Mielipiteet

Kristillisdemokraattien mielipidekirjoitus: Pietarsaaressa tulisi lisätä erikoissairaanhoidon palveluja

Kirjoittajat ovat kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän jäseniä Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Pietarsaaren Malmin sairaalan lastenosaston henkilökunta kutsuttiin viime viikolla tiedotustilaisuuteen. Tilaisuuden aiheena oli hyvinvointialueen tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelma. Muita vastaavia tilaisuuksia järjestetään lähitulevaisuudessa myös muilla osastoilla. Näiden tapaamisten teemana on säästöt ja toiminnan alasajo.

Hyvinvointialueen Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän mielestä on vaikea nähdä selvää yhteyttä eri osastojen alasajon ja konkreettisten säästöjen välillä. Sen sijaan näemme selvän riskin siinä, että tiettyjä osastoja lopetetaan. Uhkana on, että kustannukset säilyvät samoina samalla kun palvelu etääntyy asukkaista. Hoitotarve ei vähene, vaikka osastoja suljetaan.

Siksi me kannatamme mieluummin terveydenhuollon kehittämistä pienemmissä yksiköissä, kuten Kristiinankaupungissa, Närpiössä ja Pietarsaaressa. Erityisesti korostamme tarvetta pitää hoitoa saatavilla mahdollisimman lähellä elämän alun ja lopun vaiheissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotisairaanhoidon kehittäminen on oikeansuuntainen askel ja etävastaanotot ovat toinen potentiaalinen toimintamuoto. Hyvinvointialue satsaa myös kotikuntoutukseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon, mikä on myös positiivista.

Toisaalta kaikkea hoitoa ei voida toteuttaa kotona tai etänä. Siksi haluamme panostaa pienten yksiköiden kehittämiseen.

Pietarsaaren Malmin sairaalan osalta sisätautien osasto tulisi palauttaa, lastenosaston kapasiteettia kasvattaa ja lisätä erikoissairaanhoidon palveluita. Ensisilmäyksellä voisi kuvitella, että tämä kasvattaisi kustannuksia eikä täyttäisi säästötavoitteita, mutta me haluamme ajatella luovasti ja satsata välttääkseemme osaoptimoinnin ja saavuttaaksemme pitkällä tähtäimellä laadukkaan hoidon koko alueelle. Rohkeilla satsauksilla voidaan myös luoda positiivista ilmapiiriä, joka helpottaa henkilöstön rekrytointia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä