopoliklinikka siirretään Närpiöön. Laihialla paljon arvostettu yleislääketieteen osasto suljetaan.

Me Kristillisdemokraatit olemme useita kertoja esittäneet vaihtoehtoisia säästökohteita, jotta koko hyvinvointialueen palvelut voitaisiin säilyttää.

Olemme ehdottaneet, että puoluetuki poistetaan kokonaan. Kun hyvinvointialuetta pakotetaan säästämään 90 miljoonaa euroa, pidämme moraalisesti vääränä maksaa satojatuhansia euroja tukina puolueille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme myös korostaneet, että meidän on tarkasteltava, miten voimme vähentää korkeaa sairauspoissaoloa hyvinvointialueen työntekijöiden keskuudessa. Hyvinvoiva henkilöstö on tavoiteltava asia myös taloudellisesta näkökulmasta katsottuna. Meillä on 8000 työntekijää ja sairauspoissaolo henkilöä kohden lähestyy 20 päivää vuodessa! Kaikki ymmärtävät, että meidän on tehtävä asialle jotain ja lisäksi, että säästöpotentiaali tässä on pitkälti yli 10 miljoonaa euroa vuosittain.

Olemme ehdottaneet, että hyvinvointialue lopettaa kalliit ostopalvelut ja näyttää tietä myös muille hyvinvointialueille. Koko Suomen terveydenhuolto on joutunut pahaan kierteeseen, jossa jotkut ostopalvelut nielevät valtavia resursseja. Tässä on myös suuri säästöpotentiaali, joka nousee useisiin miljooniin euroihin vuosittain. Kehitys ei ole kestävää ja meidän on ratkaistava tämä kallis vuokralääkäriongelma.

Lisäksi olemme halunneet neuvotella uudelleen vuokrat kuntien kanssa ja saavuttaa siten säästövaikutuksia useiden miljoonien eurojen edestä vuosittain. Tämä ei ole helppo tehtävä, koska kunnat elävät yli varojensa, mutta tiedämme, että vuokrataso on liian korkea ja rahat, jotka pitäisi käyttää hoitoon, käytetään nyt kattamaan kuntien menoja.

Jos hyvinvointialueen poliitikot olisivat sitoutuneet paremmin henkilöstönsä hyvinvointiin ja sairauspoissaolojen vähentämiseen, olisimme voineet saavuttaa 10 miljoonan euron säästöt. Jos hyvinvointialue olisi maksanut vuokria, jotka vastaavat kiinteistöjen nykyarvoa korotettuna 3% (mikä on yleinen käytäntö), olisimme säästäneet yli 10 miljoonaa euroa vuosittain. Jos olisimme lisäksi päässeet eroon tai merkittävästi vähentäneet ostopalveluita ja lopettaneet puoluetuen, meidän ei olisi tarvinnut sulkea yhtäkään osastoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sanotaan, että poliittinen muisti on lyhyt. Seuraavissa vaaleissa kukaan ei enää muista, että KD etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja säästötavoitteiden saavuttamiseksi. Poliitikkoina meidän on myönnettävä, että se voi tuntua turhauttavalta. Samalla tiedämme, että se kuuluu politiikan pelisääntöihin. Jatkamme sen puolesta, minkä koemme oikeaksi, ja toivotamme kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä