Paikallisuutiset

Komealupiinia ja jättipalsamia kitketään omatoimitalkoissa Pietarsaaren seudulla

Komealupiini (kuvassa) sekä jättipalsami ovat yleisimmät riesat Pietarsaaren seudulla. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren seudulla torjutaan vieraslajeja kolmatta vuotta PIA-hankkeen puitteissa. Hankkeen viimeisenä kesänä järjestetään omatoimitalkoita kaikissa seudun kunnissa.

Oman pihan vieraslajikasveja voi lisäksi tuoda kunnallisiin jätekontteihin. Tavoitteena on kannustaa kaikkia jatkamaan torjuntatyötä myös hankkeen päätyttyä.

Haitalliset vieraslajit ovat muodostuneet maailmanlaajuiseksi uhkaksi luonnon monimuotoisuudelle. Nämä ihmisen maahantuomat lajit syrjäyttävät kotimaisen lajiston, koska niillä ei ole luontaisia vihollisia uudessa kotimaassaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren seudulla ongelmaksi on muodostumassa etenkin komealupiini ja jättipalsami.

– Nämä kaksi lajia uhkaavat vallata alleen kaikki ojanpenkat, puistot ja joenuomat, kärjistää Pietarsaaren torjuntatoimista vastaava Tapani Hopkins hankkeen tiedotteessa.

– Siinä menisi myös kotimainen niittyjen hyönteislajisto ja hyönteisten mukana linnustokin. Juuri mikään kun ei Suomen luonnossa näitä kasveja syö.

Vieraslajikasvit voi toimittaa esimerkiksi tähän Pietarsaaren Maria Malmin tontilla olevaan keräyskonttiin, mistä niiden matka jatkuu biokaasulaitokselle. Kuva: Pentti Höri

Edellisvuosina suosiota saaneet ”soolotalkoot” jatkuvat myös tänä kesänä. Pietarsaaren seudun kuntiin merkataan kyltein 13 talkoopaikkaa, joissa kuka tahansa voi omalla ajallaan kitkeä vieraslajeja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme yrittäneet tehdä talkoilun mahdollisimman helpoksi ja mielekkääksi. Kasvit katki, muovipussiin ja pussi kyltin viereen. Me hoidamme loput. Mielellään mahdollisimman vähän multaa pussiin, koska kasvijäte päätyy Jepuan biokaasulaitokselle, Tapani Hopkins ohjeistaa.

Kuntien keskustoihin on kesäkuun alussa myös ilmestynyt jätekontteja vieraslajeja varten. Näihin voi kuka tahansa tuoda omasta pihastaan tai muualta kitkemiään vieraslajikasveja. Tämäkin kasvijäte päätyy lopulta biokaasuksi.

Soolotalkoita ja vieraslajien jätekeräystä järjestää PIA-hanke. Hanke järjestää jo kolmatta vuotta vieraslajien, etenkin komealupiinin ja jättipalsamin, torjuntaa Pietarsaaren seudulla.

Hankkeen viimeiseksi kesäksi on palkattu koordinaattori kuhunkin seudun kunnista sekä hoitamaan torjuntatyötä, että suunnittelemaan miten torjunta jatkuu hankkeen päättyessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapani Hopkins toivoo, että mahdollisimman moni inspiroituu torjumaan vieraslajeja myös arjessa hankkeen jälkeen.

– Ei voi kuin kiittää kaikkia, jotka tekevät osuutensa Suomen luonnon puolesta. Pienikin arjen teko vaikuttaa!

Talkoopaikkojen ja jätekonttien sijainnit löytyvät tästä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä