Paikallisuutiset

KPK Yhtiöiden toimitusjohtaja vaihtuu, kun Vesa Pihlajamaa jää eläkkeelle ja Mikko Luoma aloittaa työnsä – ”Johtaminen on vuorovaikutusta”

Mikko Luoma aloittaa KPK Yhtiöiden toimitusjohtajana ensi helmikuussa.
Mikko Luoma aloittaa KPK Yhtiöiden toimitusjohtajana ensi helmikuussa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkolalainen KPK Yhtiöt saa uuden toimitusjohtajan Kannuksesta, kun nykyinen toimitusjohtaja Vesa Pihlajamaa jää eläkkeelle, ja tehtävään tarttuu hallitusammattilainen ja johtamisen asiantuntija Mikko Luoma ensi helmikuussa.

Nykyisen ja tulevan toimitusjohtajan juuret ovat Keski-Pohjanmaalla. Pihlajamaa on syntyjään kaustislainen ja Luoma toholampilainen. Myös KPK Yhtiöt, aiemmalta nimeltään Keski-Pohjanmaan Kirjapaino, on juuriltaan perin juurin keskipohjalainen; yritys perustettiin Keskipohjanmaa-lehden julkaisemiseksi 102 vuotta sitten. Sen jälkeen yhtiö on laajentunut muun muassa kymmenkunnan paikallis- ja kaupunkilehden julkaisijaksi ja digiliiketoiminnan kehittäjäksi.

53-vuotias Mikko Luoma on luonut uransa suurissa yrityksissä ja yliopistossa. Kauppatieteiden tohtori ja dosentti on viimeksi työskennellyt Vaasan yliopistossa tutkimusjohtajana ja sitä ennen Johtamistaidon Opiston toimitusjohtajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkilöstöjohtajan työstä on kokemusta niin Metso Oyj:ssä kuin Outokumpu Oyj:ssä. Moni muistaa Luoman siltä ajalta, kun hän työskenteli Outokumpu Zinc Oy:ssä Kokkolassa tiedotus- ja koulutuspäällikkönä sekä henkilöstön kehittämispäällikkönä.

Strateginen johtaminen ja johdon kehittäminen ovat Luomalle mieluisia alueita.

 – Olen työurani aikana saanut nähdä johtamista monenlaisissa asiayhteyksissä. Mitä enemmän siihen olen perehtynyt, sitä vähemmän ehdottomuuksia koen siihen liittyvän. Hyvää johtamista voi saada aikaan monella eri tavalla. Oleellista on aina tunnistaa kyseisen organisaation vahvuudet ja pystyä hahmottamaan niiden päälle käsitys vielä paremmasta tulevaisuudesta. Pohjimmiltaan johtamisessa on kyse vuorovaikutuksesta yhteisen tavoitteen tunnistamiseksi ja siihen pääsemiseksi.

Luoma toimii tällä hetkellä luottamustehtävissä monen organisaation hallinnossa, muun muassa Ilkka Yhtymän hallintoneuvoston jäsenenä ja Keskipohjanmaa-säätiön varapuheenjohtajana. Myös KPK Yhtiöt on Mikko Luomalle tuttu yritys hallitustyöskentelyn kautta. Hän on ollut konsernin hallituksen jäsen vuodesta 2013 lähtien ja vuodesta 2018 lähtien hallituksen puheenjohtaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toiminta eri hallituksissa on ollut minulle erinomainen tapa päästä sisälle monen eri toimialan dynamiikkaan. Hallitus määrittelee omistajien tahdon mukaiset linjaukset, joita toimiva johto toteuttaa liiketoiminnan eri käänteissä. Joskus tosin omistajien tahto on kaikkea muuta kuin selkeä tai yhtenäinen ja silloin hallituksen tekemän suunnanmäärityksen merkitys korostuu. Toimitusjohtaja elää hallitukseen verrattuna huomattavasti nopeasykkeisemmässä maailmassa ja joutuu sovittamaan yhteen lukuisia eri asioita. Hallituksen ja toimivan johdon yhteistyö on avainasia kaikkien organisaatioiden menestymisessä.

Luoma on työskennellyt isoissa kansainvälisissä yrityksissä. Hänen mukaansa kotimaakunnassa työskentelemisellä on merkitystä.

– Pidän tärkeänä hankkimaani työkokemusta. Työhistoriani kaltaisiin tehtäviin sijoittuminen ei olisi ollut mahdollista, jos olisin rajoittanut työssäkäyntini vain kotiseudulleni. Yhteyteni Pohjanmaalle on silti aina ollut vahva. Viime vuosina olen saanut olla kehittämässä monien pohjalaisten yritysten johtamista ja koen, että muualta hankkimani näkemykset ovat olleet hyvin tervetulleita. Kotimaakunnan menestyminen on minulle tärkeää ja sen saavuttamiseen tarvitaan maakuntahengen lisäksi osaamista ja avoimuutta niin pääkaupunkiseudun kuin kansainvälisen maailmankin suuntaan.

Kannuksessa asuva Mikko Luoma on naimisissa ja neljän täysi-ikäisen tyttären isä. Monipuolisen ja eri puolille suuntautuvan työn vastapainona Luomalla on mieluisia harrastuksia. Ansiolistassaan hän kertoo harrastavansa musiikkia, liikuntaa, ampumaurheilua ja maa- ja metsätaloutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Musiikki on aina ollut erityisen lähellä sydäntäni. Tällä hetkellä harrastukseni pääpaino on klassisen urkumusiikin soittamisessa.

Tätä harrastusta edistääkseen Luoma suoritti kaksi vuotta sitten sijaiskanttorikoulutuksen Kankaanpään Opistolla.

– Koulutuksen suorittamisen motiivina minulla oli ennen kaikkea perehtyminen kirkolliseen urkumusiikkiin. Kanttorin sijaisuuksiin en ole koulutuksen pohjalta hakeutunut eivätkä ne lähitulevaisuudessakaan näytä mahdollisilta uuden työn takia.

KPK Yhtiössä on 250 työntekijää ja liikevaihto on noin 30 miljoonaa.

Liiketoimintaan kuuluvat julkaisut ovat Keskipohjanmaa, Haapavesi-lehti, Kalajokilaakso, Kalajokiseutu, Kokkola-lehti, Lestijoki, Nivala-lehti, Perhonjokilaakso, Pietarsaaren Sanomat ja Selänne.

KPK Yhtiöiden liiketoiminta-alueet ovat KPK Media, KPK Crea, KPK Digi, KPK Events, KPK Print.

Kuka?

Mikko Luoma

Syntynyt Toholammilla vuonna 1966, asuu Kannuksessa

Ylioppilas Toholammin lukiosta vuonna 1985

Kauppatieteiden maisteri vuonna 1990, kauppatieteiden tohtori vuonna 2000

Työnantajia Outokumpu Oyj, Metso Oyj, Johtamistaidon Opisto JTO, Vaasan yliopisto

Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry:n kunniajäsen ja entinen puheenjohtaja

Kirjoittanut kirjoja, artikkeleita ja kolumneja erityisesti strategisesta johtamisesta ja henkilöstöjohtamisesta

Kokenut johtamisen ja työyhteisöjen kehittäjä yrityksissä, julkisissa organisaatioissa ja järjestöissä

HRM Partners Oy:n, Ab A. Häggblom Oy:n, Kitinkannus ry:n ja Keskipohjanmaa-säätiön hallituksen jäsen, Ilkka Yhtymä Oyj:n hallintoneuvoston jäsen, KPK Yhtiöt Oyj:n hallituksen puheenjohtaja

Harrastaa musiikkia, liikuntaa, ampumaurheilua sekä maa- ja metsätaloutta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä