Paikallisuutiset

Koronakaranteenien rikkominen on aiheuttanut lisätartuntoja Pohjanmaalla – Valmisteilla tiukennuksia aikuisten harrastustoimintaan

Arkistokuva.
Arkistokuva. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on huolissaan koronakaranteenien laiminlyönneistä. Alueella on käynyt ilmi, että kaikki karanteeniin määrätyt eivät ole noudattaneet ohjeita, mikä on aiheuttanut lisää koronatartuntoja.

Koronavirukselle altistuneiden karanteeniaika on 14 vuorokautta. Karanteenissa pitää välttää kodin ulkopuolisia kontakteja. Ulkoilla voi kontakteja välttäen. Karanteenissa ei saa mennä töihin, kouluun, kauppaan, apteekkiin tai harrastuksiin.

Oireiden ilmettyä pitää hakeutua heti koronavirustestiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaMarina Kinnunen muistuttaa myös muista koronaviruksen torjumiseen liittyvistä toimista.

– Kun vieraillaan sairaaloissa ja hoitolaitoksissa on erityisen tärkeää, että noudatamme tarkasti annettuja suojautumisohjeita. Vierailuja ei pidä tehdä sairaana eikä vähänkään oireisena.

Sairaala- ja hoitolaitosvierailuilla käytetään kasvomaskia sekä huolehditaan käsihygieniasta ja riittävistä kahden metrin turvaväleistä.

Pohjanmaalla on voimassa suositus, jonka mukaan kokoontumisia voi tehdä enimmillään 10 hengen ryhmissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alle 10 hengen kokoontumissuositus koskee myös vapaa-ajan toimintaa, tilaisuuksia ja harrastuksia, Kinnunen täsmentää.

Pohjanmaa on edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Tilanne alueen pohjoisosassa on rauhoittumassa, kun taas alueen keskiosassa on esiintynyt uusia tartuntoja, jotka ovat johtaneet määrällisesti suuriinkin altistumisiin. Alueen eteläisessä osassa tilanne on sairaanhoitopiirin mukaan rauhallinen, mutta sielläkin on tapahtunut koulualtistumisia.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä aikoo kokoontua jälleen perjantaina, jolloin ryhmä käsittelee aiempaa tiukempaa suositusta sisätiloissa tapahtuvaan aikuisten harrastustoimintaan.

Pietarsaaren seudulla koronatartuntoja on ollut runsaasti lähiseutuihin verrattaessa. Syytä tähän ei tartuntatautilääkäriJohanna Gripenberg osaa arvioida.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hyvä puoli asiassa on se, että tartuntaketjut ovat hyvin tiedossa ja selvitettävissä. Joulun ja vuodenvaihteen aikaan alueellamme oli iso tartuntaketju, joka oli peräisin Keski-Suomesta, edelleen vielä viime viikolla tartuntoja ilmeni siihen tartuntaketjuun liittyen.

Kaikkiaan Pietarsaaressa on todettu 113 koronavirustartuntaa, Luodossa 43 ja Kruunupyyssä 42.

Rokotukset koronavirusta vastaan jatkuvat Vaasan sairaanhoitopiirissä valtakunnallisen suunnitelman mukaisesti. Tällä hetkellä rokotetaan ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä asuvia.

Kunnat järjestävät rokotukset asukkailleen. Rokotteita on saatavilla oletettua vähemmän, mikä hidastaa rokottamistahtia.

Ensimmäisen rokoteannoksen antaminen on edennyt ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin, joiden asukkaista valtaosa saa ensimmäisen rokoteannoksen tammikuun viimeisellä viikolla. Tähän kohderyhmään kuuluu Pohjanmaalla hieman yli 2000 henkilöä.

Yli 70-vuotiaiden, iän perusteella riskiryhmään kuuluvien, rokotukset alkavat helmikuussa. Tähän kohderyhmään kuuluu noin 28 000 henkilöä.

Rokotusten läpiviennin ripeyteen, samoin kuin tulevien massarokotusten aloittamiseen, vaikuttaa rokotteiden saatavuus. Tällä hetkellä saatavuus vaikuttaa huomattavasti aiemmin oletettua huonommalta.

Rokotteen epävarman saatavuuden vuoksi eri ryhmien rokotusaikataulua ei voida vielä arvioida.

Juttua päivitetty 27.1. klo 15.27 uusilla tiedoilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä