Paikallisuutiset

Koronamörkö söi lastenleiritkin: seurakunta pystyy silti yhä hoitamaan monia ydintoimintojaan – diakoniatyö jatkuu ennallaan

Seurakunnan päiväkerhot ovat yhä toiminnassa, mutta syysloman lastenleirit peruuntuivat.
Seurakunnan päiväkerhot ovat yhä toiminnassa, mutta syysloman lastenleirit peruuntuivat. Kuva: Pirkko Högkulla

Jälleen tiukentuneet koronarajoitukset osuvat tuntuvasti myös Pietarsaaren suomalaiseen seurakuntaan. Kymmenen hengen sääntö rampauttaa monta toimintoa.

– Kaikki yli kymmenen hengen ryhmätoiminta mukaan lukien lastenleirit on tällä erää peruttu, kertoo kirkkoherraLotta Endtbacka.

Syyslomaviikon lastenleiri Merilässä on perinteisesti ollut monille kouluikäisille juttu, jota odotetaan pitkään ja josta jää voimakkaat muistot. Tämänkin syksyn leirit oli varattu täyteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eniten tietysti kärsivät seurakuntalaiset, mutta tuollainen on meille työntekijöillekin kova paikka, Endtbacka jatkaa.

"Diakoniatyö toimii eli ihmiset saavat avun." Lotta Endtbacka Kirkkoherra

Yli kymmenen hengen ryhmissä tapahtuvat kokoontumiset ja toimitukset muodostavat merkittävän osan seurakunnan toiminnasta. Esimerkiksi hautajaisia ja ristiäisiä ei keväältä tuttuun tapaan voi nytkään järjestää kuin minimaalisella osanotolla.

– Tämän mukaan on nyt mentävä, vahvistaa Endtbacka.

Jumalanpalvelukset järjestetään, mutta niidenkin osanottajamäärä on kaikkineen rajattu kymmeneen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Niinpä niihin kannattaa osallistua etäyhteyden kautta. Onneksi tekniikka on nyt tuttua ja toimii.

Ehtoollisia ei jumalanpalveluksissa tällä erää toimiteta.

Korona siis pistää osan seurakunnan toiminnasta kokonaan tauolle tai supistaa tilaisuuksien osanottoa. Toisaalta jotkut aktiviteetit jatkuvat.

– Päiväkerhot jatkavat ja sururyhmä samoin. Sururyhmän osanottajamäärä on sen verran pieni, että tämä onnistuu, Endtbacka kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikoimmassa asemassa olevien auttamista ei kymmenen hengen sääntökään estä.

– Diakoniatyö toimii eli ihmiset saavat avun, kirkkoherra vakuuttaa.

Seurakuntakeskus on toiminnassa, mutta siellä asiointia ei suositella, mikäli asia suinkin olisi hoidettavissa puhelimitse.

Kesällä saattoi moni ajatella, että koronamörkö on jo karkotettu ja olot palaavat normaaleiksi. Nyt on ihmisten kohtaamiselle vahvasti perustava seurakuntatoimintakin taas poikkeustilassa.

– Ihmiset tarvitsevat toisiaan, se on todella tullut tässä selväksi. On kurjaa, kun osaa kohtaamisista jää pois, Lotta Endtbacka pohtii.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä