Kokkola-lehti

KPO:n johtajien hurjaa tulokehitystä vuonna 2020 selittää tulospalkkioiden kasautuminen ja yrityksen koko –  Alueen vähittäiskauppa pärjäsi hyvin, HalpaHallin toimitusjohtajan tulot nousivat myös jonkin verran

Paikallinen vähittäiskauppa pärjäsi koronavuonna 2020 hyvin, se näkyy johtajien palkkatasossa. Erityisen kovaa oli KPO:n ylimmän johdon tulokehitys. ToimitusjohtajaKim Biskopin verotettava tulo nousi yli puolen miljoonan, lähes 510 000 euroon (342 271 edellisvuonna), market-toimialajohtajaAntti Paananen ansaitsi 366 361 (267 323), talousjohtajaMatti Laukka 209 960 (148 381). Kenellekään heistä ei kertynyt pääomatuloja.

KPO:n johtajat selittävät tulojaan tulospalkkioiden kasaantumisella ja yrityksen koolla. Biskop huomauttaa, että Tampereen pohjoispuolella kotipaikkaa pitävistä yrityksistä KPO on toiseksi suurin, lähestymässä liikevaihdon kehityksellään miljardia euroa.

Antti Paananen toteaa, että ansioiden muodostuminen puhtaasti palkkatuloista merkitsee kovaa verotusta. Hän kertoo maksavansa ansiotuloistaan noin puolet veroina. Se on järjestely, jonka hän on hyväksynyt ja johon on tottunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiinnittäisin huomiota siihen, että maksamme kiinteistöyhtiömme mukaan lukien yhteisöveroa viime vuodelta noin 6 miljoonaa euroa. Viime vuoden jaolla 44 prosenttia alueemme kunnille henkilömäärien suhteessa, loput valtiolle. Esimerkiksi Ylivieskan osuus yhteisöverostamme on merkittävä, Laukka toteaa.

– Maksoimme viime vuoden menestyksestä myös ennätysmäärän hyvitystä asiakasomistajille. Pärjäsimme yrityksenä hyvin, vaikka majoitus- ja ravintoala ja autokauppa ottivat viime vuonna niin sanotusti pataan. Koronan vaikutukset ovat nyt tänä vuonna tasaantuneet. Vähittäiskaupan vauhdin rauhoittumisen vaikutuksia kompensoi nyt tänä vuonna majoitus- ja ravintola-alan sekä autokaupan piristyminen. Työllistämme 3 000 ihmistä, Biskop huomauttaa.

KPO:n hallintoneuvoston puheenjohtajaAnne Mäkelä toteaa, että kyseisten johtajien palkat ovat S-ryhmän ohjeistuksen mukaiset. He ovat hänen mielestään palkkansa ansainneet. Hän korostaa yrityksen pääsemistä hallinnon sille asettamiin tavoitteisin.

– Viime vuotta selittää lyhyen ja pitkän ajan kannustinpalkkioiden kasaantuminen. Heidän kuukausipalkkansa eivät juurikaan muuttuneet. He ovat päässet asetettuihin tavoitteisiin, tekevät työtä kelloon katsomatta ja korkealla työmoraalilla. Me olemme iso, viiden maakunnan alueella toimiva yritys ja siihenkin palkkaus pitää suhteuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paananen, Laukka toteavat, että verotulojen julkisuus kuuluu avoimeen yhteiskuntaan. Biskop lisää, että erikoinen päivähän veropäivämme on, ei juuri löydy muista maista.

Halpahallin toimitusjohtaja Janne Ylisen tulot olivat viime vuonna 228 390 euroa (220 583). Ylinen sai viime vuonna lähinnä palkkatuloa, pääomatulot vähenivät. HalpaHallin varatoimitusjohtaja Ari Isohella ansaitsi palkkatuloilla 140 438 euroa (139 232).

Halpahallin toimitusjohtaja Janne Ylinen kommentoi tulojaan, että niiden julkaiseminen veropäivänä kuuluu avoimeen yhteiskuntaan.

– Palkkauksen ja tulojen muodostumisen täytyy olla kannustavaa, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työkiireiden vuoksi Ylinen ei ennättänyt HalpaHallin mennyttä vuotta kommentoimaan. Hän delegoi asian varatoimitusjohtaja Ari Isohellalle.

- Koronasta HalpaHalli selvisi tuloksellisesti hyvin. Pystyimme palkitsemaan henkilökuntaa korona-ajan haasteista ylimääräisellä palkallisella vapaapäivällä. Johdon palkkoihin ei tehty erityisiä tarkistuksia, Isohella kertoo

Vuosi oli HalpaHallillle kaksijakoinen. Tuoreruoka ja vaatekauppa ei onnistunut niin hyvin kuin muu liiketoiminta, verkkokauppa kasvoi kymmenillä prosenteilla. Ruoan verkkokaupan puuttuminen vaikutti tuoreruokatavaran myyntiin.

– Ihmisten viihtyminen kotona paransi käyttötavaran myyntiämme. Iso muutos asiakaskäyttäytymisessä oli, että kaupassakäynnit harvenivat ja kertaostokset nousivat. Sama tilanne oli päivittäistavaran markkinassa muutoinkin, Ari Isohella toteaa.

Yhteisöveroa HalpaHalli maksoi viime 893 000 euroa, yrityksen virallinen nimi on Kokkolan HalpaHalli Oy.

HalpaHallin perustajanEsko Ylisen paljolti pääomapohjaiset tulot romahtivat 291 336 euroon (468 000), palkkatuloja Esko Ylisellä oli molempina vuosina noin 67 000 euroa, Esko Ylinen ei halunnut verotietojaan tuoreeltaan kommentoida.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä