Paikallisuutiset
Kreikkalainen tuulahdus Pietarsaaren ravintolamaailmaan
Uusi taverna kaupungin keskustassa tarjoaa gyroksia ja muuta kreikkalaista ruokaa.
Kreikan matkoilta monille tuttuja gyroksia ja muuta kreikkalaista ruokaa tarjoaa Sokol Nezajin omistama ravintola Neos Gyros Greek Taverna entisissä Öströmin tiloissa Pietarsaaressa.
Jo aiemmin tänä keväänä albanialaistaustainen pietarsaarelaisyrittäjä avasi ensimmäisen gyroksiin erikoistuneen ruokapaikan Uudessakaarlepyyssä. Sieltä saadut kokemukset rohkaisivat perustamaan ravintolan myös naapurikaupunkiin.
– Pietarsaaressakin sijainti on täydellinen, asiakkaita on riittänyt mukavasti ja palaute on ollut myönteistä, hän iloitsee.
Konsepti on kummassakin paikassa pitkälle sama. Pietarsaaren ravintola on isompi ja sisustuksessa on panostettu kreikkalaiseen tunnelmaan.
– Enää ei siis tarvitse lähteä hakemaan kreikkalaista tunnelmaa Välimereltä kun sitä saa paikan päältä Pietarsaaresta, ravintoloitsija tuumii hymyssä suin.
Gyros on Kreikan suosituin pikaruoka, jossa käytetään yleensä porsaanlihaa tai kanaa.
– Myös halloumia kysytään.
Gyros paistuu pystyvartaissa, joista liha vuollaan annokseen. Annos tarjoillaan ranskanperunoiden, tsatsikin, tomaattisiivujen, salaatin kanssa käärittynä pitaleipään tai lautasella.
– Muista ruoista esimerkiksi souvlaki ja grillimix tarjoillaan ravintolassamme puisilta lautasilta, esittelee Nezaj.
Istumapaikkoja löytyy 35. Työntekijöitä on yhdessä vuorossa yhteensä seitsemän.
Muutos vanhoista kello- ja kultasepänliikkeen tiloista ravintolaksi on ollut mittava.
Kreikkalainen tunnelma Neos Gyros Greek Tavernassa rakentuu sinivalkoisen sisustuksen ympärille mausteena luonnonmateriaaleja, tekstiilejä, koriste-esineitä Välimeren hengessä.
Muutos vanhoista kello- ja kultasepänliikkeen tiloista ravintolaksi on ollut mittava. Väliseiniä on purettu, tilaan on tuotu ravintolakeittiö, kaikki pinnat on uusittu ja ylipäätään koko talotekniikka on tuliterää.
Nezaj naurahtaa, että lopputulos on niin kuin olla pitkin - yksinkertainen ja kaunis - mutta taskut ovat tyhjät uuden liiketilan omaksi ostamisen ja remontin jäljiltä.
Yrittäjän elanto on tosin useamman tukijalan varassa. Ravintoloiden lisäksi Sokol Nezaj omistaa parturiliikkeen sekä Pietarsaaressa että Uudessakaarlepyyssä ja pyörittää lähinnä venerakennus- ja metallialalle tilapäistyövoimaa tarjoavaa firmaa. Palkkalistoilla on kaikkiaan 30-35 työntekijää.
Suomeen ja Pietarsaareen Nezaj kertoo muuttaneensa vuonna 2005 rakkauden perässä.
– Tapasimme vaimoni kanssa alkujaan Tukholmassa. Hän on Kovjoelta ja päätimme aikoinamme asettua lähelle hänen kotiseutuaan.
Aukiolojen osalta gyros tavernan toimintaa hiotaan vielä. Toistaiseksi pidetään ovet auki lounasajasta iltamyöhäiseen, viikonloppuna yökahteen.
– Testaamme parhaillaan kuinka myöhään kannattaa pitää auki. Myöhäisiltaa kohti paikka toimii enemmän baarina, mutta kyllä tämä on ennen kaikkea ruokailuun panostava ravintola, Nezaj huomauttaa.
Ensi kesäksi luvassa on ulkoterassi ravintolan edustalle.