Paikallisuutiset

Kouluratkaisujen hetket koittavat Pietarsaaressa: Yhtenäiskoulua ehdotetaan nyt Etelänummen tontille – kaupunginjohtaja: "Haluan kunnon keskustelun"

Pietarsaaren kaupunginjohtaja ehdottaa, että Etelänummen, Viktorian päiväkodin ja työväenopiston tonteille muodostetaan suomenkielinen yhtenäiskoulu.
Pietarsaaren kaupunginjohtaja ehdottaa, että Etelänummen, Viktorian päiväkodin ja työväenopiston tonteille muodostetaan suomenkielinen yhtenäiskoulu. Kuva: Arkisto / Emmi Tuomisto

Pietarsaaren kaupunginjohtajaAnne Ekstrand ehdottaa maanantaina 7. helmikuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että Etelänummen koulun yhteyteen sijoitetaan suomenkielinen yhtenäiskoulu, joka käsittää kaikki peruskoulun luokka-asteet mukaan lukien esikoulun.

Kaupungin suomenkieliset peruskoululaiset käyvät tänään Länsinummen ja Itälän alakoulua sekä Etelänummen yläkoulua.

Ekstrandin ehdottamassa mallissa Itälän koulu suljetaan kokonaan. Länsinummen koulu siirtyy ruotsinkielisen koulutoimen käyttöön samalla kun ruotsinkieliset Bonäsin ja Vestersundinkylän alakoulut suljetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko kouluverkkouudistuksen taustalla on oppilasmäärien väheneminen niin suomen- kuin ruotsinkielisissäkin kouluissa sekä monien koulukiinteistöjen rapistuva kunto.

Asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto kaupunginhallituksen ehdotuksen pohjalta.

Kaupunginjohtaja Ekstrandin kaupunginhallitukselle tekemä ehdotus on mielenkiintoinen sikäli, että kaikki tähänastiset sivistyssektorilta pyydetyt ja saadut lausunnot ovat kallistuneet puoltamaan toista esillä ollutta vaihtoehtoa, jossa suomenkieliset alakoululaiset keskitettäisiin Länsinummelle ja uusi ruotsinkielinen alakoulu rakennettaisiin läntisiin kaupunginosiin.

Nämä lausunnot ovat kuitenkin kielirajoista riippumatta olleet varsin joustavasti muotoiltuja, eli molempia vaihtoehtoja on pidetty toteuttamiskelpoisina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anne Ekstrand myöntää, että päätösehdotuksen teko on ollut erittäin hankalaa. Hän haluaa kuitenkin nyt käynnistää keskustelun, joka johtaa päätöksiin vielä kevään aikana.

– Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, miten tämä menee jatkossa tai hyväksytäänkö tämä näin. Valmisteluni on aika lyhyt, mutta olen laatimassa vähän laajempaa ehdotusta maanantain kokoukseen, Ekstrand sanoo.

– Haluan, että asiasta keskustellaan kaupunginhallituksessa kunnolla. Voi hyvin olla, että päätöstä ei saada vielä aikaan, mutta kuten olen koko ajan sanonut, niin kauan kuin istun tällä tuolilla, haluan saada asian eteenpäin. Kouluverkkoasia on ollut kuitenkin vireillä aika kauan.

Ekstrand viittaa Pietarsaaressa viime vuosina syntyneiden lasten lukumääriin. Tilasto on tylyä luettavaa sekä suomen- että ruotsinkielisellä puolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun vuonna 2016 äidinkieleltään suomenkielisiä lapsia syntyi vielä 50 ja ruotsinkielisiä 108, olivat vastaavat luvut viime vuonna [2021] enää 31 ja 76. Pudotus on ollut nopeaa ja selkeästi jatkuvaa molemmissa kieliryhmissä.

Muunkielisten lasten lukumäärä on samassa ajassa puolestaan noussut 30:stä 59:ään. Heidän Ekstrand arvioi aikanaan jakautuvan puoliksi suomen- ja ruotsinkielisen koulun kesken.

Kielikylvyn arvioidaan kokemuksen perusteella houkuttelevan ikäluokasta 25 suomenkielistä ja 50 ruotsinkielistä oppilasta.

Teknisen sektorin lausunnoissa on pohdiskeltu laajemmin muun muassa muutosten aiheuttamia liikenne- ja turvallisuuskysymyksiä.

Mikäli Etelänummi laajenee yhtenäiskouluksi, sen tontti yhdistetään viereisten Viktorian päiväkodin ja suomenkielisen työväenopiston kiinteistöihin.

Ekstrandin ehdotukseen sisältyvät Etelänummen koulun ja työväenopiston rakennuksen merkittävät kunnostamistyöt. Myös lisärakentamista Etelänummen tontille on luvassa, jos yhtenäiskouluratkaisuun päädytään. Kustannuksiin Anne Ekstrand ei ota toistaiseksi tarkempaa kantaa.

– Jos tämä menee läpi, olen sitä mieltä, että tähän täytyy satsata sitten kunnolla. On saatava toimiva ja hieno yksikkö, joka on jatkossakin kauan käytössä.

Ekstrand laskee myös joitakin ratkaisuja läheisen Campus Allegron varaan. Sen juhlasalia ja käsityötiloja voitaisiin hänen mukaansa käyttää Etelänummen yhtenäiskoulun tarpeisiin.

– Pietarsaari on pieni ja tiivis kaupunki, ja yhteiskäyttöä pitäisi saada aikaan.

Ehdotettu ratkaisu katkaisisi läpiajoliikenteen koulualueen keskelle jäävällä Runeberginkadun osuudella. Sen sijaan Puutarhakadun ajoneuvoliikenne jatkuisi.

Ympäröiville katuosuuksille suunnitellaan liikenneturvallisuutta lisääviä ja kevyttä liikennettä suosivia ratkaisuja.

//Uutista on täydennetty 4.2.2022 klo 14.47 kaupunginjohtaja Anne Ekstrandin haastattelulla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä