Paikallisuutiset

Kinkun paistinrasva kastikkeeksi tai kierrätykseen

Pietarsaari

Jouluruokien paistinrasvoille oikea osoite on kastike, niille tarkoitettu erillinen keräyspiste tai biojäte. Viemäri on väärä paikka, sillä jähmettyvä rasva aiheuttaa helposti tukoksia putkistossa.

Paistinrasvoille tarkoitetut jäteastiat ovat Pietarsaaressa täyttyneet tasaiseen tahtiin valtakunnallisen kinkkutempputempauksen hengessä - tosin muustakin kuin paistinrasvaa sisältävistä tölkeistä. Kinkkutempulla kierrätetään paistinrasvat polttoaineeksi. Tämänvuotinen keräys päättyy 8.1.2021.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keräyspiste löytyy K-Citymarketin parkkialueen eteläpäässä sijaitsevan Rinki-ekopisteen yhteydestä. Jouluruokien paistinrasvoille on varattuna neljä jäteastiaa. Erillisiä keräyspisteitä on kaikkiaan 281 eri puolilla Suomea.

Suomalaisten jouluruokien paistinrasvaa kierrätetään jo viidettä kertaa uusiutuvaksi dieseliksi. Raaka-ainetta on tarjolla, sillä Suomessa nautitaan Kinkkutemppu -yhteisprojektin mukaan arviolta 7 miljoonaa kiloa kinkkua joka joulu.

Kyse on 15 toimijan tempauksesta, joukossa pietarsaarelainen Snellman Oy.

Viime vuonna arviolta 200 000 kotitaloudesta kiikutettiin paistinrasvat niille tarkoitettuihin erillisiin keräyspisteisiin. Luvussa on mukana mm. pedersöreläinen Ahosen perhe, jossa rasvat otettiin tölkkiin talteen tänäkin vuonna ja tuotiin keräykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen tuonut rasvan keräykseen vuosittain siitä asti kun se on ollut mahdollista, kertooTuula Ahonen.

– Näin kinkkurasvasta pääsee kätevästi ja turvallisesti eroon ja siitä on vielä hyötyä muille.

Perheen joulupöydän kunkkuna oli tänä jouluna komea, 6-7 kiloinen kinkku.

– Rasvaa tuli alle litra, tölkki ei täyttynyt ihan piripintaan kun juhlakinkussa on vähemmän rasvaa, Ahonen tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näky keräyspisteellä vähän harmitti. Paistinrasvoille tarkoitettuihin jäteastioihin oli näet nakattu myös kaikkea muuta sinne kuulumatonta roskaa matkalaukusta grilliruokaan ja leluihin. Yhden astian kansi oli jäätynyt kiinni PS:n käydessä paikalla maanantaina.

Kinkkutemppu -tempauksen kautta kierrätettävä paistinrasva tulee palauttaa keräyspisteeseen tiiviisti suljetussa pahvitölkissä, ettei rasvaa mene hukkaan ja jäteastia sotkeudu. Lasi, muovi tai metalli puolestaan vaikeuttavat rasvan käsittelyä.

Kierrätykseen kelpaavat kaikki ruoanlaitossa syntyvät paistinrasvat kalasta kalkkunaan.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, jossa kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta ja muista jouluruokien valmistamisesta ylijääneet rasvat kierrätyspisteille. Rasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Suomen Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry.

Biojätteenä paistinrasvasta syntyy biokaasua. Paistinrasvan voi antaa hyytyä maitopurkkiin, teipata tiiviisti kiinni ja laittaa se mädätykseen menevään biojätteeseen. Mädätyksen lopputuotteena syntyy energiapitoista biokaasua ajoneuvojen polttoaineeksi.

Rasvan voi niin ikään antaa hyötykäyttöön Jepuan Biokaasu Oy:lle; keräilyastioita löytyy Jepualta, Munsalasta ja Uudenkaarlepyyn keskustasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä