Paikallisuutiset

Korona vaikuttaa kaupunginjohtajahaastatteluihinkin – tenttauksia valtuustosalissa tuskin tulossa, ehdokkaita kuullaan etäyhteyksien kautta

Kaupunginjohtajan valitsee kaupunginvaltuusto suljetulla lippuäänestyksellä.
Kaupunginjohtajan valitsee kaupunginvaltuusto suljetulla lippuäänestyksellä. Kuva: Kristian Sundqvist

Mikäli kaikki menee suunnitellusti päättää Pietarsaaren kaupunginvaltuusto uudesta kaupunginjohtajasta kokouksessaan luultavasti helmikuun alussa. Työpaikkahaastatteluun kutsuttavat ratkaissee kaupunginhallitus ensi viikon maanantaina.

Virkaa on hakenut kahdeksan henkilöä, joista kuudella on muodollisiin pätevyysvaatimuksiin lukeutuva ylempi korkeakoulututkinto. Kaupunginhallitus arvioi ehdokkaiden pätevyysvaatimusten toteutumista, näihin kuuluun muun muassa kielitaitovaatimuksia.

Miten haastattelut käytännössä toteutetaan? Millä tavalla prosessi ylipäätään etenee, kunhan haastatteluun kutsuttavista on päätetty?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginsihteeri ja vastuualuejohtajaMilla Kallioinen kertoo, että haastatteluprosessi on käytännössä poliittisten päättäjien käsissä. Mitään lakisääteisiä ulottuvuuksia tai yleispäteviä käytäntöjäkään ei ole. Kaupunginhallitus valmistelee valtuustolle menevät asiat, tämänkin.

Käytännössä on niin, että päättävän tahon on myös päästävä haastattelemaan.

– Valtuustohan se on joka valitsee, joten jos asian on tarkoitus tulla ensi vuoden ensimmäiseen kokoukseen niin varmasti valtuutetuilla on sitä ennen mahdollisuus haastatteluihin osallistua, Kallioinen arvioi.

Kaupunginhallitus voi halutessaan järjestää ensimmäisen haastattelukierroksen siten, että valtuutetut pääsisivät tenttaamaan vasta finaalivaiheeseen päässeitä kandidaatteja. Toisaalta kaikki virkaan hakuajan puitteissa hakeneet - elleivät ole vetäneet hakemustaan pois - ovat esitettävissä ja äänestettävissä, kun asia valtuustossa ratkaistavaksi tulee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatilanne vaikuttaa haastatteluihin siten, että niitä tuskin suoritetaan kasvotusten.

– Valtuustosalissa järjestettäviä haastatteluja ei varmaankaan tässä tilanteessa tule, vaan ne järjestetään etänä, ennustaa Kallioinen.

Sama pätee mahdolliseen alustavaan haastattelukierrokseen.

Kaupunginjohtajan valintaan liittyy eräs kummallisuus, jolle ei luulisi avoimessa kuntademokratiassa olevan tarvetta. Kaupunginhallitus voi julkisen valintaprosessin ulkopuolelta tuoda mukaan niin sanotun mustan hevosen eli valituksi voi tulla joku, joka ei virkaa koskaan avoimesti hakenutkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Laissa on tällainen erikoisuus juuri kaupunginjohtajan kohdalla. En osaa sanoa, miksi sen halutaan siellä olevan ja miksi sitä ei haluta poistaa, Kallioinen pohtii.

Kun kaupunginjohtajasta lopulta valtuustossa päätetään tapahtuu valinta käytännössä aina suljetulla lippuäänestyksellä. Mikäli kävisi niin hassusti, että äänet menisivät tasan ratkaisee henkilövaalissa arpa, ei puheenjohtajan ääni kuten asiakysymyksissä.

– Valtuutettuja on pariton määrä eli Pietarsaaressa 43 juuri siksi, että tasatuloksia ei tulisi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä