Paikallisuutiset

KPK Yhtiöiden hallitus ei ehdota osingonmaksua – Hallituksen puheenjohtaja Vesa Kauniston mukaan omistajat haluavat henkilöstön tavoin kantaa vastuuta koronatilanteen talousvaikutuksista

KPK Yhtiöiden hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkoa ei jaettaisi. Perussyynä tähän on koronaepidemia ja sen talousvaikutukset, jotka ovat iskeneet kovaa myös KPK Yhtiöihin.

Hallituksen puheenjohtajaVesa Kaunisto korostaa, että omistajat haluavat osaltaan kantaa vastuun tilanteesta, jonka seurauksena koko yhtiön henkilöstö joko luopuu 75-prosenttisesti lomarahoistaan tai vaihtoehtoisesti lomautetaan kahdeksi viikoksi. Yt-neuvottelut käytiin nopealla aikataululla maalis-huhtikuun vaihteessa.

Konsernin palveluksessa oli vuonna 2019 keskimäärin 262 henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koronaepidemian vaikutukset ovat meidänkin osaltamme merkittävät. Haluamme varautua siihen, että yhtiö pidetään toimintakykyisenä pitkällä tähtäimellä. Tämän vuoksi hallituksen päätös oli ehdottaa yhtiökokoukselle, että viime vuodelta ei jaeta osinkoa lainkaan, Kaunisto toteaa.

Lopullinen valta osingonjaosta kuuluu yhtiökokoukselle.

KPK Yhtiöiden viime vuoden tulos oli vaatimaton, vaikkakin voitollinen. 160 000 euron liikevoitto on vain 0,6 prosenttia konsernin koko liikevaihdosta, joka oli viime vuonna 29,1 miljoonaa euroa.

– Ei tulosta hyvänä voi pitää, KPK Yhtiöiden toimitusjohtajana hieman yli kaksi kuukautta sitten aloittanutMikko Luoma sanoo suoraan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Haluamme varautua siihen, että yhtiö pidetään toimintakykyisenä pitkällä tähtäimellä", KPK Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto toteaa.
"Haluamme varautua siihen, että yhtiö pidetään toimintakykyisenä pitkällä tähtäimellä", KPK Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto toteaa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Tuloksen taustalla yhtenä keskeisenä tekijänä on valtakunnallinen – oikeastaan maailmanlaajuinen – printtimedian tilanne. Painettujen sanomalehtien mediamyynti laski Suomessa viime vuonna 8,5 prosenttia ja painettujen kaupunkilehtien mediamyynti 4 prosenttia. KPK Median lehtien ilmoitustulojen lasku oli vuonna 2019 2,1 prosenttia eli selvästi vähemmän kuin valtakunnassa keskimäärin.

– Olemme edelleen ennen kaikkea mediatalo. Vielä enemmän kuin mitään muuta myös painetun median talo. Sillä alueella tapahtuvat kehitykset leimaavat koko konsernia, Luoma analysoi viime vuoden tulosta.

Viime vuodet konsernissa on haettu laajentumista ”äititoimialan” lähituntumaan.

– Viime vuosi liittyi vielä siihen. Laajentuminen ei ole ollut meille lyhyellä aikavälillä järin kannattavaa, mutta sillä tietysti haetaan sellaista liiketoimintaa, joka olisi kannattavampaa kuin pelkkä pysyminen äitiliiketoiminnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Selvää on, että maailmaa riepottelevan koronakriisin lopullisista seurauksista ei voi kukaan sanoa mitään varmaa. KPK Yhtiöissä turvaa ja selkänojaa tuo vahva omavaraisuusaste, 72 prosenttia. Se on yhtiön yli satavuotisen historian parhaimpia – ellei paras.

– Kyllä omavaraisuusastetta voi vähintäänkin hyväksi luonnehtia. Se on äärimmäisen tärkeä asia tänä päivänä. On täysin epäselvää missä määrin sitä joutuu hyödyntämään liiketoiminnan ylläpitämiseen. Vielä niin ei ole tarvinnut tehdä, Luoma kuvaa koronatodellisuutta ja sen luomaa äärimmäistä epävarmuutta.

Realismia varmaankin on, että tämän vuoden tuloksen etumerkki on miinus?

– Kyllä. Jos olisimme pörssinoteerattu yritys, tulosvaroitus olisi annettu maaliskuun aikana. Tämän kriisin erikoislaatuisuutta kuvaa esimerkiksi se, että korjattuun budjettiin ei ole pystytty menemään, Luoma pelkistää tilanteen, jossa ns. kovaa maata jalkojen alta ei tahdo löytyä juuri millään toimialalla.

// Päivitetty jutun ensimmäistä kappaletta kello 14.13.

Fakta

KPK Yhtiöt

Emoyhtiö KPK Yhtiöt Oyj

Botnia Print Oy Ab

Kokkolan Jakelu Oy

Kiinteistö Oy Ylivieskan Uusitori

Jopox Oy

Suomen Messupromoottorit Oy

Pohjanmaan Lipputoimisto Oy

Spektr Kustannus Oy

Konsernin liiketoiminta-alueet olivat viime vuonna KPK Media, KPK Print, KPK Digi, KPK Crea ja KPK Events.

Vuoden 2019 liikevaihto 29,1 M€

Liikevoitto 2019 0,16 M€

Sijoitetun pääoman tuotto 1,4 %

Omavaraisuusaste 72,0 %

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä