Paikallisuutiset

Kinkkutemppu kerää jouluiset paistinrasvat talteen ja kierrättää ne dieseliksi – Ylivieskassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa rasvat voi viedä Citymarkettien keräyspisteille

Kierrätettäväksi kelpaavat kaikki joulunaikaiset paistinrasvat

Rasvajäte jatkaa keräyspisteiltä matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä.
Rasvajäte jatkaa keräyspisteiltä matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä. Kuva: Markku Jokela

Jo neljättä kertaa järjestettävä joulun kiertotaloustempaus Kinkkutemppu starttaa ensi lauantaina. Tempauksessa kerätään jouluiset paistinrasvat talteen ja eteenpäin kierrätettäväksi.

Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa paistinrasvat voi viedä Citymarkettien keräyspisteille. Kaikkiaan jouluruokien paistinrasvoille avataan yli kaksisataa keräyspistettä ympäri Suomen. Keräyspisteet ottavat jäterasvoja vastaan koko joulunpyhien ajan aina tammikuun seitsemänteen päivään saakka.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat keräykseen. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien kenties suosituimmalta ruoalta eli joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat. Jouluruokien paistinrasvat kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui 185 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä jouluna tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää entisestään ja saada mukaan peräti 200 000 kotitaloutta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton, sillä Suomessa paistetaan jouluisin jopa seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua.

– Kinkkutemppu on hieno esimerkki yhteistyöstä, jossa mukana on toimijoita aina ruoan tuotannosta ja vähittäiskaupasta jätteiden lajitteluun, käsittelyyn ja raaka-aineiden uudelleenkäyttöön saakka. Kampanja sai alkunsa kahvipöytäkeskustelussa, ja nyt se järjestetään jo neljättä kertaa. Olemme todella iloisia, että suomalaiset ovat ottaneet kiertotalouskampanjan omakseen”, Kemianteollisuuden viestinnästä vastaava johtajaSusanna Aaltonen kertoo.

Keräyspisteiltä paistinrasvat kerää Lassila & Tikanoja, joka toimittaa ne Honkajoki Oy:lle käsiteltäväksi. Tämän jälkeen rasvajäte jatkaa matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä. Keräyksen päätyttyä Kinkkutemppu muistaa edellisvuosien tapaan vähävaraisia perheitä tukevaa Hope ry:tä rahalahjoituksella.

Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva voi tukkia viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin osallistut Kinkkutemppuun: Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä. Anna rasvan hyytyä viileässä. Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä