Kulttuuri

Kolme kaupunkia yhdessä - Tupiksen galleria on täynnä taidetta Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kokkolasta

Pietarsaari

Taidetta kolmesta eri kaupungista esittäytyy perinteisessä taidekavalkadissa. Vuotuisen yhteisnäyttelyn isäntänä on tänä vuonna Kuvataideyhdistys Jakarte ja Pietarsaaren museon näyttelyhalli Tupakkamakasiinissa on täynnä taidetta Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kokkolasta.

Kolme kaupunkia -näyttely kokoaa yhteen kussakin kaupungissa toimivan taideyhdistyksen vuosinäyttelyn antia samalla kerralla katseltavaksi ja koettavaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esillä on tällä kertaa yhteensä 37 teosta kaikkiaan 28 eri taiteilijalta Jakartesta, Konstringen i Nykarleby -yhdistyksestä sekä Kokkolan kuvataideyhdistyksestä. Mukana on useampi ensikertalainen.

"Poikkeuksellisen vuodenjälkeen onkin nyt mahtavaa, että voimme järjestää kolmen kaupungin taideteosten kohtaamisen". Alexandra Sandbäck Jakarte

– Teokset on ryhmitelty enemmänkin kaunista kokonaisuutta silmälläpitäen, ei kaupungeittain, kuvaa museoamanuenssiJeanette Edfelt.

Lukumäärällisesti eniten on tauluja, joissa tekniikkana on akvarelli tai öljy. Lisäksi on veistosryhmä, installaatio ja mm. sekatekniikalla toteutettuja töitä.

Erillistä avajaisohjelmaa ei ole järjestetty koronatilanteen vuoksi. Näyttely avattiin 30. kesäkuuta ja se on esillä koko heinäkuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi näyttelyyn osallistuvista taiteilijoista onAlexandra Sandbäck, joka toimii myös Jakarten puheenjohtajana.

– Koronan vuoksi meillä on ylipäätään ollut todella vähän kontakteja Uudenkaarlepyyn ja Kokkolan yhdistysten kanssa. Poikkeuksellisen vuoden jälkeen onkin nyt mahtavaa, että voimme järjestää kolmen kaupungin taideteosten kohtaamisen kutakuinkin normaalisti. Viime vuonnahan näyttely oli suppeampi ja lyhyt.

Hänen oman akryyliteoksensa motiivi on henkilökohtainen.

– Sairastan lipedemaa, mikä todettiin pian kaksi vuotta sitten. Aloin tuolloin taiteen keinoin työstää sairauden herättämiä ajatuksia ja työskentely kehoteeman ympärillä jatkuu edelleen, Alexandra Sandbäck kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lipedemalla tarkoitetaan oireyhtymää, jossa mm. tapahtuu symmetrinen rasvankertyminen erityisesti alavartalon raajoihin, joskus myös yläraajoihin, käsivarsiin. Lisäksi esiintyy suuria rasvakertymiä reisien ja polvien sisä- ja ulkopinnoilla.

– Kyse on kroonisesta, ei mitenkään hirveän harvinaisesta sairaudesta. Arvion mukaan jopa 11 prosenttia naisista kärsii siitä, Sandbäck huomauttaa.

Taide auttaa sairauden hyväksymisessä ja uuden näkökulman luomisessa.

Kipujen kanssa elämisen kokemuksen käsitteleminen ja omien tuntemusten työstäminen eri tavoin itsestä pois on tärkeää, ettei henkinen paha olo saa yliotetta, Sandbäck kokee.

Hän kuvailee kuinka alavartalostaan runsas nainen juoksee taulussa pois päin kukkaniityltä.

– Nainen karkaa ennakkoluulojen ja hoikkaa mallinvartaloa ihannoivien odotusten luota.

Vahvana viestinä on, että mitä on loppujen lopuksi väliä sillä, mitä muut ihmiset minusta ajattelevat.

Kolme kaupunkia

Näyttely Pietarsaaren museon näyttelyhallissa Tupakkamakasiinissa. Järjestäjänä Kuvataideyhdistys Jakarte.

Esillä kaikkiaan 37 teosta Jakarten, Konstringen i Nykarleby -yhdistyksen sekä Kokkolan kuvataideyhdistyksen jäseniltä.

Näytteilleasettajat: Sara Sundqvist, Sture Sunabacka, Eva-Stina Byggmästar, Håkan Ahlnäs, Brita Wiklund, Tiia Seppälä, Eva Frilund, Gunnel Byggmästar, Juhani Melender, Alexandra Harald, Solvej Fågelbärj-Hannula, Timo Tilus, Arto Penttinen, Alexandra Sandbäck, Tordis Ekman,

Auli-Maritta Ruuskanen, Maria Kivilompolo, Sandra Heim, Seija Kurtèn, Seija Nykvist, Heikki Tervamäki, Mikko Mehtälä, Erkki Kangasniemi, Heikki Säätelä, Carita Schütten, Gurli Rönnqvist, Aino Paasila, Kerstin Sunabacka.

Avoinna 1. elokuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä