Paikallisuutiset

Kim Luukkoselle tunnustus Nordmanin koulun korjauksesta

“Merkittävä panostus Pietarsaaren rakennusperinnön säilyttämiseksi”.

Kim Luukkonen iloitsee tunnustuksesta, jonka hän sai Ebba Brahe -samfundetilta entisen Nordmanin koulun korjaamisesta. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelainen Ebba Brahe -samfundet on myöntänyt Kim Luukkoselle kunniakirjan entisen Nordmanin koulurakennuksen korjaamisesta. Perustelujen mukaan kyse on merkittävästä panostuksesta Pietarsaaren rakennusperinnön säilyttämiseksi.

– Tunnustus tuntuu oikein hyvältä, Luukkonen kuvaa.

Vanhat luokat ja kansliatilat ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen asunnoiksi. Hirsirunkoinen päärakennus Puutarhakadun ja Otto Malminkadun kulmatontilla valmistui vuonna 1840. Kiinteistön ensimmäinen omistaja oli Alexander Malm, Peter Malmin veli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhat luokat ja kansliatilat ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen asunnoiksi. Kuva: Pirkko Högkulla

Kokonaisuuteen kuuluu komean päärakennuksen lisäksi pikkutalo ja piharakennus, jossa ennen muinoin saman katon alla asustelivat piiat ja rengit, oli navettaa ja sikalaa.

Nordmanin tontin pinta-ala on 3 380 neliötä ja se on rakennussuojelualuetta.

Asuinpinta-alaa päärakennuksessa on 250 neliötä, jotka remontissa jaettiin viiteen eri asuntoon - neljään kaksioon ja yhteen tilavaan yksiöön. Asunnoista kolme on myyty. Pikkutaloon rakentui kaksi kolmiota, jotka ovat tällä hetkellä vuokrattuna.

Huonekorkeus päärakennuksessa on vaikuttava: 3,65 metriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sisätiloissa kaikki purettiin puupinnalle. Tapettikerroksia löytyi useita. Iloksemme saimme huomata, että rakennus on hyvässä kunnossa.

Ne väliseinät, jotka sopivat uuteen huonejakoon, jäivät paikoilleen.

– Talotekniikka on tietenkin uutta. Kiinteistössä on asuntokohtainen ilmanvaihto, Kim Luukkonen esittelee.

Pariovi aikojen takaa sai jäädä tuttuun taloon. Kuva: Pirkko Högkulla

Varastotilaa asukkaiden käyttöön tarjoavat piharakennus ja kellari. Vinttikerroksessa on avointa, kylmää tilaa, jonne on voitu korjaustöissä piilottaa mm. ilmastointiputkia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkopuolelta entinen koulurakennus on maalattu. Hyväkuntoiselle tiilikatolle riitti perusteellinen pesu.

– Ulkopintoja suojaa ja koristaa yhteensä kolmetoista eri väriä, jotka on valittu arkkitehdin ohjeiden mukaan.

Pietarsaaren kaupunki myi omistamansa Nordmanin kiinteistön vuonna 2020 huutokaupassa, jonka Kim Luukkonen voitti noin 92 700 eurolla. Tontti ei ollut kaupan, se vuokrataan 30 vuodeksi. Viimeksi kiinteistöissä oli päiväkotitoimintaa, joka siirrettiin uuteen päiväkoti Almaan.

Uudella omistajalla oli ensin aikomuksena muuttaa Nordmanin koulu hostelliksi, mutta suunnitelmat muuttuivat.

– Koulutilojen kunnostamiseen asunnoiksi on mennyt paljon kauppasummaa enemmän rahaa. Työn tekivät alan ammattilaiset, itse toimin remontissa lähinnä juoksupoikana ja mitä nyt pintoja maalasin, naurahtaa Luukkonen.

Vintin rappukäytävän hirsiseinässä on säilynyt vanhoja merkintöjä hirsien paikasta ja järjestyksestä. Kuva: Pirkko Högkulla

Nyt alkaa olla lähes kokonaan valmista. Asukkaiden yhteiseen käyttöön on vielä tulossa muun muassa terassi, jonka ympärille istutetaan syreeniä.

Hirsirunkoinen päärakennus valmistui vuonna 1840. Kiinteistön ensimmäinen omistaja oli Alexander Malm, Peter Malmin veli. Kuva: Pirkko Högkulla

Ammatiltaan 58-vuotias Kim Luukkonen on leipuri kolmannessa polvessa. Hän työskenteli pitkään isoisänsä vuonna 1927 perustamassa Luukkosen leipomossa, jota on jo jonkin aikaa hoitanut sukulaismies. Luukkonen osti muutamia vuosia sitten Sjöbergin leipomon ja siirsi sen Skatasta Sansundiin.

Muita historiallisia remonttikohteita Luukkosella ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.

– Leipomossa minulla on sen sijaan meneillään kiinnostava projekti. Olen alkanut tehdä gluteenittomia pitsapohjia, Kim Luukkonen paljastaa.